Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Mems i GIF animats a preu d'or. Enaefaquè?! NFT!

Per què, de sobte, hi ha qui paga milions per una piulada, un mem o una obra d’art digital

Joan-Albert Ros
Escrit per
Joan-Albert Ros
Publicitat

2,9 milions de dòlars per la primera piulada de Jack Dorsey, cofundador de Twitter. 587.000 dòlars pel gat volador Nyan Cat. 70 milions de dòlars per una obra de l'artista digital Beeple. Mig milió de dòlars pel mem de ‘Disaster Girl’. Darrerament s'acumulen les notícies sobre subhastes de piulades, mems, vídeos, animacions en format GIF i obres d'art digitals que culminen en vendes milionàries. Com pot ser que es paguin desenes o centenars de milers de dòlars o d'euros per uns continguts digitals reproduïts fins a l’infinit a la xarxa i amb què estem farts d’ensopegar? La resposta a la qüestió són tres lletres: NFT, l'acrònim de 'Non Fungible Token'.

Nyan Cat
Nyan CatNyan Cat

“Enaefaquè?”. NFT! És a dir, una representació simbòlica (o criptovalor) no fungible (que es consumeix o es gasta). Els béns escassos o que tenen un valor afegit associat perquè són únics, no són reemplaçables i per això tenen un valor molt més gran que els béns que es consumeixen amb l’ús. Els NFT són un tipus especial de criptovalor que representa una cosa única. Mentre que la resta de criptomonedes són intercanviables, els NFT posseeixen una identificació xifrada única (un certificació digital acompanyada de totes les metadades relacionades amb la publicació) i això els fa irreemplaçables. Hi pot haver còpies infinites d’un arxiu digital, però els NFT són la representació simbòlica de l’original, i per això no poden ser copiats. Els NFT atorguen un certificat de registre únic a qualsevol elaboració digital i brinden seguretat i autenticació impedint-ne la duplicació.

'Everydays: The first 5000 days' , de Beeple
Beeple'Everydays: The first 5000 days' , de Beeple

En poc temps, les plataformes de venda de NTF han proliferat i han passat d’ocupar-se d’un nombre insignificant de transaccions a moure arxius i obres per valor de centenars de milions de dòlars. Diferents veus han alertat sobre el perill de l’esclat d’una possible bombolla. Mentre això no passa, molts artistes han aprofitat la fal·lera pels 'nifties' i la seva escalada de preus i s’han afanyat a 'tokenitzar' les seves obres d’art digitals.

El temps dirà si la febre és efímera o ha vingut per quedar-se.

Trobareu més informació sobre els criptovalors no fungibles a l'article Què són els NFT i per què, de sobte, en parla tothom? al web d'Internet Segura de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Doneu-hi un cop d'ull!

NO T'HO PERDIS: Les exposicions més originals i sorprenents de Barcelona

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat