Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Rocamadour
ShutterstockRocamadour

14 pobles de la Catalunya del Nord que cal conèixer

Aquests preciosos pobles del sud de França són més a prop del que sembla, i són una bona excusa per desconnectar i conèixer el territori de la Catalunya del Nord

Escrit per
Ricard Martín
,
Albert Martí
i
Ainhoa Echeverría
Publicitat

Si ja has visitat molts dels pobles més bonics de Catalunya, segurament t'agrada gaudir de racons romàntics i de somni. Però anem una mica més lluny: a França, on podràs endinsar-se en llocs plens d’història i encant, on voldries tornar-te a escapar cada cop que tinguis quatre dies al davant. ¿Què puc visitar al nord de Catalunya, si tinc quatre dies? Val molt la pena conèixer la Catalunya del Nord i Occitània: una terra preciosa que es pot considerar un mirall perfecte del nord de Catalunya, plena d'indrets espectacular de mar i de muntanya. 

NO T'HO PERDIS: 50 coses que has de fer a Barcelona

  • Què fer
  • Rutes i passejades

La joia oculta del País Basc Francès 

Sant Joan de Llum (Saint-Jean-de-Luz) és un poble costaner que presumeix de badia, de finestres de colors, de platja, de surf i d'un jardí botànic amb vistes increïbles al mar Cantàbric. Sens dubte, és un dels racons més bonics de França.

¿Què és imprescindible visitar a Saint-Jean-de-Luz?

Un dels imprescindibles per visitar aquest poble és el port dedicat a la pesca de l'anxova, la sardina i la tonyina. Aquí podreu admirar els vaixells, les xarxes i l'activitat matutina del vostre mercat. Un altre lloc per on val la pena passejar és la Promenade Jacques Thibaud, el passeig marítim que voreja la Gran Plage. Finalment, hi ha el Jardí Botànic litoral Paul Jovet, ubicat dalt d'un penya-segat amb unes impressionants vistes al mar. 

 

Ainhoa

2. Ainhoa

Uns dels pobles més bonics de França

Al País Basc francès s'obre pas aquest petit poble de tan sols 672 habitants, un lloc que ha servit durant any com a dormitori per als peregrins del camí de Sant Jaume. Està format per un carrer principal ple de cases d'estil basc de bellesa impressionant. Tot i així, la majoria de cases originals van ser destruïdes durant la Guerra dels Trenta anys i avui dia només queden reconstruccions. Al centre, tres elements de l'imaginari euskaldun: l'església, el cementiri i el frontó. Al final del carrer principal es troba el Lavoir Alhaxurruta, amb aigua fresca que baixa de les muntanyes per un terrat on les dones del poble es reunien per rentar la roba. És famós perquè va ser visitat per Napoleó III i la seva dona en un viatge per la zona l'any 1858

Publicitat
Banyuls de la Marenda
Foto: Shutterstock

3. Banyuls de la Marenda

Mar i muntanya

Banyuls-sur-Mer (o Banyuls de la Marenda, en català) és el segon poble que et trobes passant la frontera per la costa. I a fe de Déu que mereix una visita: es troba en aquella part de la costa rossellonesa que esdevé un mirall perfecte de la Costa Brava, però sense la massificació turística. Com a l'Albera, les muntanyes i les vinyes aquí moren de cop i deixen pas a un poblet de postal, amb una platja amplíssima i un passeig marítim que recorres.

Aquí hi va néixer l'escultor Arístides Maillol, i hi ha un museu que fou la darrera residència de l'artista: hi trobareu una quarantena d'escultures, i podreu visitar la seva casa i taller. Sempre hi trobareu l'aigua neta: la costa del poble delimita La Reserva Natural Marina de Cervera - Banyuls, la primera reserva marina de l'estat francès, del 1974: tot un somni per fer busseig i activitats aquàtiques. A vint minuts de Portbou: surt molt més a compte que anar a fer 'snorkel' a Egipte! 

