Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Carrers de Barcelona amb nom de dona
Foto: Oriol Malet

Només un 7,6% dels carrers de Barcelona tenen nom de dona

Un percentatge ínfim de vies, places i avingudes de Barcelona tenen nom de dona. El nomenclàtor comença a feminitzar-se i a mostrar altres realitats

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

Si fem cas de les lletres de cançons, poemes, novel·les i unes quantes pel·lícules, Barcelona té nom de dona: 'Gitana hechicera, poderosa...' Però si ens deixem de romanticismes i baixem a peu de carrer, la realitat és del tot oposada. Segons dades de l’Ajuntament, actualment a Barcelona només un 7,6% dels noms de vials –carrers, places, passatges, avingudes, parcs...– homenatgen dones. És a dir, amb data de 15 de febrer, dels gairebé 4.600 espais 'batejats' de la ciutat, només 350 porten el nom d’una dona.

Molts pensareu que això del nomenclàtor no té gaire importància, que és el mateix viure en un carrer amb nom d’almirall que en un que recordi un científic –o científica– però les intervencions en l’espai públic, en aquest cas a través del nomenclàtor de la ciutat, mai són un acte neutre, sempre tenen un caire polític. Feu memòria, penseu en els carrers que coneixeu que portin nom de dona. Efectivament, tot són santes, reines o dones de l’alta burgesia.

En Jordi Rabassa és regidor de Ciutat Vella, de Memòria Històrica i també president de la Ponència del Nomenclàtor i, com a historiador, explica molt bé aquesta realitat, endèmica a totes les ciutats europees: "Els noms dels carrers, històricament, reflecteixen qui està dominant la ciutat. El nomenclàtor és una eina de pluralització i s’havia de sacsejar una mica. Ha de ser un reflex de la diversitat de la ciutat".

La feminització que s’està duent a terme des de fa uns anys per part del consistori també visibilitza col·lectius oblidats i populars. "Hi ha molta gent que no està representada, a més de les dones, com els migrants i altres realitats de la ciutat que no tenen representació pública", diu Rabassa.

En aquest últim mandat, la Ponència del Nomenclator ha iniciat set expedients, sis dels quals són de dones i amb un perfil molt particular. "La feminització que s'està fent del nomenclàtor és amb dones de les classes populars. També hi haurà científiques, literates... però estava clar que el nomenclàtor s'havia de popularitzar". Així doncs, aviat tindran el seu lloc, perquè se’l mereixen, activistes socials, sindicalistes, feministes i ecologistes. I, a més, als seus barris!

D'aquí res seran una realitat els carrers d'Emília Llorca (abans carrer de l'Almirall Aixada, a la Barceloneta); la plaça de Coxa Pérez Collado, a l'Eixample; el Mirador de Consol Casals i Genover dins del Park Güell; el carrer de Teresa Bornat i Fabra, a Sant Andreu; els Jardins d'Isabel Domínguez Paniagua, també a Sant Andreu; i el carrer d'Irena Sendler, a Sant Martí.

NO T'HO PERDIS: Activitats per celebrar el Dia Internacional de les Dones a Barcelona.

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat