Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
  1. La Brochette
    © Maria DiasLa Brochette
  2. A Pluma
    A Pluma

Els millors restaurants de pollastre de Barcelona

El pollastre està de moda: en aquesta restaurants trobareu les millors aus de Barcelona, en totes les coccions i varietats imaginables

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Recordeu el Carpanta? Qui podia mossegar un pollastre rostit a finals dels anys quaranta era un afortunat. Després vam arribar les primeres rostisseries: eren un emblema de modernitat i van democratitzar l'au deliciosa. De cop, tothom amb quatre duros a la butxaca es podia clavar un 'quarto' de pollastre, patates i vi escumós. Avui en dia hi ha una petita corrent de restaurant/rostisseries que reten homentage a l'humil pollastre que tanta gana va treure, en versió gurmet. I qui diu pollastre rostit diu canelons o croquetes: dues especialitats que també es van abaratir i popularitzar en les rostisseries primigènies. 

RECOMANAT: on comprar els millors pollastres a l'ast de Barcelona.

Pollastres que no oblidareu

A Pluma The Chicken Gourmet Place
  • Restaurants
  • A la brasa
  • Gràcia
  • preu 1 de 4

De què va? Aquesta és la visió del pollastre a l'ast de l'Eugeni de Diego, un dels antics caps de cuina de d'Elbulli. De Diego, respectuós amb la tradició popular dominical, va veure com el sector del pollastre a l'ast no s'acabava d'actualitzar. Doncs ho ha fet ell.

I com es menja? En un local inspirat en les primeres rostisseries que van haver-hi a Barcelona, hi trobareu el que ell anomena pollastres capritxosos: cuinats durant dues hores amb forn Josper, híbrid d'alta cuina d'ast i brasa de carbó. A més, està marinat amb llimona, farigola i altres espècies mediterrànies i acompanyat de patates rostides, banyades en el suc del pollastre.

Però no em clavaran? A preus raonables: per 8,50 € teniu mig pollastre amb patates –que també poden portar salsa de mole o curri vermell, enlloc d'allioli– i per 13 la bestiola sencera. Canya ben freda a 1,50 €. I com en les rostisseries tradicionals, no s'obliden dels canelons: un de ben gran de poma golden rostida i foie gras fresc a la brasa, tot això cobert amb una lleugera i cremosa beixamel. Les croquetes també són de traca.

  • Restaurants
  • Peruana
  • Sants - Badal

De què va? A La Turuleca (peruà popular i rostisseria) la intenció és “oferir un producte cent per cent peruà i assequible amb la qualitat del Ceviche 103”, explica un dels socis, l’Àlex Luna. La situació és estratègia i filosofia: La Turuleca no és al Born, sinó a Badal. Pensàvem que tindríem una majoria de clients peruans, però no”, apunta Luna. I jo crec que té tota la lògica del món: La Turuleca ofereix un menú de migdia, molt assequible, (beguda i postres, 11,90 €, sempre pollastre a l'ast a la peruana de segon), treballat amb la mateixa qualitat que el de la casa mare i on preval la fidelitat al receptari criollo, per damunt dels tocs d’autor del Ceviche 103

Però el pollastre és bo? Convé no oblidar que això té esperit de rostisseria. No hi falta mai un pollastre a la brasa Josper que ha passat la nit amb vint espècies. El seu pit té tot el sabor que li manca al pitjor record que tingueu d’un pollastre a l’ast, i va amb amanida i unes patates extraordinàries (quart de pollastre a 4,90 € per emportar-se!).

Publicitat
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • Eixample
  • preu 1 de 4

¿De què va? El valor de La Brochette, restaurant especialitzat en pollastre, és haver recuperat el plaer de menjar l’au que va idealitzar la postguerra: una clàssica amanida Cèsar, unes croquetes, uns canelons, un tagín, una botifarra, una hamburguesa, un cuscús, una broqueta amb albergínia picant... El pollastre té múltiples portes per entrar al paradís.

¿Però val la pena? Oi tant. Demaneu el clàssic: mig pollastre a l’ast macerat en espècies. L’au resulta fantàstica, intensa de gust i d’aromes. Per acompanyar el plat, demano un wok de verdures. Un plaer, encara que algú pugui pensar que es tracta d’un menú de règim. La senzillesa al poder. Per trencar l’equilibri dietètic, demano un tiramisú. La Brochette és un restaurant sense grans pretensions i per això és molt recomanable. El pollastre mereix arribar als regnes celestials.

Chez Cocó
  • Restaurants
  • Eixample
  • preu 2 de 4

De què va? Aquells que volen recuperar el plaer diletant del pollastre a l’ast dominical, tan maltractat habitualment, la rostisseria Chez Cocó és la seva opció. Amb aires recarregats i senyorials –això és com menjar a l’Orient Express amb espai, una delícia– aquest restaurant excel·leix l'art de rostir qualsevol au fins i tot peces de caça major i menor”.

Només s'hi menja pollastre? No, aquí conviuen el pollastre a l’ast amb la becada –cim de la cuina de caça, preparada segons els cànons– i altres delicadeses avícoles. Imperdibles l'extraordinària pularda dels Casals de Sagàs feta a la cocota –una raça del Penedès que els germans Rovira han castrat, amb resultats incomparables– i el pollastre de Bresse, considerat el millor pollastre del món, amb una carn ferma, plena de sabor i personalitat. En definitiva, aquesta és una rostisseria de luxe.

Publicitat
  • Restaurants
  • Mexicana
  • Ciutat Vella
  • preu 1 de 4

De què va? Pels 'freaks' de l’entrepà de pollastre fregit, una rara vis que costa trobar a Barcelona, tret que t’agradi la mutació arrebossada que venen al KFC la mort de Chicken Shop va suposar la pèrdua del seu sandvitx de pollastre fregit, una bèstia que havia deixat un buit irreparable a la ciutat... La Gringa és un restaurant de tacos informal que han obert els responsables del food truck Eureka, als límits del Raval.

L'estrella és: un entrepà de pollastre fregit que va desaparèixer del plat en qüestió de segons... Col morada, cogombrets, pa de brioix artesanal, llima, una cortina de formatge cheddar desfet, salsa chipotle i una rajola de pollastre amb una crosta de fregit perfecta, gairebé sexual. El tros d’au no és ni massa gruixut, ni massa gran. I quin encert!

  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cocteleries
  • El Raval
  • preu 2 de 4

Els dos 'schmucks' (gilipolles, literalment) són de Suècia (el Moe) i de Londres (l’AJ). Van obrir un bar de cafè, cocteleria i brunch en construcció. Ara hi trobareu una versió del brunch del sud dels EUA amb ous i pollastre de la Catalunya central. El xef és americà: mida USA per a plats espectaculars.

Quin pollastre s'hi jala, aquí? El pollastre fregit amb gofres i mantega de mel és un plaer que de tan culpable et condemna. No pots para de sucar el pollastre en la mel. L'altre roc a la faixa és un brutal entrepà de pollastre fregit a l'estil del Sud cruixent, saborós, porcot de qualitat, que rivalitza amb el de La Gringa sense problemes.

Publicitat
Piolindo
  • Restaurants
  • Catalana
  • preu 1 de 4

Un xic d'història En els temps de desarrollisme en què van començar a obrir pollastreries a tort i a dret, el local que més pollastres va rostir va ser una cooperativa gallega que, a més de criar-los, va obrir dos locals a Barcelona on comprar-los fets. Una a Marià Cubí i l'altre, el primer, al Barri de Sant Pere. I de fet aquest darrer Piolindo ha subsistit de manera digna l'embat del turisme i la gentrificació.

Val la pena? Té un caràcter singular: ja no és la barra dels anys seixanta, sinó una rostisseria amb cuina oberta. Una botiga de menjar per emportar amb menjador, vaja, D'evident modèstia: aquí hi mengen paletes i jubilats –espècies en perill d'extinció al barri– un menú de migdia a 9,90 € (12 € el cap de setmana) més que digne i ben preparat, que val la pena tastar. Sobretot per un bacallà a la llauna decent, i un pollastre a l'ast sucós i en què la pell encara és aquella llaminadura cruixent que recordes de petit. I les croquetes tampoc estan gens malament.

Preferiu la vedella?

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Eixample
  • preu 2 de 4

Lluny d'elaboracions sobrecarregades, a La Real volen recuperar "l'esperit clàssic made in USA", diu Arturo López, soci del local amb el xef Eduardo Egui, també veneçolà i cuiner que ha passat per Mugaritz. I ho aconsegueixen amb panet de broix i evitant el gegantisme. La 'burger' La Real 2.0 segueix els paràmetres de la casa: té 240 grams de carn de vaca vella (del Mercat del Minot), melmelada de bacó, formatge cheddar i crema de formatge cheddar gratinada sobre un pa de brioix artesanal: precisió i excel·lència en els sabors, més que fer una acumulació sagnant de cinc pams. El resultat és portar a una altra galàxia la clàssica 'cheeseburger'.

Han incorporat novetats a la carta: com per exemple, el Patty Melt –entrepà de 'smash burger' en pa de motllo artesà que se't fon a la boca– i una 'cheeseburger' amb quètxup trufat que equilibra sabors intensos amb una textura tremenda.  

  • Restaurants

De Paula fa anys que van imposar la seva llei al Poble-sec. La gran idea del brasiler Eder Provezana: passar de la pedra volcànica, i aprofitar una cosa tan nostrada com la brasa de carbó. Treballen només amb tall de picanha –punta de culata, tendríssima– que piquen ells. Per imaginació i gust el record se't clava al paladar i al cervell. Un exemple: una magnífica hamburguesa on xampinyons saltats, salsa de ceps i brot de bròquil germinat acompanyen la vedella. No han obert sucursals ni falta que els fa: això és un restaurant de barri excel·lent. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4

Amb receptes creades per Paco Pérez, estrella Michelin, aquesta hamburgueseria gurmet ofereix carn de tots els continents: vedella japonesa, irlandesa o argentina i ànec xinès en són algunes. I disposen de carta de gintònics curosament preparats.

Hi trobareu receptes de temporada com la nòrdica, on s'hi pot veure el toc de Pérez; enlloc d'omplir-ho tot de maioneses i salsa de barbacoa, fa coses com la Nòrdica: vaca vella amb crema de fines herbes, maionesa de fonoll i vinagre liofilitzat. 

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Queda alguna cosa per fer, en la sobreexplotada fal·lera de les hamburgueses? Sí! Tornar a la simplicitat! La 'smash burger' és una hamburguesa que, en contraposició al luxe acumulatiu 'desencaixamandíbules' a 15 euros, és una simple bola de carn picada que s’aixafa a la planxa en el moment de la cocció i porta pocs ingredients en panet. L’Edward White, de les Illes Verges dels Estats Units, va obrir Fast Eddie’s a finals del 2021, a la Ribera. “Torno als bàsics. 120 grams de vedella amb cogombres envinagre, ceba, formatge, mostassa i salsa anglesa. I para de comptar”.

El seu és un 'diner' minimalista; només hi serveix la 'cheeseburger' (8 euros), un entrepà de pollastre fregit famós a tota Barcelona i patates fregides (i els divendres, filet de peix arrebossat). “Però la carn té un xic de maduració i un 20% de greix”, afegeix. És mossegar-la i notar un xut de sabor unitari, càlid i concret directe al cervell, la devores com un llop. Tot allò que cuina ve del mercat de Santa Caterina i de la fleca del costat (res de gentrificació 'gastro'). White va treballar de cuiner de tripulació de iots: ara navega pels mars de l’arrebossat i la planxa amb una destresa corsària.

Publicitat
  • Restaurants
  • A la brasa
  • Dreta de l'Eixample

Lomo Alto i Lomo Bajo, dos restaurants units sota el denominador comú de la carn. Una ambiciosa jugada per portar la carn a un altre nivell. Bovins excepcionals reposen en cambres frigorífiques a la vista del públic, oberts en canal, com si fossin obres de Damien Hirst. 

Lomo Bajo és l'apartat d'hamburgueses i entrepans. Però una hamburguesa de vaca vella madurada i afinada per veritables 'conosseurs' és un altre nivell d'experiència i plaer. Van en pa de brètzel, i la carn és tan bona que no compliquen la recepta, només hi posen producte gurmet. Com la Sibarita, amb foie a la planxa i poma. 

  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Restobar de sandvitxos, hamburgueses i entrepans artesanals. En destaquem l’hamburguesa de vedella amb formatge gouda, bacó, enciam, melmelada de ceba i nabius, o la vegetariana de llenties, formatge Monterrey Jack, tomàquet, alvocat, ceba confitada i maionesa de pastanaga. Si veniu famèlics, demaneu unes braves per picar mentre espereu. Atenció perquè fan les patates al forn damunt d’un llit de sal grossa, les deshidraten i les fregeixen lleugerament. Tremendament cruixents. Malbec a copes i cerveses comercials i artesanes. També serveixen brunchs clàssics com els ous Benedict amb brioix artesà, tomàquets confitats i patates fregides.

Publicitat
Santa Burg
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Sants - Montjuïc
  • preu 1 de 4

Un dels locals de la ciutat dedicats en cos i ànima a convertir l'hamburguesa en un aliment de qualitat i sobretot, deliciós. Tenen una gran varietat d'hamburgueses de creació pròpia, que, sempre que és possible, es poden adaptar als gustos del client. No us perdeu la Santa Jean Deluxe, un bon disc de vaca vella afinada, amb escalopa de foie i poma caramel·litzada. 

Que l'Alain Guiard és darrere la cuina es nota en snacks com un mini-roll de bistec tàrtar o unes patates fregides casolanes fantàstiques. 

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 2 de 4

L'assumpte de la 'smash' burger s'ha fet popular, però Hideout Burger van ser els primers de Barcelona a posar-s'hi. I en què consisteix? Doncs en lloc de servir-te 'burgers' d'aquelles de sis pams amb receptes barroques, simplifiquen el tema i les hamburgueses són més primes, de 160 grams, amb receptes més senzilles, que apunten directament al plaer primari. I acabades de fer: una 'smash burger' no és res més que aixafar una pilota de carn contra la planxa calenta, afavorint així la cocció i la caramel·lització. 

El resultat és un disc prim i torradet, però sucós per dins. Això sí, encara que portin pocs ingredients no vol dir que no siguin un festival d'instint bàsic i sabors. Com per exemple, la Say Cheese! Una barbaritat que ve amarada en una salsa casolana de formatge fos amb una pluja de dauets de bacó cruixent. O la de la casa, una delícia amb bacó 'crispy', la 'burger', cogombres, cheddar casolà i la seva salsa secreta. Que les hamburgueses semblin més petites i manejables no vol dir que no omplim. I amb ració doble de disc per 'burger', KO de plaer garantit. Les patates fregides són delirantment bones. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Vila de Gràcia
  • preu 2 de 4

L'obertura de les hamburgueses a domicili de Vicio –'start up' creada per Aleix Puig, guanyador de 'Masterchef'– va ser un dels grans 'pilotassos' econòmics del 2021: van passar d'empresa de 'delivery' d'hamburgueses a facturar milions d'euros. I ara tenen un establiment híbrid a Barcelona, on cuinen i d'on surten les comandes a domicili, però també amb una zona de restaurant.  

Estan especialitzats en pizza i 'smash burger', aquella variant d'hamburguesa on s'aixafa i es torra la piloteta de carn a la planxa, i té un nombre d'ingredients limitat. I encara que és innegable que part de l'èxit es fonamenta en uns engranatges de màrqueting que comencen a girar abans que et posis la teca a la boca, també ho és que les 'burgers' són boníssimes. Tenen nou receptes, que encara que no tingui massa acumulació d'ingredients, són, com diu el nom, de vici.

Vegeu la BBQ Bacon Cheeseburger, amb doble disc (cadascun té 180 grm) de vaca madurada dry-age, bacó 'crunchy', cheddar, cogombrets i salsa barbacoa casolana. Com diuen ells: et donem el que et mereixes. Les patates fregides, amb salsa de formatge 'mimolette', bacó cruixent, crema agra i cibulet són immoralment bones. 

  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • preu 2 de 4

Marcat per la influència vasca i veneçolana dels pares d'Andoni Goicoechea, a la carta d'aquesta cadena d'hamburgueseries s'hi pot trobar des dels 'tequeños' –els bastonets de formatge veneçolans– fins a una hamburguesa de formatge Ardiona i pebrots del piquillo. I si voleu una barbaritat, tasteu la Threeler, una hamburguesa amb tres nivells de carn! L'ascensió de Goiko Grill ha sigut brutal: tenen més locals a Gran Via 129, Aribau 113, Can Segalar 18, Calvet 14 i Burc 25.

El secret són hamburgueses gegantines, però en què la mida no desmereix la carn ni la recepta: l'emblema de la casa és la Kevin Bacon, segons ells la burger més venuda d'Espanya: la carn es pica a la planxa, i es farceix amb bocins de bacon, ceba cruixent i 'cheddar'. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat