Notícies

Una exposició de Barcelona recupera el passat d'esclavatge colonial de Catalunya

‘La infàmia’ també inclou un extens programa d’activitats científiques i pedagògiques, amb conferències, debats i molt més

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Redactora
Museu Marítim de Barcelona, esclavatge
Foto: Museu Marítim de Barcelona
Publicitat

Si pensem en l’esclavatge de l’època colonial és probable que el primer que ens vingui al cap sigui Amèrica, però realment no només va tenir lloc a l'altre costat de l’Atlàntic, sinó que Catalunya també hi va participar. Després d’un llarg procés de reflexió, anàlisi i reparació dels fets històrics d’aquesta època que van afectar milers de persones, arriba a Barcelona La infàmia. La participació catalana en l'esclavatge colonial. L’exposició del Museu Marítim de Barcelona recupera el passat i els episodis clau de la història colonial de Catalunya, centrada sobretot en el tràfic atlàntic de persones esclavitzades, i es podrà visitar fins al 5 d’octubre. 

La mostra també posa en relleu el paper que va tenir la societat de l’època en aquest sistema i pretén que tothom que la visiti reflexioni sobre el passat colonial que té el nostre país. Els visitants faran un recorregut entre documents, imatges, testimonis i objectes històrics dividits en set espais que fan referència a diferents àmbits, com el rastre urbà dels beneficis esclavistes, el procés de rapte i el racisme que n’ha quedat. L’exposició conclou amb una peça audiovisual sota el títol Una història de reconciliació, que la cineasta guineana Sally Fenauxha creat en exclusiva per la mostra.

“Amb aquesta exposició ens posem al costat de les grans institucions mundials que han fet el pas per explicar el fenomen i les seves conseqüències, malauradament encara vives (...) volem contribuir a avançar cap a una societat multicultural més justa i integradora”, ha explicat el Dr. Enric Garcia, director general del Museu Marítim de Barcelona, la institució que ha impulsat el projecte. La infàmia, però, no ha estat només a càrrec de l’entitat, sinó que s’ha construït a partir del guió inicial d’Antoni Tortajada, l’assessorament de continguts de Martín Rodrigo i amb una base en el projecte museogràfic d'Ignasi Cristià. Si voleu visitar-la, podeu adquirir les entrades a la taquilla del Museu Marítim de Barcelona. 

Museu Marítim de Barcelona, esclavatge
Foto: Museu Marítim de Barcelona

Altres activitats relacionades amb l’exposició

A més de la mostra, el projecte de La infàmia també proposa un llarg programa d’activitats científiques i pedagògiques, moltes accessibles per a persones amb discapacitat, com les tertúlies Què en sabem de la nostra infàmia?. Es tracta de diferents conferències, debats i presentacions sobre l’esclavisme i la participació dels catalans. La primera programada tindrà lloc el 12 de març a les 17 h, una sessió que tractarà de la història de Joaquim de Almeida, un home que es va convertir en traficant d’esclaus. A més, una altra de les activitats destacades és la visita guiada gratuïta a l’exposició, que se celebra cada diumenge a les 11.30 h i a les 12.45 h a partir del 2 de març. 

Si voleu tenir l’exposició a la vostra butxaca –sí, literalment a la vostra butxaca– ho podreu fer amb la versió virtual de La infàmia. Aquest format té l’objectiu d’allargar l’impacte del projecte més enllà de la temporalitat de l’exposició presencial. Segons ha avançat el Museu Marítim, aquesta versió es llançarà a finals d’aquest 2025 en tres idiomes i funcionarà com un antic catàleg ampliat amb informació exclusiva que no s’inclou en l'exposició física.

Museu Marítim de Barcelona, esclavatge
Foto: Museu Marítim de Barcelona

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local
    Últimes notícies
      Publicitat