Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Reunió amics amb mascareta
Foto: Shutterstock

S’acabarà la pandèmia aquest 2022? En parlem amb un expert

Les mascaretes, el teletreball i les vacunes podrien convertir-se en una cosa del passat

Ed Cunningham
Rita Roig
Escrit per
Ed Cunningham
Traduït per
Rita Roig
Publicitat

Siguem sincers. Durant la primavera de 2020, molts de nosaltres vam pensar que la pandèmia duraria un parell de setmanes. Que innocents érem, oi? En canvi, aquesta crisi global s’ha allargat durant vint-i-dos mesos, ha causat milions de morts i impactat molts sectors econòmics. 

Però afortunadament, actualment vivim una realitat molt diferent de la de la primavera del 2020. Així que, amb les vacunes i les noves variants (aparentment) més dèbils, podem dir que es veu la llum al final del túnel? Podria acabar-se tot, aquest 2022?

Després llegir diverses notícies optimistes, hem demanat l’ajuda del doctor Julian Tang, un viròleg del Leicester Royal Infirmary, un hospital del Servei Nacional de Salut d’Anglaterra, per evitar fer-nos falses esperances i contrastar bé la informació. Julian Tang ens ha ajudat a respondre algunes preguntes sobre com seria aquest potencial fi de la pandèmia i sobre si podem esperar algun tipus de tornada a la normalitat en el futur pròxim. 

Com és el final d’una pandèmia?

Costa d’imaginar, però cada vegada ho veurem més clar. Alguns virus es van afeblint amb el temps fins que desapareixen completament, per exemple. D’altres són estacionals i s’esvaeixen quan canvia la meteorologia. La Covid-19, tanmateix, no és estacional i tampoc sembla que s’hagi d’anar apaivagant. El Coronavirus ataca durant tot l’any i, com que es transmet a través de l’aire de manera ràpida i fàcil, s’ha estès a gairebé tots els racons del planeta. 

“No podrem fer servir l'estacionalitat del virus per definir la fi de la pandèmia”, diu el doctor Tang. El final de qualsevol pandèmia, afegeix, arriba quan “el virus s’ha tornat tan feble que no cal vacunar a tothom, potser només a aquelles persones més vulnerables, com fem amb la grip”. 

De cara al futur, la Covid segurament mutarà cap a un virus més feble i es tornarà “clínicament lleu”, amb una taxa de mortalitat similar a la de la grip. En aquest cas, el doctor Tang explica que “aprendrem a viure amb un cert nivell de mortalitat més elevat quan la Covid se sumi a la temporada de la grip”. Això podria assenyalar el final de la pandèmia tal com l'hem conegut fins ara. 

La Covid-19 circularà per sempre?

D’això en podem estar gairebé segurs. El Coronavirus s’ha estès tant i provoca tants casos asimptomàtics que, arribats a aquest punt, erradicar-lo seria d’una dificultat excepcional. Però, amb el temps, la mortalitat de la malaltia sembla que s’anirà reduint. Com la majoria de virus, la Covid “s’adaptarà i es tornarà més lleu”, diu Julian Tang, “fins a assemblar-se a la grip, i així, aprendrem a conviure-hi”. 

I l’OMS, com i quan declararà el final de la pandèmia? 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recentment ha posat de manifest que la “fase aguda” de la pandèmia podria acabar-se aquest 2022. Perquè això sigui així, la Covid hauria de tornar-se més lleu i hauria d’esdevenir “endèmica”, és a dir, quelcom que es manté constant en la població i que actua amb patrons majoritàriament previsibles. A

Ara bé, quan l’OMS declari el final de la pandèmia, la Covid-19 no s'haurà acabat per a tothom. Julian Tang diu que, dins l’OMS, “el lobby conformat pel G7/G8/G20 sempre portarà la veu cantant”. Així, “Quan l’OMS declari el final de la pandèmia, no s’hauran basat en la situació de tots els països del món”.

En resum, la prioritat la tindran els països d’Europa, Amèrica del Nord i l’Est Asiàtic. Els països que pateixen desigualtats pel que fa a la qualitat de la seva atenció sanitària i a l’accés a les vacunes són els mateixos que no tenen massa poder dins de l’OMS. “Tothom vol que el virus s’acabi”, diu el doctor Tang, “però això no significa que el virus no estigui atacant amb força algunes parts d’Àfrica o l’Amèrica del Sud”

Així doncs, veurem el final de la Covid el 2022? 

Crec que el consens probablement arribarà a finals d’any, quan veurem molts dels països desenvolupats posant-se d’acord per establir que el virus és lleu i que no cal seguir amb les mesures de distanciament social, mascaretes i vacunacions”, diu Julian Tang. 

Dit d’una altra manera, per a moltes persones -però malauradament, no per a tothom- el 2022 serà l’any on les coses començaran a anar millor. La manera més evident en com una pandèmia afecta la societat, des dels confinaments, passant pel teletreball i arribant a les mascaretes, començarà a desaparèixer. 

Això no obstant, durant aquest procés és important que recordem que la Covid encara és, dos anys després, objecte de moltíssims debats científics. “Els experts no es posen d’acord”, explica el doctor Tang. Tot i que és un dels viròlegs clínics més reputats d’Anglaterra, ell és només una veu del panorama científic. I si alguna cosa hem après en aquests dos anys és a no fer-nos falses esperances i a conviure amb la incertesa.  

NO T'HO PERDIS: Restriccions a Catalunya: què es pot fer i què no?

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat



Últimes notícies

    Publicitat