Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Premis Gaudí 2023
Foto: ACN

Tots els guanyadors dels Premis Gaudí 2023

'Alcarràs' , de Carla Simón ha estat la gran protagonista de la nit del cinema català

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Sí, a Time Out ens agrada recomanar-vos el millor de les cartelleres de cinema i les estrenes a plataformes que creiem que no us podeu perdre. Però hem d’admetre que, quan arriben els Premis Gaudí, ens surt competència: no hi ha cap recomanació millor que la que ve avalada per un premi de l’Acadèmia del Cinema Català. Us fem un llistat de les produccions guanyadores d’aquesta edició dels Gaudí, perquè agafeu idees. Enguany, la vetllada va tenir com a protagonista a Carla Simón, gràcies a la seva pel·lícula ‘Alcarràs’. ‘Pacifiction’ i ‘Un año, una noche’ també van compartir protagonisme amb la directora barcelonina en una gala marcada per l’adeu al cineasta mallorquí Agustí Villaronga i les reivindicacions a favor del cinema en català.

1. ‘Alcarràs’, millor pel·lícula

També: Guanyadora dels premis Gaudí a Millor direcció, Millor guió original, Millor direcció de producció i Premi del Públic

Els Premis Gaudí tornen a reconèixer l’èxit d’‘Alcarràs’, el llargmetratge de Carla Simón s’ha endut cinc estatuetes, incloent-hi la de ‘millor pel·lícula’ i millor direcció. La directora ha estat la guanyadora de la nit, tornant a reivindicar la feina dels pagesos en un dels seus discursos: “Aquesta pel·lícula és per a tots els pagesos que persisteixen per continuar cultivant la terra en família”. Després d’un 2022 ple de premis, ‘Alcarràs’ es presentava a la nit del cinema català amb 14 nominacions. 

Premis Gaudí 2023
Foto: ACN

2. ‘Harta’, millor curtmetratge 

El curtmetratge dirigit per Júlia de Paz Solvas explica la història d’una nena de 12 anys que, el dia del seu aniversari, l'obliguen a veure al seu pare en un centre, ja que aquest té una sentència de violència de gènere sobre la seva mare.

3. Premi d’Honor a Jaume Figueras

Jaume Figueras es va endur el Premi d’Honor als més de 60 anys de trajectòria professional dedicant-se a la divulgació i l’anàlisi del cinema català. Aquest no és el primer reconeixement que rep; el 2015 va ser anomenat Membre d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català i el 2016 va rebre el Premi Nacional de Periodisme Cultural, entre d’altres.

4. Millor interpretació revelació: Carla Quílez Alonso per ‘La maternal’

La jove Carla Quílez s’ha endut l’estatueta a ‘millor interpretació revelació’ pel seu paper a la pel·lícula ‘La maternal’, de Pilar Palomero. Amb només 14 anys, la jove interpreta a una noia que descobreix que està embarassada i ingressa en un centre per a mares menors. Aquesta interpretació en el seu debut al cinema també va rebre la ‘Concha de Plata’ al Festival de Cinema de San Sebastián. 

5. ‘Suro’: Millor direcció novella, millor protagonista femenina i millor protagonista masculí 

Suro’, la pel·lícula del director basc Mikel Gurrea ha guanyat el Gaudí a la ‘millor direcció novella’, un premi que li ha entregat la protagonista del llargmetratge i guanyadora a ‘millor protagonista femenina’, Vicky Luengo. Pol López, l’altre protagonista de la pel·lícula, també s’ha endut el Gaudí al ‘millor protagonista masculí’. La història d’una parella d’arquitectes barcelonins que decideixen anar-se’n a viure a l’Alt Empordà quan s’assabenten que ella està embarassada, tanca la nit amb tres estatuetes.

Premis Gaudí 2023
Foto: ACN

6. Millor guió adaptat: ‘Un año, una noche’

També premiada a la millor música original, els millors efectes visuals, millor muntatge i millor direcció artística  

‘Un año, una noche’, la pel·lícula d’Isaki Lacuesta s’emporta cinc estatuetes, compartint protagonisme amb ‘Alcarràs’ i ‘Pacifiction’. La història sobre l’atemptat contra la sala Bataclan, basada en el llibre del supervivent de l’atac Ramón González, ‘Paz, amor y Death metal’. Entre els reconeixements, ha estat distingida amb el Gaudí a ‘millor guió adaptat’ i ‘millor direcció artística’. 

7. Millor pel·lícula documental: ‘El sostre groc’ d’Isabel Coixet

El documental de la directora catalana Isabel Coixet s’emporta el Gaudí a millor pel·lícula documental amb una història sobre els abusos sexuals, els límits del consentiment i el perill del silenci. Coixet compartia la nominació amb ‘Tolyatti Adrift’, de Miguel Ángel Blanca, ‘Cantando en las azoteas’, de Valérie Delpierre, i ‘Oswald: El falsificador’, de Toni Carrizosa i Alberto Aranda. 

8. ‘Pacifiction’: millor fotografia, millor direcció artística i millor pel·lícula no catalana 

‘Pacifiction’, d’Albert Serra, ha estat una de les protagonistes de la nit, emportant-se, entre d’altres, l’estatueta a la millor pel·lícula no catalana. L’Academia del Cinema Català ha reconegut amb tres guardons aquest llargmetratge que ja venia de guanyar tres premis Lumière a França.

9. Millor actor secundari: Àlex Brendemühl per ‘Historias para no contar’

10. Millor actriu secundària: Ángela Cervantes per ‘La maternal’

11. Millor pel·lícula europea: ‘Cinco lobitos’ de Marisa Fernández

12. Millor pel·lícula per a TV: ‘Sis nits d’agost’ de Paco Poch

13. Millor vestuari: Alberto Valcárcel per ‘Los renglones torcidos de Dios’

14. Millor maquillatge i perruqueria: Montse Sanfeliu i Carol Atxukarro per ‘Los renglones torcidos de Dios’

15. Millor so: Alejandro Castillo, Marc Ots, Eva Valiño i Amanda Villavieja  per ‘Un año, una noche’

16. Millor pel·lícula d’animació: ‘Tadeu Jones 3: La taula maragda’ d’Enrique Gato

NO T'HO PERDIS: Les 29 pel·lícules més esperades del 2023

Llegeix el número de gener de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat