Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Escriure
FOTO: Shutterstock

Consells, llibres i cursos per començar a escriure

Novel·les, contes, poesia... Si vols escriure, els escriptors tenen moltes recomanacions a fer-te: i nosaltres te les hem reunit

Borja Duñó
María José Gómez
Escrit per
Borja Duñó
i
María José Gómez
Publicitat

Poses una paraula rere l'altra i, 'voilà', ja estàs escrivint. Però no és tan senzill, oi? Per escriure un llibre cal molt més que anar unint subjectes amb predicats. Cal trobar una història que t'apassioni, descripcions precises, uns personatges amb ganxo... I sorgeixen molts dubtes, esclar: com començo el primer capítol? Quantes revisions cal fer? Què faig si em quedo aturat i sense inspiració?

Per sort, hi ha un munt d'autors i autores que han passat pel mateix procés i que han compartit les seves experiències i coneixements perquè tu en treguis profit. Aquí t'hem reunit un munt de recursos –llibres, entrevistes, cursos i consells– perquè trobis les respostes als teus neguits. Després ja només et faltarà una cosa: moure els dits.

No t'ho perdis: 7 grans llibres que has de llegir segons els escriptors

10 consells per posar-te a escriure un llibre

Llegiu, llegiu, llegiu
Foto: Shutterstock

1. Llegiu, llegiu, llegiu

Oi que no podríeu aprendre música sense haver-ne sentit mai? El primer pas és llegir, llegir i llegir. Sense adonar-vos-en, anireu adquirint recursos i habilitat. Com més riques siguin les vostres lectures (i millor trieu els vostres professors), més rica la vostra escriptura. A més, gaudireu pel camí.

Escriure no és igual a publicar
FOTO: Shutterstock

2. Escriure no és igual a publicar

Si el que us motiva és l’admiració del públic i ja penseu en la vitrina on posareu el Nobel, paciència. Una cosa és voler escriure i una altra de ben diferent és obsessionar-se amb l’estatus de l’escriptor. Traieu-vos pressió de sobre i centreu-vos en el que voleu fer. La resta, si ha d’arribar, ja arribarà.

Publicitat
Fugiu de la pàgina en blanc
Foto: Shutterstock

3. Fugiu de la pàgina en blanc

No intenteu esprémer-vos el cervell davant d’una pàgina en blanc, només aconseguireu que us exploti. En condicions normals us diríem que anéssiu a caminar. Ara, podeu cuinar, fer exercici o mirar pel balcó mentre feu bullir les idees al cap. Poseu-vos-hi només quan tingueu clar què voleu escriure.

Paper i llapis
Foto: Shutterstock

4. Paper i llapis

De vegades, l’ordinador pot ser un inconvenient. Massa distraccions i incomoditats. Agafeu una llibreta i un llapis (o un boli) i poseu-vos còmodes. Aneu canviant d’ubicació, que no esteu fent una feina d’oficina. Ja arribarà el moment de passar-ho tot a net, marcar, corregir, estripar, reescriure...

 

Publicitat
Esmoleu bé les eines
Foto: Shutterstock

5. Esmoleu bé les eines

Les eines de l’escriptura són les paraules, les frases, els paràgrafs, la puntuació. Cuideu-les bé i tracteu la llengua com un jardí si voleu que els vostres textos floreixin. Compte amb l’excés d’adjectius, amb els adverbis, amb els llocs comuns… no deixeu que se us ompli el jardí de males herbes.

Exerciteu el múscul
Foto: Shutterstock

6. Exerciteu el múscul

L’escriptura és un múscul que cal exercitar, no deixeu que se us atrofiï. Practiqueu cada dia encara que sigui fent un diari, traduint poemes, escrivint cartes o fent llistes de bons propòsits. Quan estigueu a punt per a escriure la gran novel·la que teniu al cap necessitareu uns bíceps ben formosos.

Publicitat
Ritme i melodia
Foto: Shutterstock

7. Ritme i melodia

Les paraules i les frases no són només grups de lletres impreses en un paper, tenen ritme i melodia. Jugueu amb el significat i amb el significant: de tant en tant atureu-vos i llegiu-vos en veu alta, graveu-vos i escolteu com sona, segur que hi anireu trobant millores i els vostres lectors us ho agrairan.

Pinteu amb les paraules
Foto: Shutterstock

8. Pinteu amb les paraules

A més de ritme i melodia, les paraules i les frases també tenen forma i color (i tacte, i pes i olors… podríeu afegir). Quan escriviu no només estareu component petites simfonies, sinó que també pintareu quadres. Penseu en imatges, traduïu en paraules el que veieu dins vostre i penseu en com ho evocareu al lector.

Publicitat
Trobeu el vostre tema
Foto: Shutterstock

9. Trobeu el vostre tema

Tots tenim alguna obsessió. Busqueu en aquestes fixacions el vostre tema. Pensareu que només us interessa a vosaltres i estareu temptats de deixar-ho córrer: mal fet. Si la vostra dèria és prou gran i la perseguiu fins al final acabarà interessant els lectors. Ara bé, primer hi heu de creure vosaltres.

Trobeu el vostre jo
Foto: Shutterstock

10. Trobeu el vostre jo

Qui sóc? Des d’on escric? Què puc aportar? Aquestes són algunes de les preguntes que us turmentaran, però que us ajudaran a trobar el vostre jo d’escriptor. A partir d’aquí, penseu quins són el to i el punt de vista adients per allò que voleu escriure. Arrisqueu, experimenteu, sigueu originals.

4 llibres per aprendre tècniques (i secrets) dels autors i les autores

'Cómo piensan los escritores', Richard Cohen (2018)
FOTO Blackie Books

'Cómo piensan los escritores', Richard Cohen (2018)

Saber com creen els grans autors és fascinant. Hi trobareu anècdotes, trucs i manies d’escriptors com Virgina Woolf, Philip Roth i molts més. D’Homer a Zadie Smith, Cohen ens parla de la rebotiga de la literatura en un llibre amb dues cobertes: trieu entre Mark Twain i Jane Austen. -Blackie Books. 336 pàg. 23 €.

 

'La cuina de l’escriptura', Daniel Cassany (1993)
FOTO: Empúries

'La cuina de l’escriptura', Daniel Cassany (1993)

Si us hi poseu des de zero el que necessitareu és un bon manual i aquest és segurament el més complet en català. Daniel Cassany, professor a l’UPF, us acompanyarà en un procés més complex del que podria semblar amb voluntat didàctica i tot el rigor. Entrareu a la seva cuina endreçant els estris i acabareu creant el menú degustació. -Empúries. 216 pàg. 18,15 €.

 

Publicitat
'Escriure', Stephen King (2018)
FOTO: L'Altra

'Escriure', Stephen King (2018)

Tant se val si sou fans de King o no. Aquest llibre és una meravella, una carta d’amor a la literatura –i a la seva dona– que us resultarà útil i inspirador. Detalla, per exemple, com cal retallar la segona versió del manuscrit, per què s’han d’anihilar els adverbis i com aprofundir en els temes. I al mateix temps us revelarà els moments clau de la seva vida i obra. -L’Altra Assaig. 260 pàg. 17 €.

 

'Suspense. Cómo se escribe una novela de intriga', Patricia Highsmith (2006)
FOTO: Anagrama

'Suspense. Cómo se escribe una novela de intriga', Patricia Highsmith (2006)

El manual de la creadora de Tom Ripley és essencialment pràctic. Hi trobareu una pila de consells i exemples: com buscar la inspiració, quan i com usar els diàlegs, com plantejar la primera pàgina... Però també –sobretot– inclou reflexions lúcides i brillants sobre l’ofici. -Anagrama. 142 pàg. 7 €.

Vídeos i cursos per millorar

Mira!

A la jungla de YouTube s’hi amaguen tresors literaris amb nom i cognoms

YouTube és una mina. Trobeu el filó i podreu recordar Víctor Nubla situant el centre místic de l’univers al Bar Marín, recuperar Simone de Beauvoir explicant per què era feminista a 'Questionnaire' (1975) i saber per què Mercè Rodoreda va situar l’inici de 'La plaça del Diamant' a un envelat a 'Encuentros de letras' (1981). Us embadalireu amb l’entrevista de dues hores a James Baldwin a 'Soul!' (1971), amb la conversa de John Berger i Susan Sontag sobre què és contar una història (1983) i amb Màrius Serra i Francisco Casavella parlant d’'El día del Watusi'. Veureu on i com escrivia Roald Dahl (1982), fareu una birra amb Karl Ove Knausgaard (Vice, 2016), sentireu Roberto Bolaño narrant la seva vida, David Foster Wallace descrivint el cine de Lynch... Compte, és addictiu. 

Estudia!

Cursos que et donaran l’empenta final

Ateneu Barcelonès
El hub de la creació literària a Barcelona també ofereix classes virtuals, com el Curs de Narrativa Exprés que comença el 27 d’abril. Té una durada d’un mes i val 85 euros.

Laboratori de Lletres
Escola d’escriptura amb cursos específics de poesia, contes, novel·la... La majoria són trimestrals, però també ofereixen sessions úniques per als que volen fer el primer pas.

Master Class
Si penseu que Neil Gaiman, Joyce Carol Oates, David Mamet i Margaret Atwood us poden ensenyar una o dues coses sobre escriure, no ho dubteu: aquest és el vostre màster online.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat