Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Un de cada quatre arbres de Barcelona genera quantitats ‘màximes’ de pol·len i al·lèrgies

L’Ajuntament té un pla per reduir la presència dels plàtans d’ombra, una de les espècies classificades com les que generen més quantitat de pol·len

Escrit per
Verificat
Publicitat

Amb l’arribada de la primavera, molts barcelonins pateixen pels problemes respiratoris que causen alguns arbres de la ciutat. Molèsties als ulls i a la gola, tos, congestió nasal… símptomes força desagradables que s’associen a les al·lèrgies, però que també poden ser ocasionats quan el pol·len entra a les vies respiratòries. A Barcelona, un 25% dels arbres plantats generen quantitats ‘màximes’ de pol·len, per això, el 2012, l’Ajuntament va iniciar un projecte per equilibrar i diversificar les espècies d’arbres de la ciutat.

Els plàtans d’ombra, els xiprers, les alzines i els roures són les espècies classificades com les que generen més quantitat de pol·len pel Punt d’Informació Aerobiològica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Només el plàtan d’ombra, suposa el 23% de tots els arbres de la ciutat; n’hi ha 46.489, del total de 232.393 d’arbres de la trama urbana. Durant molts anys aquesta espècie va ser l’única que es va plantar a la ciutat perquè, no només els vivers tenien una oferta limitada, sinó que se li va trobar molts beneficis per la ciutat: fa bona ombra, s’adapta bé a tot arreu, té un creixement ràpid i agafa poques malalties. 

Els plàtans s’han convertit en un emblema de Barcelona, els barris on tenen més presència són El Parc i La Llacuna del Poblenou, la Dreta de l’Eixample i l’Antiga Esquerra de l’Eixample. Ara, però, amb el Pla director de l’arbrat de 2017-2037 l’Ajuntament s’ha proposat equilibrar i diversificar els arbres de la ciutat amb l’objectiu que cap espècie tingui una presència superior al 15%. De fet, el plàtan és l’única espècie que supera avui en dia aquest llindar. Fins al 2037 es treballarà per assolir el propòsit establert, per això ja s’ha determinat quines espècies poden ser substitutòries dels arbres que morin i s’hagin de replantar seguint criteris com l’orientació de la via, l’espai aeri disponible, la qualitat del sòl o l’ombra desitjada. 

Arbrat urbà de Barcelona
Foto: VerificatArbrat urbà de Barcelona

Les molèsties més severs causades pels plàtans duren poc més d’un mes, entre març i abril. Tanmateix, això podria canviar per culpa de l’escalfament global que està provocant que, a vegades, els pòl·lens de les plantes apareguin abans o més tard. És a dir, el canvi climàtic podria allargar els períodes de pol·linització. 

A banda dels plàtans d’ombra i les altres espècies catalogades com a ‘risc màxim’ pel calendari pol·línic del Punt d’informació Aerobiològica, la Xarxa Aerobiològica de Catalunya alerta també de les oliveres, les troanes i els freixes, tres arbres que comparteixen al·lergògenes importants. La Xarxa recomana prioritzar espècies amb flors grans i vistoses, que pol·linitzen a través d’insectes, per sobre dels arbres que pol·linitzen pel vent —com és el cas del plàtan— perquè no causen tants problemes ni molèsties respiratòries. 



NO T'HO PERDIS: 10 jardins i espais verds amb encant de Barcelona

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat