Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cocteleria Balius
Foto: Facebook / @Balius Bar Gastrococteleria

Una de les façanes més icòniques dels setanta a Barcelona, en perill de desaparició

L'edifici té una protecció de tipus C que obliga a retornar la Balius a l'aspecte de principis de segle XX

Laia Jordà Sánchez
Ricard Martín
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Col·laborador
Ricard Martín
Publicitat

Barcelona està plena de joies aquitectòniques i algunes d'elles també tenen façanes espectaculars que ja formen part de l'estètica i la història de la ciutat. Ara, una d'elles podria desaparèixer per sempre. La cocteleria Balius és una de les més conegudes del Poblenou, ubicada al número 196 del carrer de Pujades. Els propietaris de la cocteleria, el Grup Confiteria, havien decidit conservar la façana que es va construir fa més de 50 anys enrere. Fa uns mesos, van iniciar els treballs de restauració. 

La cocteleria ocupa el local que fa més de mig segle va ser una drogueria icònica. I tot i que van fer una gran reforma per acollir el nou negoci, van decidir conservar la façana. El preciós enrajolat, cartell i aparadors que llueix la cocteleria és producte d'una reforma de meitats dels anys setanta, i que ha arrelat amb força en l'imaginari del barri.

Ara bé, l'edifici té una protecció patrimonial de tipus C, que implica que sigui obligatori mantenir l'aspecte original de la façana. Ja feia mesos que la Balius funcionava apuntalada i es podia apreciar el mal estat dels balcons. I quan els gestors de l'establiment van tramitar el permís d'obres per fer la reforma, l'Ajuntament els va demanar que, en virtut de la protecció patrimonial, recuperessin l'aspecte de principis del segle XX, no pas de la reforma dels anys setanta. Les obres de la finca han alarmat els veïns del barri i personalitats com el periodista Òscar Dalmau ha denunciat a través del seu compte a X que si l'Ajuntament no actua, la façana desapareixerà. 

Les reaccions a l'avís de Dalmau no han trigat a arribar i alguns usuaris han lamentat la situació amb comentaris com "tenim una cultura que menysprea les aportacions estètiques dels anys 60-70" i altres tan contundents com "simplement, imperdonable".

Una de les persones que ha reaccionat al tuit del periodista ha estat Elisenda Alamany, regidora d'ERC a Barcelona i Consellera metropolitana, que ha recordat la importància dels elements que formen el patrimoni de la ciutat. Alamany també ha assegurat que demanarà explicacions i tiraran endavant una sol·licitud per a revisar el catàleg de patrimoni de Barcelona. Tot plegat, aquest cas posa sobre la taula que façanes i establiments amb 'només' mig segle o 40 anys de vida potser no estan protegides, però gaudeixen de l'estima popular.  

Un local amb molta història

A més d'haver estat la drogueria més coneguda del Poblenou fa unes dècades, la cocteleria Balius també s'ha convertit amb els anys en un dels punts de trobada nocturna més habituals del barri. L'establiment ofereix una carta molt àmplia de còctels de tota mena; des del Bourbon Bulleit fins a altres més clàssics com el gintònic d'autor. Si també sou dels que us agrada sortir a ballar, Balius ofereix concerts de jazz cada diumenge nit.

Balius
© Ivan GiménezBalius

NO T'HO PERDIS: Els 100 millors bars de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat