Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Casa Lleó-Morera
Núñez i NavarroCasa Lleó-Morera

Tot el que has de saber per gaudir del 48H Open House BCN

Aquest festival d’arquitectura gratis t’obre les portes de més de 100 edificis de la ciutat

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Entre amants de l’arquitectura, xafarders i estetes, el 48H Open House BCN aconsegueix mobilitzar unes 60.000 persones pels carrers de la ciutat a la cerca de descobertes arquitectòniques. Cada any, aquest festival obre les portes d'espais que no acostumen a obrir al públic i ofereix l’oportunitat única de descobrir l’interior de molts edificis icònics de Barcelona de la mà de professionals de l’arquitectura. Qui hi ha anat sempre repeteix, perquè ja se sap que l'Open House fa tardor: primer t'infiltres a casa d'un desconegut i, després, a fer el vermut.

Aquest any, l’Open House serà el cap de setmana del 21 i 22 d’octubre i oferirà visites a prop de 200 espais visitables distribuïts en 7 ciutats (d’aquests, un  40% són novetats i 128 són edificis de Barcelona!), més de 150 activitats i 18 itineraris que no requeriran inscripció prèvia. Si l’any passat el festival volia honorar els oficis que fan possible l’arquitectura, aquest 2023 se centra en l’arquitectura com a art total, és a dir, com un tot conformat per elements de moltes disciplines diferents com l’enginyeria, el disseny, l’artesania o les arts decoratives, que s’ajunten en detalls com una finestra, un balcó, una llar de foc, un moble o un ascensor. 

En la 14a edició del Festival d’Arquitectura 48h Open House BCN, la majoria d’edificis es podran visitar sense cita prèvia. Només un 12% dels edificis requereixen cita per a visitar-los (l’aplicatiu per reservar-ho s’obrirà el dilluns 16 d’octubre a les 11 h). Per la resta d’espais, només t’has de desplaçar, adreçar-te als voluntaris de l’Open House i per gaudir de la teva visita. En aquest mapa de la ciutat pots descobrir quins edificis s’obriran al públic durant el cap de setmana del festival. Hi ha de tot: oficines, edificis amb vistes panoràmiques, habitatges i recintes històrics. Segur que en algun d'ells hi voldràs ficar el nas! Ah, i nosaltres n’hem fet la nostra tria particular.  

La Balma
Open HouseLa Balma

I si no saps què escollir, el festival ha agrupat els edificis per temàtiques i zones. Per exemple, si t'interessa la sostenibilitat - que és un eufemisme per dir que segurament cada dia penses en la fi del món com el coneixem-, t'interessarà la secció Open Green del festival on destaquen edificis com l'habitatge passivhaus, una 'casa passiva' al barri del Poblenou que és eficient energèticament. La secció Open Social obrirà les portes dels habitatges cooperatius La Balma, al Poblenou, els habitatges de lloguer social de Cal Sisó, a la Zona Franca o de l’edifici de Ca La Dona, un espai d’acció feminista que es troba en un edifici singular i ple d’història. Finalment, la secció Open Infraestructures convida a visitar les instal·lacions que donen suport al desenvolupament de les ciutats, com la Casa de l’Aigua de la Trinnitat Nova, l’antiga fàbrica Enmasa Mercedes-Benz, a Barcelona o les cotxeres del Tram de Sant Joan Despí. 

Passivhouse
Open HousePassivhouse

A més, cada any el festival ens sorprèn amb noves incorporacions d'edificis que, o s'obren al públic per primera vegada, o bé es poden visitar en comptades ocasions. Enguany cal destacar el Castell dels Tres Dragons, al parc de la Ciutadella, que va ser construït per fer de cafè-restaurant durant l’Exposició Universal del 1888 i és una mostra del modernisme català més embrionari. El projecte Wikihousing, a la rambla de Prim, mostrarà per primera vegada un prototip real d’habitatge assequible i ecològic que podria ser una solució per a l’habitatge dels joves de Barcelona. A més, per primera vegada l’Open House inclourà visites al Poble Espanyol i a l’Institut Català de la Salut, un immoble al xamfrà del carrer de Balmes amb la Gran Via de les Corts Catalanes, d’estil historicista i clàssic. 

Castell dels Tres Dragons
Open House BarcelonaCastell dels Tres Dragons

Entre les novetats hi ha diverses obres de Lluís Domènech i Muntaner, ja que l’Open House serà el gran acte que clourà la celebració del centenari de la mort de l’il·lustre arquitecte català. La seva trajectòria, que va ser un reflex de l’art total, ens ha deixat edificis icònics que es podran visitar, com la Casa Lleó-Morera, l’Hospital de Sant Pau, la Fundació Antoni Tàpies, el MNAC o el Palau de la Música Catalana, tots ells una mostra de la col·laboració entre l’arquitecte i ceramistes, mosaïcistes, escultors, vitrallers i ferrers. 

Casa Lleó-Morera
Núñez i NavarroCasa Lleó-Morera

I com que ens agrada ficar el nas allà on no ens demanen, cada any el festival reserva una part de la programació als edificis privats. Aquest any en són més d’una vintena! Hi ha cases particulars com l’Habitatge Projecte À-tic, on viuen els arquitectes que la van dissenyar amb l’objectiu que fos un prototip per fer més habitatges sostenibles a Barcelona, la Casa Nau, una antiga fàbrica de filatures que ara és un lluminós habitatge, o Ca La Francina, un habitatge situat en una finca protegida del 1910 al barri de Sants que s’ha reformat per aprofitar al màxim la llum del sol. També es podrà entrar a l’habitatge Les Mont Rogenques, al barri del Farró i descobrir les seves galeries, vitralls de colors i terres de mosaic hidràulic. En algunes visites, n’hi haurà prou amb el vestíbul per meravellar-se, els de la Casa Sayrach i la Casa Montserrat, a l’avinguda Diagonal, són una explosió de modernisme d’inspiració gaudiniana i també obriran al públic. 

Les Mont Rogenques
Open HouseLes Mont Rogenques

En aquesta edició de l’Open House, com en les anteriors, es podran visitar edificis dels següents municipis: Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, l'Hospitalet de Llobregat, Vilassar de Dalt i Sitges. Però aquest any s’estrena una novetat, motivada per les llargues cues que sovint acompanyen el cap de setmana del festival. Un mapa mostrarà, en temps real, a través del web i les xarxes socials del festival, l’afluència dels espais visitables per conèixer en cada moment quant temps d’espera -si n’hi ha- a cada un dels edificis de l’Open House 2023.

NO T'HO PERDIS: 12 edificis per visitar al 48H Open House BCN

Llegeix el número d'octubre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

 

Últimes notícies

    Publicitat