Carcassona
Shutterstock

4. Carcassona

La ciutadella medieval més famosa del sud de França

Ja sabem que Carcassona 'ja no és el que era'. Massificació turística i establiments que moltes vegades estan més a prop d'un parc temàtic desvirtuen aquest poble medieval que cal veure almenys un cop a la vida.

Tot i així, Carcassona segueix sent un bon pla per fer una escapada en família o per indagar una mica més en el nostre passat comú. Declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, es respira història per tot arreu. Concretament, es respiren 2.500 anys d'història que avui queden tancats dins la ciutadella medieval que recomanem visitar tant des de dins com també des de fora, per contemplar-la en la seva màxima expressió. Mengeu una cassoulet tenir força suficient per visitar la bastida de Sant Lluís i la basílica de Saint Nazaire, i deixeu-vos sorprendre per tot el que amaga. Això sí: lleveu-vos ben d'hora i arribeu abans que ningú, els grups organitzats de turistes poden ser molt molestos!

Publicitat
Castellnou dels Aspres
Foto: Shutterstock

5. Castellnou dels Aspres

Una meravella de pedra i ferro

Aquest preciós poblet del departament dels Pirineus Orientals és considerat un dels pobles més bonics de França, i no serem nosaltres que diem el contràri. Quan se t'apareix de sobte, t'atures en un revolt per admirar-lo de manera instintiva: és una illa medieval envoltada de bosc, amb el massís del Canigó al fons.

I té dos grans atractius: un castell medieval que data de finals del 900 i l'església romànica de Santa Maria del Mercadal (s.XIII), situada fora de les muralles. El gran valor afegit d'aquesta població, esclar, és ella mateixa: un laberint de carrerons de pedra i heura perfectament conservat i on sembla que el temps s'ha aturat. No us perdeu la magnífica artesania de ferro de la porta de l'església i el seu pintoresc cementiri.  

Ceret
Shutterstock

6. Ceret

La ciutat del sud de França amb un important patrimoni cultural

Céret? Sí. És cert que, sobretot si venim de Conques, la decepció pot ser enorme però Céret té una màgia especial i una carta amagada: el Museu d'Art Modern on hi ha una col·lecció força important de quadres de Picasso, Matisse i Chagall. Sobretot del primer, que va viure allà un parell d'anys. Altres imprescindibles: la Font Freda, el Pont del Diable i l'Ermita de Sant Ferriol. I si us voleu sentir bohemis, poseu rumb a Le Grand Café, el lloc on es reunien una pila d'artistes durant la primera meitat del segle XX.

Publicitat
Conques
© Shutterstock

7. Conques

La joia medieval d'Occitània

Diuen que és el poble més bonic de França i, probablement ho és. O com a mínim està en el top ten. Un poble medieval, sí, però que et trasllada directament a un conte en plena Edat Mitjana. Haureu de conduir més o menys quatre hores però paga la pena. El castell de les Humières, la Porte du Barry, la Chapelle Saint-Roch... Tot és senzillament al·lucinant. Us sentireu com en un escenari de pel·lícula on no podreu deixar de mirar per tot arreu: el terra, els carrers, les portes, les balconades... Pell de gallina i bateria al zero.

Cotlliure
Shutterstock

8. Cotlliure

Un poble fet postal

Els sabors dels seus menjars i els seus paisatges són cita obligada. Aquest petit poble de la Costa Vermella, on van arribar artistes com Matisse o Picasso, és sens dubte una de les millors escapades que es poden fer si es vol tranquil·litat, platja de roca i imatges de postal. Des del Fort de Saint Elmo o la Torre de Madeloc contemplareu Cotlliure als vostres preus, amb el barri vell d'El Moré tancat per les muralles del Castell Reial. La tomba de Machado és de peregrinació obligada i un dels motius més importants per visitar aquest poble de la Catalunya Nord.

