Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

L'únic hospital de cartró d'Europa està a Catalunya i ha inspirat una exposició

L'equipament es va construir fa més d'un segle a la Vall Fosca i encara es manté dempeus

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

Heu llegit bé, un hospital de cartró i, sorprenentment, ha sobreviscut més d'un segle tot i que es nota, i molt, el pas del temps. Aquest singular equipament està a la Vall Fosca, al Pirineu de Lleida. L'empresa Energía Eléctrica de Catalunya va instal·lar aquest edifici prefabricat el 1913 mentre es construïa la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya –la segona d'Espanya–, que havia de subministrar electricitat a Barcelona, per acollir i auxiliar els 4.000 obrers que treballaven en el projecte procedents de tota Catalunya i també de l'estranger.

Com publica l'arquitecta tècnica Sígrid Remacha a la revista especialitzada 'Eix', "l'edifici correspon al model Doecker-normal-barracken, un model econòmic, de col·locació fàcil i durabilitat alta. L’edifici consta d’un entramat de fusta de 5 cm. on fan de paret uns panells prefabricats de cartró d’1 m x 2 cm de gruix, resistents a la intempèrie gràcies a un tractament específic amb pintures i vernissos. La teulada està feta amb els mateixos materials, fusta i cartró, coberta amb teules de fibrociment. Al llarg de la teulada es distribueixen unes claraboies per tal de proporcionar lluminositat i generar la ventilació de l’interior. L’hospital consta de dues ales, una estava destinada a l’atenció i cura de malalts i l’altra estava pensada per a petites intervencions i cirurgia en general. Ambdues ales queden separades per la cuina i els serveis".

Interior de l'Hospital de cartró
Foto: Carlos Bunga i Primož Bizjak

Fascinats per aquest edifici, entre fantasmagòric i màgic, els artistes Carlos Bunga (Portugal, 1976) i Primož Bizjak (Eslovènia, 1976) han donat forma a l'exposició 'Hospital de cartón', que es pot veure fins al novembre a la galeria Elba Benítez dins de la Madrid Gallery Weekend

Aquesta singular i única construcció encara aguanta, però arrossega els anys i els efectes del temps pirinenc. El seu futur el decidiran els veïns i veïnes de la població en un procés participatiu coordinat pel Museu Hidroelèctric de Capdella. A més, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Mnactec) està formant un equip multidisciplinari que s'encarregarà de la restauració de l'hospital, i el Museu Molí Paperer de Capellades està analitzant quin és el millor cartró per reproduir fidelment l'antic equipament.

Hospital de cartró de la Vall Fosca
Foto: Carlos Bunga i Primož Bizjak

 

NO T'HO PERDIS: Els llocs de Catalunya més friquis.

Últimes notícies

    Publicitat