Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Soja per a carnívors: el sabor definitiu?

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

L'estiu passat vaig anar a un tast a cegues. Es tractava d'assaborir un nou producte i donar-ne una opinió, però sense saber què era. Asseguts a taula, una desena de cuiners i periodistes especialitzats menjàvem quelcom que estàvem convençuts era pollastre. I què tenia de revolucionari? Doncs que no ho era.

Vam tastar Heura © , un innovador derivat de la soja de la 'start up' barcelonina Foods For Tommorow. I llamp de rellamp, pujaria a la barra de la rostisseria A Pluma per jurar que havia menjat pollastre. La notícia és que a partir del 2019 aquest producte –que de moment només es pot comprar a La Sirena i es cuina en restaurants com la Brasserie Flo, Gut o Biocenter, o fins el tot el Celler de Can roca– farà el salt a les cadenes de supermercats.

En Marc Coloma, conseller delegat de Foods For Tomorrow –empresa incubada a Barcelona activa i que ja dona feina a 22 persones– explica que no és desencertat parlar de carn vegetal: «Estem parlant d'una textura carnosa i fibrosa però amb una composició vegetal, allò que volíem aconseguir. Fins al punt que quan ho tasta un carnisser, es pensa que menja carn!».

Foods For Tomorrow té dues orientacions: l'hedonisme i la sostenibilitat. «Entenem que proteïnes vegetals de primera generació com el tofu –que té 2000 anys– estan molt lluny dels nostres gustos. Volem que la gent salivi quan veu el plat, que mastegui a gust», valora. Aquesta textura miraculosa s'ha aconseguit amb el procés d'extrusió amb humitat: a partir d'un bloc concentrat de soja, es talla i s'aconsegueix la textura desitjada a base de canvis de pressió i humitat, que després es cuina i es marina.

El vostre fill no creurà que és proteïna vegetal
El vostre fill no creurà que és proteïna vegetal
© Food For Tomorrow

Us fot fàstic? No us n'hauria de fer. La composició del producte és aigua, concentrat de soja, oli de girasol, sal, espècies –segons el sabor del tall– i vitamina B12. Sense E-'s ni colorants. Una cosa força més saludable que segons quines 'veggie burgers' ultra-processades (que això també ho és, de producte ultra-processat, ep) o productes eco amb oli de palma. «La innovació està en la maquinària d'extrusió», diuen.

La ideologia també és important: Coloma té un passat d'activista en ONG's a favor dels drets dels animals, i explica que tota la soja d'Heura prové de cultius europeus a Croàcia i Sèrbia que no incentiven la desforestació. «La nostra empresa no va de carn contra vegetal, sinó del futur de la proteïna. Consumir proteïnes on els animals son intermediaris és una font d'injustícies socials. I poc eficient. Fan falta vint quilos de cereals i llegums per fer un quilo de carn de vaca. Per fer-ne un d'Heura, només mig kilo de llegums. «En el fons, no volem substituir la bona carn, sinó que mengis més proteïna vegetal per poder menjar un bon tall de carn cada setmana», raona Coloma.

Com a consumidor, us asseguro que aquest producte és saborós, versàtil –des de guisats estil fricandó fins a broquetes a la brasa (i ningú em paga, ep). Costa 4,99 € el paquet, a 22 € el quilo (encara que l'any vinent asseguren que baixarà a 3,99 €, quan entrin nous inversors. Davant la perspectiva de consumir proteïnes vegetal d'aquest estil, o barretes premsades d'insectes, ho tinc claríssim.

Últimes notícies

    Publicitat