Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El Ingenio
© Maria DiasEl Ingenio

Resolt el misteri de la desaparició de les lletres brossianes d'El Ingenio de Barcelona

La pèrdua d'una obra artística de Joan Brossa havia alertat als experts després del tancament d'aquesta botiga històrica del centre de la ciutat

M. P. Muñoz
Escrit per
M. P. Muñoz
Publicitat

El primer tancament d'El Ingenio en 2016 ens va colpir, desapareixia una botija històrica del centre de la ciutat amb un sabor ben particular, dedicada a la creació de capgrossos i altres elements del folklore tradicional. De la mateixa manera, vam viure com una notícia esperançadora la seva reobertura en 2017, un intent que no va fructificar i acabaria amb el tancament definitiu i l'abandonament.

Aquesta botiga centenària del carrer Rauric (Gòtic) va ser adquirida per l'Ajuntament en 2021 per intentar posar-la de nou en funcionament, juntament amb altres locals del centre, però el projecte resta aturat. Mentrestant, s'ha denunciat en diverses ocasions el seu abandonament a través de xarxes.

La setmana passada, mitjançant el compte Històries de Barcelona, David Martínez preguntava per la ubicació d'un dels elements patrimonials d'El Ingenio més característics, les 'lletres gimnastes' que l'artista Joan Brossa va regalar a l'establiment que lluïen a la seva entrada. Tot feia intuir el pitjor, donat l'estat d'abandonament de la façana.

Misteri resolt

Doncs bé, aquesta història té un relatiu final feliç perquè el conjunt de lletres A ha aparegut. Segons ha confirmat 'El Periódico' amb l'antiga propietària del negoci, l'obra brossiana està guardada amb altres elements patrimonials que formaven part del fons d'El Ingenio.

"Em va fer por deixar-les a la paret i les vaig fer retirar, estic segura que d'haver-les deixat ja no estarien al seu lloc", ha reconegut Rosa Cardona al diari barcelonès. "Les tinc jo i m'ha sorprès l'enrenou".

Lletres Gimnastes Brossa
Foto: Pere prlpz

Tant l'obra de bossa com molt altres elements d'aquesta botiga formen part d'un inventari que l'Institut de Cultura de Barcelona valora des de fa dos anys amb l'objectiu de fer una oferta per a la seva adquisició. Per sort ara ja sabem que les lletres gimnastes de Brossa també continuen formant-hi part.

NO T'HO PERDIS: Les botigues de tota la vida de Barcelona que has de visitar

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat