Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Què es podrà fer i què no per les festes de Nadal a Barcelona?

La Generalitat ha dissenyat un pla amb les mesures extraordinàries que afectaran les celebracions nadalenques

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

La Generalitat ha aprovat la guia de reobertura i tornada progressiva a la "normalitat" pels pròxims dos mesos, un full de ruta que confirma el que ja es preveia: passarem un Nadal de petit comitè i pendents de les restriccions. La situació de pandèmia demana responsabilitat i esforços col·lectius que es tradueixen en un pla de desescalada dividit en quatre trams.

En el moment que es va presentar el pla nadalenc es preveia que les festes de Nadal es celebressin dins del tram 3, amb les mesures i restriccions corresponents d'aquella fase. L'ajornament del canvi de tram 1 a 2 per a quinze dies més anunciat per la Generalitat fa pràcticament impossible aquesta previsió, tot i això els dies de trobades familiars com el 24 i 31 de desembre comptaran amb excepcions, sobretot pel que fa a mobilitat dins de Catalunya. A més la Generalitat no ha esperat a canviar de tram per flexibilitzar altres mesures com l'obertura de centres comercials, la mobilitat dins la comarca i l'augment de l'aforament en la cultura, permès des del dilluns 14 de desembre. Les males xifres de la pandèmia han portat a endurir algunes mesures pel que fa a la mobilitat i les limitacions horàries dels restaurants fins al pròxim dilluns 11 de gener.

A continuació et detallem tot el que podràs i no podràs fer durant unes dates assenyalades que, en un any normal, serien sinònim de cases plenes gent, viatges per veure la família i festes fins a altes hores de la nit.

El FAQS d'un Nadal peculiar

Quanta gent ens podrem reunir en una casa?

El màxim de persones passa de 6 a 10 (només els dies 24, 25, 26, 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener), però es recomana que no s'ajuntin més dos nuclis de convivència. Cada bombolla de convivència haurà de definir la seva 'bombolla de Nadal' amb un màxim de dues altres bombolles i és amb qui hauran de celebrar el període nadalenc.  

Fora dels dies festius de Nadal només es permeten reunions socials d'un màxim de 6 persones.

Podré visitar els familiars que visquin a una altra comarca?

Sí i aquesta serà de les poques excepcions que et permetran canviar de comarca des del 21 de desembre fins a l'11 de gener. Visitar la família, per tant, és motiu de pes, tot i que difícil de justificar, per poder moure't per tot Catalunya.

I els que visquin en una altra comunitat autònoma?

Sí, també.

El toc de queda de les 22 fins a les 6 h seguirà actiu?

Sí, el confinament nocturn continuarà actiu des de les 22 h fins a les 6 h, excepte els dies clau. La nit de Nadal i de Cap d'Any, el confinament nocturn s'allargarà fins a la 1 h, i la nit de Reis fins a les 23 h. 

I si ho celebrem en un restaurant?

En l'última modificació de restriccions, que entre en vigor a partir del 21 de desembre, tots els bars i restaurants limitaran la seva activitat a dos franges horàries: de 7.30 a 9.30 h i de 13 a 15.30 h. Durant aquestes hores hauran de limitar el seu aforament al 30% a l'interior i al 100% en terrasses. La resta d'hores hauran de tancar, a excepció de si ofereixen entregues de menjar per emportar que podran obrir de 19 a 22 h.

Si sou dels que celebreu les festes en restarants heu de tenir clar que haureu de respectar el màxim de 6 persones per taula i els 2 metres de separació. 

Podrem comprar els regals de Nadal en Centres Comercials

La Generalitat ha avançat l'obertura dels centres comercials i no ha esperat al tram 3, tal com estava establert d'un inici en el pla de desescalada. A partir del 14 de desemebre, i després d'un mes i mig tancats, ja poden obrir amb el 30% de l'aforament. Des del dilluns 21 de desembre i fins l'11 de gener tant els restaurants com els gimnasos dels centres comercials romandran tancats.

El petit comerç (menys de 800 m2) seguirà amb una capacitat del 50%. La nit de Reis els establiments podran obrir fins a les 22 h. 

Podré anar a celebrar el Cap d'Any en una altra ciutat de Catalunya? I d'Espanya?

El pla de Nadal aprovat pel govern espanyol contempla el moviment per tot el territori espanyol entre el 23 de desembre i el 6 de gener si el motiu del desplaçament és la visita de familiars i persones properes.

Podré anar al teatre i al cinema?

Sí i l'aforament de tot acte cultural s'augmenta fins al 50% del seu aforament i es podrà superar el topall de les 500 persones si es demostra un bon sistema de ventilació.

Si sóc dels que mantinc la línia durant Nadal, puc anar al gimnàs o practicar esport?

Si ho fas en qualsevol instal·lació esportiva a l'aire lliure, no tindràs cap problema, ja que estaran oberts des del tram 1. Això sí, cal tenir en compte que l'aforament en aquestes dates serà del 70%, igual que en els gimnasos i piscines.

Tot activitat esportiva en espais interiors serà del 50% de la seva capacitat i s'exigeix lús de la mascareta obligatoria en totes les activitats, sense excpeció.

I què passa per Reis?

L'arribada de ses majestats Reis d'Orient es preveia, abans d'anunciar que s'ajorna el pas al tram 2, per l'última fase del pla de desescalada de la Generalitat. Per tant, encara no se sap si ens trobarem en el tram 3 o 4, en tot cas, el Procicat ha prohibit les cavalcades a tot Catalunya. El que sí que ha confirmat la Generalitat és la possibilitat d'anar a celebrar el sopar de reis en qualsevol altra localitat de Catalunya, ja que el confinament municipal s'aixeca excepcionalment per les dates senyalades de Nadal.

*Totes aquestes mesures i restriccions estan condicionades pel tram que ens trobem en cada moment, per tant, es poden alterar o ajornar en funció de les decisions de Procicat.

NO T'HO PERDIS: La desescalada, tram a tram: què es podrà fer i quan?

Últimes notícies

    Publicitat