[title]
El Govern de la Generalitat estrena el projecte 'Els ulls de la història', en què es renovarà la museografia (amb ulleres de realitats virtuals incloses) de cinc espais patrimonials del país: la Cartoixa d'Escaladei, el Conjunt de la Vall de Boí, el Monestir de Sant Pere de Rodes, el Castell de Miravet i La Roca dels Moros de Cogul. A més de la reforma dels espais, el projecte també inclou la creació d'una nova exposició immersiva als baixos del Palau Moja, a la Rambla de Barcelona, destinada a explicar el patrimoni i la cultura catalana.
'Espai Patrimoni' pretén ser un espai introductori a Catalunya que explicarà de forma vivencial i immersiva la història del territori als turistes i a tothom que tingui curiositat en descobrir més a fons Catalunya. L'objectiu principal d'aquest espai és introduir als visitants nacionals i internacionals a la totalitat del patrimoni català i ajudar a entendre millor la singularitat del país. Segons el que ha avançat l'organització, l'exposició es podrà visitar a partir del pròxim mes de setembre i serà completament gratuïta per a tothom.
Què era abans el Palau Moja?
L'històric edifici es va inaugurar l'any 1784 després que el marquès de Moja, Josep de Copons, i la seva dona, Maria Lluïsa Descatllar, encarreguessin la seva construcció a l'arquitecte Josep Mas. El resultat va ser un noble adossi que combinava elements del Barroc amb influències del Neoclassicisme francès amb autèntiques obres d'art dins, com pintures de Francesc Pla penjades al Gran Saló, i unes cuidades façanes. Una curiositat és que, la porta principal que actualment dona al carrer Portaferrissa, en aquella època donava a una riera que encara estava a la primera etapa de la seva urbanització.
Gairebé un segle més tard, l'any 1870, el marquès de Comillas va comprar el palau i el va reformar al seu gust i a l'època. Tot i que encara es conserven elements de la primera etapa de l'edifici, una de les reformes més visibles que va ordenar fer el marquès va ser l'escala d'honor, que encara es pot veure, i les sales de color blau, rosa i verd, que també es conserven. Ja a l'últim període del segle XX, el palau va quedar abandonat durant més d'una dècada i, per conservar-lo, la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya el va comprar per donar-li nous usos. Actualment, funciona com un espai multidisciplinari pensat per fomentar la història de Catalunya i el seu patrimoni cultural.