Publicitat
Duilhac-sous-Peyrepertuse
Foto: pin it

9. Duilhac-sous-Peyrepertuse

La visita indispensable al castell càtar de Peyrepertuse

A dalt del municipi de Duilhac-sous-Peyrepertuse es troba l'impressionant castell càtar de Peyrepertuse, denominat la ciutadella del vertigen. Ubicat sobre una de les muntanyes del massís de les Corbières, el castell ofereix unes esplèndides panoràmiques dels turons dels voltants. Aquesta immensa fortalesa medieval, declarada Monument Històric, consta de tres parts: el castell vell, el recinte mitjà i el castell de Sant Jordi. Sota la fortalesa hi ha el petit poble de Duilhac-sous-Peyrepertuse, d'uns 150 habitants, un lloc ideal per passejar pels carrers i pel centre fortificat.

La Couvertoirade

10. La Couvertoirade

El poble templer que us trasllada a l'època medieval

Transportar-se en l'espai-temps és possible, i més si t'acostes a La Couvertoirade. Envoltat totalment de muralles, és un poble molt petit que va ser fundat a principis del segle XII a partir dun castell dels templers. Actualment hi resideixen uns 25 habitants dins l'antiga porta fortificada, on s'obren carrerons, passadissos coberts i cases del segle XV. Si pugeu pel camí de ronda de les muralles, us sentireu els amos del món. Veureu una natura excepcionalment ben conservada, botigues i d'artesans i souvenirs, petits restaurants i racons per reposar. Potser no és tan espectacular com Carcassona, però paga la pena passar-hi un cap de setmana amb algú especial.

Publicitat
La Roque Gageac
© ostill

11. La Roque Gageac

Un poble de somni construït sobre un penya-segat

Una mica més al nord, a la prefectura de Périgord Noir, es troba La Roque Gageac, un dels pobles més visitats de França, només per darrere de Saint Michel i Rocamadour. Un penya-segat tallat a pic mostra unes vistes panoràmiques i increïbles amb boscos al fons, com si es tractés d'una pintura paisatgista. Cases de pedra i sostres de pissarra s'aixequen vora el riu Dordonya, per on en altres temps es transportaven les mercaderies i que ara passegen turistes com si fóssim a Venècia. Henry Miller va escriure: "Pot ser que un dia França deixi d'existir, però el Perigord sobreviurà com sobreviuen els somnis amb els que s'alimenten l'ànima dels homes." Preneu bona nota!

La Grassa
Foto: mharrsch

12. La Grassa

Una joia medieval a mig camí entre Narbonne i Carcassonne

Un poble de conte desconegut al costat de Carcassona. Sortint d'aquesta vila, i a través de valls i vinyes precioses, s'arriba a aquest petit poble banyat pel riu Orbieu. L'església de Saint Michel del segle XIV i d'estil gòtic, està perfectament situada entre carrers empedrats del poble. L'edifici característic per excel·lència és l'abadia de Sainte-Marie. Va ser fundada al segle VIII sota la protecció de Carlemany i va créixer ràpidament gràcies a diferents donatius per arribar a ser el que és ara. Una molt bona opció per desconnectar del bullici de Carcassona.

Publicitat
Rocamadour

13. Rocamadour

La ciutat sagrada de Rocamadour

La regió de Midi-Pyrénées guarda una població que està considerada com la més bonica. Diuen que s'assembla a un lloc encantat. Cases i esglésies envoltades de passadissos, escales, portes i balcons et transporten directament a un conte de fades.  El mirador sobre el riu Alzou i el parc natural regional de Causses du Quercy són de gran interès, però no menys la capella de Notre-Dame, on es pot contemplar l'estàtua de Santa Maria de Rocamadour, original del segle XII i coneguda com 'la Verge Negra' (a l'estil de la Moreneta). Si us atureu a l'entrada de la capella, mireu ben amunt: veureu l'espasa de Durandal, la llegendària espasa de Roldán.

Vilafranca de Conflent
Shutterstock

14. Vilafranca de Conflent

Un poble encaixat entre muntanyes considerat Patrimoni de la Humanitat

També és (i amb raó) un dels pobles més bonics. Ens agrada perquè encara conserva tot l'encant medieval: la ciutadella, els carrers, la muralla, les coves de Canalettes... I, tot i que amb algunes coses (com les botigues) comença a semblar-se massa a Carcassone encara no ha arribat a aquell punt de turisme exagerat.

On menjar

Restaurant l'Hostal
Foto: l'Hostal

Restaurant l'Hostal

Si voleu fer un àpat saborós, però sense complicar-vos massa la vida, l'Hostal, a Castelnou dels Aspres, és el vostre lloc. Aquest restaurant obert a principis dels anys 60 del segle XX–amb una terrassa panoràmica amb una vista magnífica sobre la vall de l'Agly i el començament de les Corbières– ofereix una solvent cuina de brasa i producte a preus que no piquen, com per exemple un garrinet al forn de llenya. Ideal per fer el turista sense tenir la sensació que t'estan oferint el menú turístic. Platassos únics que per poc més de 15 euros et deixen fi: com un esplèndid tàrtar de bou amb patates fregides i amanida incloses. 

Restaurant Le Fanal
Foto: Ricard Martín

Restaurant Le Fanal

Le Fanal del xef d'origen català Pascal Borrell és tota una institució als Pirineus Orientals: fa vint anys que ostenta una estrella Michelín, els darrers deu en l'emplaçament de Banyuls de la Marenda.

Si l'estil de Michelin molecular amb plats que esclaten i fumegen t'atabala, aquest és el teu lloc: Borrell exerceix una alta cuina catalana i mediterrània tranquil·la, on el millor producte del territori arriba a taula en coccions i elaboracions que n'exalten les virtuts sense convertir-lo en quelcom diferent, com per exemple una llebre a la royal de traca o un carpaccio de gamba de Palamós. La qualitat preu és excel·lent: hi ha un menú diari de mercat–també disponible els caps de setmana!– de primer, segon i postres que et surt per 35 euros. I per menys de cent, fas un festival, esclar. 

On dormir

Mas des Colombes
Foto: Mas des Colombes

Mas des Colombes

Més que un hotel, això és un somni de pau: a una passejada del poblet rossellonès d'Oms, l'allotjament Mas des Colombes és un establiment rural que combina el luxe i l'alt estànding amb el respecte a la sostenibilitat i la intimitat absoluta. L'Eric i la Nadège, els propietaris, regenten una antiga masia que van trigar deu anys a enllestir: tu arribes i veus només una bonica façana de pedra i vegetació, que sorgeix en una clariana del bosc.

I quan hi entres, t'adones de l'íntima, però enorme dimensió: el Mas des Colombes és un castell-masia rural amb només cinc suites de luxe, cadascuna amb dormitori, saleta, bany amb jacuzzi i una terrassa pròpia. La finca disposa d'una piscina climatitzada, gimnàs, petanca, mini-golf, i un spa amb unes espectaculars vistes al Vallespir. I sobretot d'una excel·lent cuina casolana a càrrec de la Nadège, que tant fa cuina de xup-xup de sucar-hi pa com la brioixeria de l'esmorzar. 

Côte Thalasso
Foto: Côté Thalasso

Côte Thalasso

Situat en un turonet de Banyuls la Marenda, amb una vista espectacular a la badia, Côte Thalasso és molt més que un hotel de costa mediterrània: és un centre de talassoteràpia que combina una oferta gastronòmica de les bones –el seu restaurant té la contundència del bon 'bouchon' de Lió amb les delícies del marisc de la zona– amb una gamma de possibilitats de teràpia amb aigua de mar que us deixarà com nous: per exemple, una sessió de massatge amb magnesi marí, seguida d'un bany d'hidromassatge. Tenen una piscina coberta i descoberta amb aigua marina, i una variadíssima gamma de cures i tractaments amb massatges, aigua de mar i algues, així com una especialització per aplicar les teràpies entre sessions de quimioteràpia. El turisme de mar terapèutic funciona tot l'any. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat