Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Sala de la Reflexió Antoni Tàpies
UPF

Una cripta soterrada de 500 m³ amb grans finestrals obre al públic per celebrar l'Any Tàpies

L'espai, que es troba dins les instal·lacions de la Universitat Pompeu Fabra, també acollirà dos concerts en el marc del programa d'activitats de l'Any Tàpies

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

La Universitat Pompeu Fabra se suma a la celebració del centenari del naixement d’Antoni Tàpies. A més, ho fa de manera especial perquè obra al públic la Sala de Reflexió Tàpies, una de les obres públiques més important que l’artista va crear i que forma part del patrimoni de la UPF, en el campus de la Ciutadella. L’obertura de portes de l’espai s'emmarca en el programa d’activitats de l’Any Tàpies i serà possible visitar-lo tots els divendres laborables a partir del 9 de febrer (de 10 h a 14 h i de 15 h a 19 h) fins a finals de novembre, excepte al període d’estiu (de mitjans de juliol a mitjans de setembre). 

Inaugurada el 1996, la Sala de Reflexió és una cripta soterrada de 500 m³  il·luminada per uns elevats finestrals. L’espai té una planta de 10 x 5 metres i una alçada de 10 metres i conté una sèrie d’obres de Tàpies (que l'artista va escollir personalment) amb la funció de contribuir a crear una atmosfera que convidi a la reflexió i al recolliment interior del visitant. De fet, la sala es va construir literalment per això, per concentrar-se en si mateix. Així ho va declarar Antoni Tàpies en el text manuscrit de justificació que va dedicar a la Sala: "davant dels excessos d’agitació, de dispersió mental i dels innombrables cultes a 'realitats falses' als quals estem sotmesos en les societats actuals, m’ha semblat oportú contribuir a crear un espai i unes imatges que afavoreixin el recolliment, la concentració i, en definitiva, un millor apropament a la nostra veritable naturalesa".

L’artista va reivindicar en aquest espai la relació entre l’art i l’espiritualitat, convertint-lo en un dels referents de l’art del segle XX en abordar aquesta qüestió. A banda de la seva estructura de formigó (l’original), el que permet també la sala ser un refugi del món exterior són les obres que l’artista hi va instal·lar: el mural 'Díptic de la campana' i l’escultura 'Serp i plat'. També va contribuir en la col·locació d’una vintena de cadires de boga penjades als murs laterals (com a metàfora de l’ascensió espiritual) i una catifa de xarpellera (per produir un ambient de meditació i repòs) així com en els esgrafiats dels murs i en el disseny de la porta d’accés.

Antoni Tàpies a la Sala de la Reflexió
UPF

Activitats de l’Any Tàpies a la UPF

Les activitats en honor al centenari del naixement d’Antoni Tàpies van començar el desembre del 2023 a la Universitat Pompeu Fabra, quan va néixer la càtedra Antoni tàpies-UPF d’Art i Pensament Contemporanis, vinculada al Departament d'Humanitats de la UPF. La programació de l'Any Tàpies compta amb algunes activitats que tindran lloc a la Sala de Reflexió d'aquí poc. D’una banda, el 4 de març, la UPF (en col·laboració amb l’ESMUC) enceta el cicle Concerts La Maleta de Tàpies. El projecte proposa mirar les obres de l’artista escoltant músiques que inspiraven l’autor quan les va pintar, partint de la maleta amb la qual Tàpies transportava els vinils i els CD que escoltava en els seus tallers de Campins i de Barcelona mentre treballava, i que inclouen peces de Giacinto Scelsi, John Cage, Alban Berg, Robert Gerhard, György Ligeti, Iannis Xenakis o Morton Feldman. Al llarg del 4 de març es duran a terme tres sessions d’un petit concert que recollirà les audicions de deu minuts de l’obra Hyxos, de Giacinto Scelsi. 

Concerts La Maleta de Tàpies
UPF

D’altra banda, el 13 de desembre, la Sala es convertirà en l’escenari del concert de Niño de Elche com a part de ‘Les cadires de Tàpies’, un cicle d’acció multidisciplinari que normalment té lloc a la Fundació Antoni Tàpies. Aquest acte representarà la clausura oficial de l’Any Tàpies. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat