Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Mascaretes a casa
FOTO: ShutterstockMascaretes a casa

Quin tipus de mascareta necessites? Esbrina-ho

Tota la informació sobre els tipus de mascaretes i quina és la que més s'adequa a tu

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Tots havíem vist alguna vegada per les rambles de Barcelona turistes asiàtics amb mascareta, però mai hauríem pensat que la visió d'això es tornaria el pa de cada dia per a nosaltres. Ara més encara, que s'inicia el desconfinament i els serveis comencen a obrir progressivament. El gest que era aliè per a nosaltres fins fa un parell de mesos ara és una necessitat imprescindible i un complement diari per sortir al carrer. Però també hem de tenir clar que no totes les mascaretes són iguals, com sabem, i s'han d'escollir amb compte. Segons un informe del Ministeri de Consum, s'ha de determinar correctament quina és la que hem de fer servir segons el nostre perfil i per això es classifiquen en tres tipus amb diferències molt detallades. 

Higièniques 

Les higièniques són les més comunes, les tèxtils. Sí que col·laboren a la higiene bàsica que hem de complir per sortir al carrer i ajuden al distanciament. Com han estat el focus de diversos debats, el Ministeri de Sanitat sí que les recomana, encara que no siguin obligatòries (excepte al transport públic). Depenent de la fabricació i el material poden ser tant reutilitzables com d'un sol ús, tot i que la recomanació general és no portar-les durant més de quatre hores. Com hem vist, hi ha multitud de mascaretes voltant pel mercat que no compleixen les garanties sanitàries. Per això ens hem de fixar en l'etiquetatge, on hi hauria d'especificar-se que compleixen la norma UNE 0064 i 0065, segons per la qual es verifica que el producte s'ha sotmès a assajos que reforcen la filtració bacteriana segura. 

QUI? El seu ús és recomanable per a persones completament sanes, sense diferenciació d'edat, tot i que hi ha talles específiques per a nens. En el cas d'aquests últims, un adult ha de supervisar el seu ús i efectuar la col·locació i la retirada amb les recomanacions dels experts (recordem: mai tocar amb les mans la zona frontal i treure-les sempre per la part que s'agafa a l'orella). 

Quirúrgiques 

Són les que s'utilitzen usualment als hospitals. És habitual que no siguin reutilitzables, tot i que ho ha d'especificar el fabricant, igual que la data de caducitat, si en tenen. Com amb les higièniques, el límit de temps recomanable per portar-les són quatre hores perquè amb l'activitat és normal que acabin brutes i humides (en aquest cas, llençar immediatament). Aquest model de mascareta està pensat per frenar les transmissions bacterianes que poden sorgir d'una tos, un esternut o la simple exhalació quan parlem. 

QUI? Principalment per personal sanitari que hagi d'estar en constant contacte amb infectats o sospitosos. D'altra banda, els mateixos pacients o persones sospitoses d'haver-se infectat també haurien d'utilitzar-la. Es poden aconseguir a una farmàcia o, recentment, empaquetades a grans supermercats. Recordeu: Internet no és un mercat fiable. Si compreu a grans plataformes, assegureu-vos que a l'etiquetatge s'especifica que el producte compleix amb la normativa Europea amb el símbol CE i la referència a la norma UNE EN 14683

Mascarilla metro
Shutterstock

EPI

Un EPI és un equip de protecció individual. Dintre de les EPIs hi ha 3 tipus: les FFP1, les FFP2 i les FFP3. Es classifiquen així per diferenciar la qualitat de filtratge de cadascuna. Les P1 són les més bàsiques i segons creix el nombre, creix la protecció. Oposadament al que sembla, les que tenen una vàlvula integrada només serveixen per protegir a la persona que la porta, no als del voltant. Com les altres, haurà de portar a l'etiquetatge especificat que compleix els paràmetres de sanitat europeus: el certificat europeu (CE) i l'estàndard de qualitat (UNE EN-149). A més, podrem saber si són reutilitzables si porten una R. En el cas que indiqui "NR", no ho seran. 

QUI? Com és normal, el seu ús és preferible per a persones que estan en constant contacte amb positius o per a persones amb patologies prèvies que poden veure molt afectada la seva salut en cas de no portar una protecció que filtri bé les partícules contaminants de l'aire. 

Cal recordar que les mascaretes són una mesura bàsica però s'han de complementar rentant-se les mans correctament i en abundància i assegurar-nos que no toquem la mascareta amb les mans. Si no seguim totes les recomanacions, la mascareta per si sola i portada de qualsevol manera perd eficàcia. 

NO T'HO PERDIS: Mascaretes infantils: les millors i més divertides 

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva


Time Out Love Local campaign logo

La campanya Love Local de Time Out dona suport als negocis d'oci i cultura de Barcelona. Descobreix com pots ajudar a salvar els llocs que fan de Barcelona una ciutat genial


Últimes notícies

    Publicitat