Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Torre Mapfre
Open HouseTorre Mapfre

Tot el que has de saber per gaudir del 48H Open House BCN

Aquest festival d’arquitectura gratis t’obre les portes de més de 100 edificis de la ciutat

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Entre amants de l’arquitectura, xafarders i estetes, el 48H Open House BCN aconsegueix mobilitzar unes 60.000 persones pels carrers de la ciutat a la cerca de descobertes arquitectòniques. Cada any, aquest festival obre les portes d'espais que no acostumen a obrir al públic i ofereix l’oportunitat única de descobrir l’interior de molts edificis icònics de Barcelona de la mà de professionals de l’arquitectura. Qui hi ha anat sempre repeteix, perquè ja se sap que l'Open House fa tardor: primer t'infiltres a casa d'un desconegut i, després, a fer el vermut. 

Aquest any, l’Open House serà el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre i oferirà visites a 126 edificis de Barcelona (un 30% seran novetats!), més de 200 activitats i 18 itineraris que no requeriran inscripció prèvia. Si l’any passat el festival volia honorar l’arquitectura mediterrània, aquest 2022 se centra en els oficis que fan possible l’arquitectura, és a dir, tots aquells professionals i artesans que fan que els espais on vivim siguin una realitat material. L’arquitecte que t’ha dissenyat la cuina i el fuster que te l’ha muntada, vaja. 

En la 13a edició del Festival d’Arquitectura 48h Open House BCN, la majoria d’edificis es podran visitar sense cita prèvia. Només un 9% dels edificis requereixen cita per a visitar-los (l’aplicatiu per reservar-ho s’obrirà a les 10 h del 17 d’octubre). Per la resta d’espais, només t’has de desplaçar, adreçar-te als voluntaris de l’Open House i per gaudir de la teva visita. En aquest mapa de la ciutat pots descobrir quins edificis s’obriran al públic durant el cap de setmana del festival. Hi ha de tot: oficines, edificis amb vistes panoràmiques, habitatges i recintes històrics. Segur que en algun d'ells hi voldràs ficar el nas! Ah, i nosaltres hem fet la nostra tria particular

Habitatge Passivhaus
Pol ViladomsHabitatge Passivhaus

I si no saps què escollir, el festival ha agrupat els edificis per temàtiques i zones. Per exemple, si t'interessa la sostenibilitat - que és un eufemisme per dir que segurament cada dia penses en la fi del món com el coneixem-, t'interessarà la secció Open Green del festival on destaquen edificis com l'habitatge passivhaus, una 'casa passiva' al barri del Poblenou que és eficient energèticament. La secció Open Social obrirà les portes del taller de Top Manta, els habitatges cooperatius La Xarxaire de la Barceloneta o el jardí vertical de l'Espai Oasiurbà, que ofereix serveis tècnics, legals i socials per garantir el dret a l’habitatge digne a les veïnes de la ciutat. Finalment, la secció Open Infraestructures convida a visitar les instal·lacions que donen suport al desenvolupament de les ciutats, com l’antiga fàbrica Enmasa Mercedes-Benz, a Barcelona o les cotxeres del Tram de Sant Joan Despí. 

Top Manta Taller
Antoni Navarro WijmarkTop Manta Taller

A més, cada any el festival ens sorprèn amb noves incorporacions d'edificis que, o s'obren al públic per primera vegada, o bé es poden visitar en comptades ocasions. Enguany cal destacar la misteriosa Casa Tosquella, un edifici d'estil neoàrab i modernista que va quedar oblidat l'any 2012. Després que els seus propietaris l'intentessin vendre a Wallapop, només ha obert una vegada al públic general (per una visita a Espais Ocults de Barcelona que l'Open House va organitzar el maig!). Sabem que es convertirà en una residència per a la gent gran així que aquest Open House pot ser l'última oportunitat per passejar per aquest (fantasmagòric i meravellós) edifici. 

Casa Tosquella
Foto: 48h Open House BarcelonaCasa Tosquella

Més debuts de l'Open House 2022. Podreu visitar l'Institut Italiano di Cultura (una torre de tres pisos amb un jardí que recrea una plaça italiana!), l'edifici monumentalista del Col·legi Notarial de Catalunya o l'interior de la Fundació Julio Muñoz i Ramonet, que normalment està tancada al públic i només es pot accedir al seu preciós jardí, ple d'escultures. També entren a la llista d'edificis cases de particulars com la Casa Collumpio, una construcció compacta i moderna amb vistes al Parc Güell o la Residència d'Estudiants de Pedralbes, que actualment encara està en construcció. 

Casa Collumpio
Del Rio BaniCasa Collumpio

En aquesta edició de l’Open House, es podran visitar edificis dels següents municipis: Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, l'Hospitalet de Llobregat, Vilassar de Dalt i Sitges.

NO T'HO PERDIS: 12 edificis per visitar al 48H Open House BCN 2022

Llegeix el número d'octubre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

 

Últimes notícies

    Publicitat