Notícies

Neix un nou museu en aquest singular palau medieval del Born

Mater és el nou museu del barri de Santa Caterina que s’estrena amb portes obertes durant un dia sencer

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Editora Cultura i Notícies
Mater, la Casa-Museu de la plaça de l'Oli
@ Guy St ClairMater, la Casa-Museu de la plaça de l'Oli
Publicitat

Diuen que en un palau del segle XIII del Born s’hi havia refugiat un bandoler. Durant el segle XVII, l’espai era una fonda anomenada Hostal Girona i, sota terra, uns túnels van servir a Serrallonga d’amagatall. L’any 76, aquest edifici va convertir-se en una galeria d’art que duia el nom de Joan de Serrallonga. Tot podria quedar en una divertida anècdota sobre Barcelona si no fos perquè, després de mesos de reformes, l’espai torna a obrir al públic convertit en una casa-museu. 

Les parets mostren que l’edifici ha viscut moltes vides. L’ha rehabilitat l’arquitecta Valentina Asinari di San Marzano qui, juntament amb la seva filla Taifa, han batejat amb el nom de Mater el projecte de la Casa-Museu de la plaça de l’Oli. Volen que sigui un altre punt calent del teixit cultural del Born i obriran per primera vegada el dia 1 de juliol, coincidint amb les festes del barri, en una jornada de portes obertes perquè tothom pugui tafanejar l’edifici de manera gratuïta. 

Mater. Casa-Museu de la Plaça de l'Oli
@Guy St ClairMater. Casa-Museu de la Plaça de l'Oli

Però tornem a les parets. Mater vol dir ‘mare’, però també vol dir ‘matèria’, i això queda clar quan travesses el llindar del palau, on l’arquitecta ha deixat al descobert les tècniques constructives i els materials originals. El resultat són murs, voltes i columnes de ferro que revelen la fesomia medieval de l’edifici i els testimonis gòtics, renaixentistes i barrocs que s’hi amaguen. 

Al mig, hi ha un pati central amb una coberta de vidre que es pot enretirar. Hi hem anat un migdia calorós, però s’hi està ben fresquet i Valentina Asinari reivindica la saviesa dels mestres d’obres que hi havia darrere d’aquests edificis, abans que la figura de l’arquitecte es popularitzés durant el Renaixement. “Amb Mater, vull apropar l’arquitectura i el sentit comú de les construccions al públic”, explica. 

L’espai es podrà desxifrar gràcies a panells informatius i fotografies d’arxiu. Aquesta serà l’exposició permanent de Mater, que explicarà “una història de 700 anys d’arquitectura domestica” amb una mirada radicalment local. El projecte està tan lligat a la història del barri que, en comptes d’una taula coberta de vidre, els documents històrics que s’hi exposen reposen sobre un aparador de marbre enorme, que era el taulell d’una bacallaneria del Born.  

Mater. Casa-museu de la plaça de l'Oli
Rita RoigMater. Casa-museu de la plaça de l'Oli

Les exposicions que s’hi programaran també tindran base al barri. De fet, a mostra inaugural es titula ‘Ultralocal. L’art a La Ribera, Sant Pere i Santa Caterina des dels 70 fins al nou segle’ i aplega obres d’artistes com Francesc Artigau, Francesca Llopis, Rosa Amorós, Antoni Muntadas, Kima Guitart, Ocaña, Leopold Samsó, Miquel Barceló o Antoni Miralda. La comissària Alexia Sinoble ha reunit peces per aquesta mostra multigeneracional on els artistes comparteixen la relació amb el Born, ja sigui perquè hi han viscut, exposat o treballat. 

La idea de Valentina Asinari di San Marzano i la seva filla Taifa és fer dues exposicions a l’any, que sempre tinguin a veure amb la materialitat i el territori. A més, també estan preparant activitats que volen estimular el teixit cultural del barri i de Barcelona en general. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat




Últimes notícies

    Publicitat