Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Botigues de Barcelona de tota la vida

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Cerabella
© Maria Dias Cerabella

Botigues de Barcelona de tota la vida

Comerços històrics – alguns centenaris– i entranyables de Barcelona que mereixen una visita

Per Maria Gorgues i Eugènia Sendra
Advertising

A Barcelona tenim botigues històriques, algunes centenàries, que són un exemple de supervivència i resistència. Comerços de tota la vida que s'han enfrontat a la finalització dels contractes de renda antiga l'any 2014, que va representar l'estocada mortal per a moltes d'aquestes botigues; lloguers desorbitats i el canvi en les formes de consum de la clientela. Per sort, hi ha establiments de tota la vida a Barcelona que segueixen oberts i mereixen una visita i, sobretot, que apostem pels seus productes. Hi trobareu de tot, papereries, botigues de complements, d'instruments musicals, d'espelmes i fins i tot de sants! Una bona opció per fer regals originals i donar un cop de mà als petits comerços.

NO T'HO PERDISMés botigues boniques de Barcelona que us estan esperant.

 

Guanteria Alonso
Guanteria Alonso
Foto: Irene Fernández

1. Guanteria Alonso

Botigues Barcelona

A la botiga Alonso, Hugo Peralta –fill de la propietària, Victòria Alonso– explica que els vanos amb més roba a les barnilles fan més vent i són lleugers. Els de senyor no arriben al pam, amb poca fusta per minvar el soroll. Els de plàstic o paper, vetats. Una clienta indecisa troba "massa" varietat de ventalls. És la gràcia de l'establiment modernista obert a principis del segle XX i que els avis de l'Hugo, fabricants de guants, van convertir en el que és ara.

Hilados Donado
Hilados Donado
Foto: Maria Dias

2. Hilados Donado

Botigues Art, artesanies i aficions Barcelona

A la mitologia grega hi ha un càstig recurrent que obliga l’enemic a amidar grans distàncies amb fils que serveixen per sortir dels laberints. A la vida real, poques coses hi ha tan útils, lúdiques i, moltes vegades imprescindibles, com les cordes. Hilados Donado és una botiga de la Barceloneta, un paradís de fils, cordes i xarxes gairebé centenària. L'espai no és massa diferent de quan Jesús Donado, de Valdepeñas, la va muntar pensant en una clientela naval i de pescadors d'ofici.

Advertising
Estamperia San José
Estamperia San José
© Maria Dias

3. Estamperia de San José

Botigues Queviures El Gòtic

Sant Josep és un patró transversal, protector dels treballadors en un sentit ampli. Fundada el 1919 per Lluís i Margarida Casals, l'Estamperia de San José tenia una impremta a la rebotiga on feien les estampes. Als anys 60 es va diversificar: icones, retaules i tríptics en fusta policromada; objectes d’orfebreria i vestuari religiós, pintura i escultura. També es va especialitzar en figures de pessebre i imatges de sants, una mena de recanvi de les estampes.

4. Viuda Vila

Botigues Dreta de l'Eixample

Molt conegut per tradició en el camp de la construcció aquest negoci centenari també serveix els professionals que treballen a petita escala. Trepants robustos, pintures, ciment cola, segelladors de silicona, maons i tot tipus d'eines són a l'abast d'aquells que practiquen el bricolatge avançat o les petites reparacions.

Advertising
Llibreria Selvaggio
Llibreria Selvaggio
© Maria Dias

5. Llibreria Selvaggio

Botigues El Gòtic

L’establiment duu el nom de "llibreria" però el propietari diu que és "paperaire", o sigui, aquella persona que fa o que ven paper. I la botiga d’en Selvaggio és un 99% paper (antic) en forma de postals, dibuixos, llibres, cromos, fotografies, accions, retallables, mapes, revistes, diaris, gravats o baralles. Els jocs de cartes, precisament, tenen molt a veure amb la tradició familiar, però el senyor Fernando Selvaggio és un home sorrut, que xerra poc, i no explica res dels seus avantpassats, els Selvaggio.

Casa Lama
Casa Lama
Foto: Maria Dias

6. Casa Lama

Botigues Cuina i bany Barcelona

La d'en Toni Lama és una autèntica botiga de barri amb aparador atapeït i interior sense reformar al servei de l’ofici: esmolar i vendre eines de tall. Ha agafat el testimoni del besavi Joaquín, l’esmolador de ganivets que des de Galícia va emigrar, a tocar el segle XX, a Cuba. Amb filosofia de quarta generació, en Toni assumeix l'altra especialitat dels ascendents: reparació de paraigües.

Advertising
Casa Perris
Casa Perris
©Maria Dias

7. Casa Perris

Botigues Botiga de queviures Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Amb el nom d'una casa pairal de la Segarra, can Perris, ha agafat el relleu d’un establiment que va obrir al Born just acabada la Guerra. Casa Perris ven, sobretot, fruites seques, cereals i llegums. Una de les especialitats són les farines per fer-se el pa a casa; els torrats i els fregits de les fruites seques són elaboració de la casa. Casa Perris ha trencat amb les limitacions del quilo de fruites seques o tres quilos de llegums que exigia l’anterior negoci. De l'antic establiment han conservat la manera de presentar el producte: en sacs.

Papereria Segarra
Papereria Segarra
Foto: Maria Dias

8. Papereria Segarra

Botigues Barcelona

Firma de referència que subministra articles d'oficina a empreses i papereria de proximitat. Al mateix local i amb treballadors de tota la vida (30-35 anys a l’empresa),la Papereria Segarra té un perfil d'establiment que sembla extingit a la ciutat. La tercera generació continua amb l'embranzida de l'avi Emili però compaginant l'aparador i el taulell clàssics amb la venda online. Centenars de referències del seu catàleg a internet posen a l'abast d'empreses i negocis tota mena de material, no tan sols de papereria.

Advertising
Bombonería Pastelería La Colmena
Bombonería Pastelería La Colmena
Foto: Shutterstock

9. La Colmena

Botigues Pastisseries El Gòtic

Des que el 1928 van aterrar a l'antiga Ca l'Abella, que ja duia el nom actual des del 1895, tres generacions de Roig s'hi han ben guanyat l'honor de fer els caramels artesans més antics del país. L'aparador és d'aquells on et quedes embadalit.

Fills M. Sala
Fills M. Sala
Foto: Maria Dias

10. Fills M. Sala

Botigues

Des que la bijuteria no és (només) imitació, no és just dir-ne quincalla. La revolució de la joieria contemporània, amb nous materials i dissenys, impulsa la bijuteria 'de creació' on mana la qualitat, i Fills de M. Sala en fa bandera. Cristina de la Riva prioritza els materials bons i de proximitat al negoci que porta al costat del seu pare, en Josep. Fills M. Sala ja venia a la menuda, a finals del segle XIX, gènere com ara granets de vidre, lluentons o passamaneria.

Advertising
Botiga Casa Gallofré
Botiga Casa Gallofré
Foto: Casa Gallofré

11. Casa Gallofré

Botigues Eixample

La mescla de clàssic i modern defineix Casa Gallofré, que serveix el gènere de punt seguint l’evolució del mercat. Especialitzat en fibres naturals (bàsicament llana i cotó), l'establiment ha vist com desapareixien bona part dels productes "històrics". Rosa M. Gallofré és la tercera generació d'una botiga amb parròquia fidel, i alguns són descendents de la clientela d’en Miquel i en Josep Gallofré, que van obrir l’establiment el 1914.

Cerabella
Cerabella
Foto: Maria Dias

12. Cerabella

Botigues Ciutat Vella

La història de la casa d'espelmes arrenca a finals del segle XIX, de la mà de Francesca Abela, qui munta un obrador de ciris a la plaça del Padró. Des de llavors, cinc generacions han mantingut la flama encesa, tot apostant per noves formes, colors, perfums i usos. Modernitat i tradició es donen la mà a la singular botiga del Raval.  

Advertising
Capdevila Joiers
Capdevila Joiers
© Maria Dias

13. Capdevila Joiers

Botigues Barcelona

'Capdevila, joiers i argenters' afegeix el lema 'a la ciutat de Barcelona'. Aquest cognom és l'origen (i el futur) d'aquesta firma. I el d'una ciutat desitjada, una Barcelona més autèntica. Com les joies de l’establiment fundat el 1905. Més d’un segle després, a les peces hi ha l’empremta de quatre generacions.

Laudo's trofeus
Laudo's trofeus
© Maria Dias

14. Laudo's

Botigues Dreta de l'Eixample

El client que entra a Laudo’s té la sensació de passar per un arc triomfal amb una galeria de trofeus, d'una banda, i el mirall que els multiplica, de l'altra. Treballen per a clubs esportius, federacions, administracions, empreses i, puntualment, per a particulars. La seva especialitat són els trofeus, les medalles, les plaques i les copes de matèries diverses. Laudo’s realitza el disseny i el gravat amb làser, mentre que la fabricació es fa a fora.

Advertising
Papirum
Papirum
Foto: Maria Dias

15. Papirum

Botigues Barcelona

L'aparador de Papirum és com un gabinet de curiositats, una cambra de meravelles per als amants del paper i l'escriptura. El rètol de l’Antiga Casa Rubió (façana Dagueria) lliga Papirum a un impressor i llibreter de començament del segle XIX, Josep Rubió i Lluch, origen d'una nissaga d'intel·lectuals i professionals del llibre i l'edició. Maria Dolors Crespo i el seu fill Flavio, continuador del negoci, viuen l'esperit d'un ofici que estima el paper.

Llibreria Sant Jordi
Llibreria Sant Jordi
Foto: Maria Dias

16. Llibreria Sant Jordi

Botigues Barcelona

Al carrer Ferran, més de 35 anys: es diu aviat. Josep Morales –i abans el seu pare i els seus germans– ha anat resistint les amenaces que assolen els comerços emblemàtics amb la millor arma, els llibres. En tenen d'art, fotografia, arquitectura, disseny, narrativa, psicologia, i arquetips.

Advertising
New-Phono
New-Phono
Foto: Facebook New-Phono

17. New-Phono

Botigues Instruments musicals Barcelona

New-phono va obrir el 1906, fundada per José Massó Armadans, i fins el 2018 van regentar-la els seus besnets, José i Elena Massó del Amor. La sort és que New-Phono ha reobert, nou projecte i noves mans per tornar a ser aquell punt de referència, al Gòtic, on músics aficionats o professionals poden comprar unes cordes de guitarra, una celleta, un faristol o un metrònom.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising