Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Muralla medieval Barcelona restes
Foto: Blanca Blay/ACN

Queden al descobert 20 metres de muralla medieval i restes de les Casernes de Drassanes de Barcelona

Les obres de reurbanització de la Rambla han destapat restes d'un gran valor patrimonial

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

No és estrany que unes obres dins la ciutat de Barcelona deixin al descobert restes arqueològiques de segles passats. Fa unes setmanes, les obres de Sant Antoni van descobrir un nou tram de la muralla medieval i moderna, tot i que encara examinen les restes. Si tirem la vista enrere, durant el novembre de 2020 els treballs al Parc de la Ciutadella van descobrir noves ruïnes de la Ciutadella borbònica del segle XVIII i de la muralla medieval de la ciutat i, durant l'estiu passat, els treballs de reforma de la Rambla van treure a la llum vestigis dels segles XIII i XVIII. Ara, les noves obres de reurbanització de la Rambla han tornat a deixar al descobert un tros d'història de la ciutat. 

Muralla medieval Barcelona restes
Foto: Blanca Blay/ACN

Aquest dimecres 7 de febrer, els treballs al tram baix del passeig han localitzat 20 metres de la primera muralla medieval del segle XIII. A més, dins la mateixa zona també s'han trobat restes de les antigues Casernes de Drassanes, que es van construir a finals del segle XVIII. Segons ha explicat el membre del Servei d'Arqueologia de Barcelona, Xavier Maese, les restes tenen un gran valor patrimonial i s'han localitzat "pràcticament tots els elements patrimonials més importants en fer una excavació".

Muralla medieval Barcelona restes
Foto: Blanca Blay/ACN

Les restes de la Caserna de les Drassanes pertanyen a un edifici de l'any 1792, que es va construir al voltant d'un gran pati central i adossada al recinte de les antigues Drassanes. Ara que les restes han quedat al descobert, es pot observar de forma clara el pati d’armes de les casernes, situat davant de l’edifici de la Delegació de Defensa. Aquestes casernes es van construir al mateix moment que el projecte original de Les Rambles a finals del segle XVIII, juntament amb el semibaluard de Drassanes, i van ser enderrocades l’any 1935.

Quin és l'origen de la muralla?

La muralla del tram baix de la Rambla correspon a la primera de la ciutat, concretament al tram que va encarregar construir el rei Pere II el Gran l'any 1285 per protegir Barcelona durant la confrontació amb França. Un cop va finalitzar el conflicte, les tasques de fortificar la ciutat van recaure en el Consell de Cent i es va convertir en la primera obra pública de la qual es va fer càrrec. Aquest tram tancava la Barcelona medieval, excepte la part del mar, i deixava el que ara coneixem com el barri Gòtic dins la muralla. 

Malgrat que el Consell de Cent va continuar el projecte, la urbanització de la Rambla va començar el segle XVIII, però com encara era un torrent, es va haver de desviar la riera. A finals del mateix segle l'espai va passar de ser una riera a un espai per als vianants, un canvi que va obligar a desmuntar la muralla i les cases afectades per construir la Rambla tal com la coneixem avui en dia. 

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al febrer

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat