Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Toni Peret
Foto promocional Toni Peret

Toni Peret: "Madonna no era qui cantava 'La isla bonita' al Max Mix 5"

El productor, DJ i locutor, història viva de la música de ball comercial, protagonitza el llibre 'Toni Peret y sus hermanos del ritmo', de David Cuevas

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

Jo tenia 11 anys i us juro que fins ara havia pensat que era Madonna la que cantava 'La isla bonita' al 'Max Mix 5' (1987). I no. M'ho acaba de dir el Toni Peret, que va fer el disc amb Josep Maria Castells. Merda, ha sigut com si m'haguessin dit que els Reis són els pares, però passats els 40. Potser si l'hagués tornat a escoltar hauria notat la diferència, però fa dècades que vaig perdre aquella cinta de casset, la primera que vaig tenir exclusivament en propietat. Parlem d'uns discos que als anys 80 i 90 venien prop d'un milió de còpies per volum: quants com jo se sentiran enganyats?

"'La isla bonita' és un cover, no és l'original", diu Peret al bar que té a Barcelona, el Museum Bar, i és com si tirés un gerro d'aigua freda als meus records d'infància. Quan no es tenien els drets d'una cançó s'usava un cover: "buscaven una veu que s'hi assemblés, i la trobaven, eh?", diu l'autor de la majoria dels discos de mescles més venuts a la història Espanya, cosa que inclou els de les sagues Max Mix, Máquina Total, Lo + Duro i Ibiza Mix. També ha estat DJ i locutor de Radio Miramar, Radio Minuto, Onda Cero Música, Máxima Fm i Kiss FM, entre d'altres; ha participat a Operación Triunfo i Hotel Glam, a més de ser pioner a l'hora de llicenciar cançons de reggaeton. Ara, la seva història ha quedat explicada a 'Toni Peret y sus hermanos del ritmo. Historia, ocio y negocio de la música de baile en España', un llibre del periodista David Cuevas on també s'entrevista Fernandisco, Mike Platinas i Paco Pil, entre molts altres. 

Quan el globus es va aixecar, un exèrcit de la Guàrdia Urbana va venir corrents

El Max Mix 5 el van promocionar aixecant un globus aerostàtic a la plaça Catalunya, sense demanar permís a ningú. "Quan el globus es va aixecar, un exèrcit de la Guàrdia Urbana va venir corrents. Els globeros es van posar dins, van començar a donar gas i allò va pujar de cop", explica. "Els guardes preguntaven '¿esto que es?' i nosaltres 'no sabemos nada, estamos aquí mirando' i no va passar res, no va arribar cap denúncia". Aleshores les coses anaven així. I d'aventures com aquestes, Peret en pot explicar un munt, però mai havia estat tan famós com quan va participar en la primera edició d'Operación Triunfo: "Per sortir 10 segons a OT em paraven al passeig de Gràcia, al tren... En un casament vaig haver de parar els peus als convidats perquè només em preguntaven pel Bisbal i jo 'home, que s'estan casant'... va ser una bogeria".   

Pioner del reggaeton a Espanya

El que poca gent sap és que Peret va ser dels primers a importar cançons de reggaeton. La primera va ser el 'Dale don dale' de Don Omar, pel Caribe 2004, de Vale Music. "Allà van començar els viatges a Puerto Rico i lidiar amb gent d'allà, gent de barri amb molts calés i que van amb pistola, bé, va ser interessant". Allà l'intentaven enganyar, vendre-li llicències que no els pertanyien... tot en un moment que la ràdio no punxava reggaeton. "Ja sabíem que Los 40 Principales ens diria que no i ara mira, Los 40, Flaix FM... tots posen reggaeton". I ell continua en actiu, fent ràdio cada tarda a Kiss FM i punxant amb el Dream Team que forma amb Josep Maria Castells i Quique Tejada. "Cada estiu, des del maig fins al setembre tenim una residència al Hard Rock Hotel d'Eivissa que es diu Children of the 80's, amb 4.000 persones cada divendres, i una festa a Madrid que es diu Noventeros, a banda dels bolos que vaig fent jo".  

NO T'HO PERDIS: Els millors concerts de 2024 a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat