Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Carles Barba, 'Aspectes i personatges de Barcelona'
Foto: Carles BarbaCarles Barba, 'Aspectes i personatges de Barcelona'

Tres documentals per tornar a la Barcelona dels anys 60

Per
Eugenia Sendra
Publicitat

Viure instal·lats en la nostàlgia no, però rebolcar-s'hi de tant en tant és divertidíssim. Després de viatjar als 80, als 70 i els 60, recopilem dos films que ensenyen una Barcelona que no existeix, filmada per Carles Barba, cineasta documental i empresari tèxtil que durant sis dècades ha enregistrat la societat catalana.

Entre la filmografia de Barba, a qui fa tres anys la Filmoteca va retre homenatge, trobem joies com aquesta. 'Barcelona show' fa un repàs per l'arquitectura i l'art (les creacions de Xavier Corberó), la cançó d'autor de Raimon i Guillermina Motta, el paisatge comercial i gastronòmic de Tuset Street, un carrer que Barba descriu com "la fira de les vanitats de la nostra Barcelona", les festes ie-ie i la joventut dansant... 18 minuts de guió esmolat i irònic; imatges enregistrades en format de 16 mm; i una banda sonora boníssima. 

Barcelona Show (Carles Barba, 1967) from Carles Barba on Vimeo.

L'altra joia és 'Aspectes i personatges de Barcelona' (1964), que la Filmoteca descriu com "un recorregut per la capital catalana –des del Pedralbes més noble al Raval– i pels seus personatges. Un document valuosíssim sobre la nostra cultura, societat i política". 25 minuts intensos, on militars i governadors civils contrasten amb el passeig per la ciutat popular: mercats, tallers d'artesans, la plaça Reial, la Rambla, el barri Xino. Ullada a l'alta burgesia, i després al Somorrostro. Les nits al Ritz per al Premi Nadal, l'escultura de mestres com Subirachs. La sardana de fons per mostrar tradicions i festes que marquen el pas del temps. I les processons de poderosos, seguides de l'entreteniment popular, fins a tornar a l'alta gastronomia i l'alta costura per llistar 'les patums' barcelonines.

Aspectes i Personatges de Barcelona, 1964 from Carles Barba on Vimeo.

Premiat en diferents ocasions pels seus documentals, Barba va ser reconegut amb el Premi Ciutat de Barcelona el 1975 per 'Aspectes i personatges de Barcelona'. A Vimeo podeu descobrir més treballs del cineasta entestat a descobrir persones i ambients amb rigor i humor.

De propina, 'Alegria tradicional de Barcelona', una pel·lícula de Josep Serra de l'any 1957 on es repassen les festes populars de la ciutat, seguint el calendari. L'obra present a la col·lecció del 2CR de la Filmoteca de Catalunya ens permet revisitar una ciutat que ja no existeix i unes celebracions que sobreviuen al pas del temps. 

NO T'HO PERDIS: propostes culturals per gaudir en streaming.

Últimes notícies

    Publicitat