Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Llibres
Foto: Shutterstock

Els 22 millors llibres per regalar aquest Sant Jordi 2022

Aquest 23 d'abril tindrem un Sant Jordi sonat. Us ajudem a escalfar motors amb les nostres recomanacions literàries!

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Aquest Sant Jordi no és només el del retorn a la normalitat sinó que serà encara millor, perquè Barcelona dedica una superilla literària immensa a les paradetes de llibres i roses. Per anar-vos preparant, i si encara no teniu clar quin/s llibre/s regalar/regalar-vos, us proposem aquesta llista amb les novíssimes creacions dels autors i autores que han escrit íntegrament el número especial de Time Out d'aquest abril, que podeu llegir directament aquí, descarregant-vos el PDF o bé en aquest interactiu que hem creat per a l'ocasió. A més cada autor/a ens recomana un altre llibre, però si ni així no en teniu prou:  

NO T'HO PERDIS:

11 llibres especials per regalar aquest Sant Jordi 2022

5 llibres infantils i juvenils per Sant Jordi 2022

22 llibres per a Sant Jordi 2022

'Benvolguda', d'Empar Moliner
Columna

1. 'Benvolguda', d'Empar Moliner

Columna edicions. 232 pàg. 29,90 €.

La presència pública d'Empar Moliner (a la tele, a la premsa, a la ràdio...) potser no ens ha deixat veure el bosc. Una autora majúscula que ha sabut consolidar un estil recognoscible al primer paràgraf, capaç de destil·lar una acidesa espaterrant. Amb 'Benvolguda' va guanyar el premi Ramon Llull amb la història d'una dona de cinquanta anys que sap que el seu marit li farà el salt malgrat que ell encara ni ho ensumi. Un espectacle.

Empar Moliner recomana:

'Inquiets', de Linn Ullmann (Les Hores. 400 pàgs. 21,90 €)

'Love song', de Carlos Zanón
Salamandra

2. 'Love song', de Carlos Zanón

Salamandra. 352 pàg. 19 €.

Novel·la rere novel·la, Carlos Zanon s'ha convertit en el gran autor que és. 'Taxi', 'Yo fui Johnny Thunders' i altres l'han situat en una posició privilegiada gràcies a històries properes i una prosa molt rica, que demostra el seu passat com a poeta líric. A 'Love song' ens presenta un triangle amorós entre tres músics, en Jim, l'Eileen i en Cowboy, que només toquen cançons de 1985 per la península.

Carlos Zanón recomana:

'Estrella madre', de Giuseppe Caputo (Literatura Random House. 304 pàgs. 18,90 €)

Publicitat
'Tots els mecanismes', de Melcior Comes
Proa

3. 'Tots els mecanismes', de Melcior Comes

Proa. 640 pàg. 20,90 €.

Amb 'Sobre la terra impura', Melcior Comes es va situar com un dels novel·listes amb més talent de la literatura catalana contemporània. I 'Tots els mecanismes' (Proa) és una passa endavant colossal. Sembla una cançó d'Antònia Font, però no hi té res a veure, perquè aquí tenim un exercici narratiu faulknerià sobre el poder on dues famílies s'enfronten a matar. Una gran tragèdia amb tocs d'humor negre.

Melcior Comes recomana:

'Des de dins', de Martin Amis (Anagrama. 760 pàgs. 24,90 €)

'Matrioixques', de Marta Carnicero Hernanz
Quaderns Crema

4. 'Matrioixques', de Marta Carnicero Hernanz

Quaderns Crema. 176 pàg. 13,30 €.

'Coníferes' va ser, sens dubte, una de les millors novel·les de 2020, obra d'una autora que va començar tard, amb 42 anys, i que en poc temps s'ha fet un lloc. 'Matrioixques' és un relat sobre el trauma, el pes de l'herència i la sistematització de la violència aixecat a partir de les històries d'una dona madura, la Hana, i una noia de 18 anys, la Sara, separades en l'espai i el temps, però molt més a prop del que es pensen.

Marta Carnicero recomana:

'Mamut', d'Eva Baltasar (Club Editor. 128 pàgs. 17,50 €)

Publicitat
'Peluquería y letras', de Juan Pablo Villalobos
Anagrama

5. 'Peluquería y letras', de Juan Pablo Villalobos

Anagrama. 104 pàg. 15,90 €.

Va néixer a Mèxic el 1973, però ja és més gracienc que l'estàtua del senyor Rovira. I, a diferència dels autors llatinoamericans del 'boom', Barcelona és ben present a la seva literatura. A 'La invasión del pueblo del espíritu' feia que els seus personatges trepitgessin racons poc coneguts del districte de Gràcia i ara, a 'Peluquería y letras' (Anagrama), hi torna amb un relat picaresc que promet rialles i intrigues. El sentit de l'humor de Villalobos és únic.

Juan Pablo Vilalobos recomana:

'Furia', de Clyo Mendoza (Siglo Editorial. 256 pàgs. 18 €)

'Melvill', de Rodrigo Fresán
Literatura Random House

6. 'Melvill', de Rodrigo Fresán

Literatura Random House. 296 pàg. 18,91.

La literatura argentina contemporània té en Rodrigo Fresán el seu autor més ambiciós, el novel·lista que agafa cada llibre com un joc, un terreny de proves on pot passar-hi de tot. I el 'Melvill' que ara publica és això i més, a través de la narració de les vides del gran Herman Melville i el seu pare Allan Melvill. A Fresán li agrada el rock'n'roll i fa una pila d'anys que viu a Vallvidrera.

Rodrigo Fresán recomana:

'El favor de la sirena', de Dennis Johnson (Literatura Random House. 208 pàgs. 17,90

Publicitat
'L'instant abans de l'impacte', de Glòria de Castro
Edicions del Periscopi

7. 'L'instant abans de l'impacte', de Glòria de Castro

Edicions del Periscopi. 264 pàg. 17,90 €.

Primera novel·la d'una autora que va decidir deixar-ho tot per viure d'una altra manera, però si ve amb el segell de Periscopi ens ofereix moltes raons perquè no li perdem la pista. A 'L'instant abans de l'impacte' ens relata la venjança d'una dona que és víctima d'un assetjament laboral bestial pel simple fet de ser dona. Alhora, veurà, estupefacta, com el seu marit passa a ser una estrella del rock.

Glòria de Castro recomana:

'La campana de vidre', de Sylvia Plath (Ed. del Periscopi. 312 pàgs. 19,50 €)

'Morir-ne disset', de Sergi Belbel
Òmnium/Proa

8. 'Morir-ne disset', de Sergi Belbel

Òmnium/Proa. 224 pàg. 20 €.

Sergi Belbel és sinònim de teatre català contemporani. Director atrafegat i autor reconegut Pirineus enllà, no n'ha tingut prou amb l'escena i amb la seva primera novel·la, 'Morir-ne disset', ha aterrat en el món literari local com un Airbus nou de trinca disposat a tot: és el guanyador del premi Sant Jordi. I ho ha fet amb la història d'un assassí en sèrie de pares no catalans que fa un punyent retrat de la nostra societat.

Sergi Belbel recomana:

'Entre els actes', de Virginia Woolf (Cal Carré. 208 pàgs. 20,50 €)

Publicitat
Declaració d'invencions', de Ricard Sunyol
Proa

9. Declaració d'invencions', de Ricard Sunyol

Proa. 192 pàg. 19 €.

Debutar amb 33 anys amb un llibre com 'Declaració d'invencions' és tota una proesa sobretot perquè estem davant d'un autor fet, amb un estil juganer molt divertit i capaç de fer-nos pensar amb aquests contes gràcies als quals ens farà riure molt i, alhora, ens oferirà una mirada lúcida sobre el món contemporani. Ricard Sunyol és un autor radical que està orgullós de ser pel-roig, per cert.

Ricard Sunyol recomana:

'El cor és un caçador solitari', de Carson McCullers (L'Altra. 400 pàgs. 20 €)

'Distòcia', de Pilar Codony
L'Altra

10. 'Distòcia', de Pilar Codony

L'Altra Editorial. 196 pàg. 18 €.

Els animals de la Goja tenen noms. Balzac, Chavela, Ginzburg... Ella és una grangera jove que cuida les bèsties com si fossin família, acompanyada de la Montse i en Lamine. I la seva autora és una dona de 34 anys que amb 'Distòcia' va guanyar l'últim premi Documenta i que apunta maneres de grandesa. Com la Goja, Pilar Codony és veterinària i viu, després de voltar mig món, al lloc on va nàixer, el Pla de l'Estany.

Pilar Codony recomana:

'La drecera', de Miquel Martín Serra (Ed. del Periscopi. 160 pàgs. 17 €)

Publicitat
'Un cafè a Roma', de Josep Maria Fonalleras
Univers

11. 'Un cafè a Roma', de Josep Maria Fonalleras

Univers. 200 pàg. 17,50 €.

'Tot el que hi veig' (L'Avenç) va ser un dels petits grans llibres de 2020 gràcies a la saviesa de Josep Maria Fonalleras, un escriptor que té una mirada molt personal. Ara, a 'Un cafè a Roma' segueix el caire memorialístic d'aquell petit gran volum per tornar a la ciutat eterna a través de les ulleres de prop de la seva prosa magnètica. Llegir Fonalleras és sempre una delícia.

Josep Maria Fonalleras recomana:

'Els moviments humans', de Narcís Comadira (Edicions 62. 88 pàgs. 15,50 €)

'Elles competeixen', d'Anna Ballbona
Ara Llibres

12. 'Elles competeixen', d'Anna Ballbona

Ara Llibres. 192 pàg. 19,50 €. 

A la seva última novel·la, 'No soc aquí' (Anagrama), Anna Ballbona recordava la vida de suburbi i una infantesa complicada, cosa que li va valer el premi Anagrama 2020. I ara continua de celebració amb un homenatge a les dones que han elevat l'esport femení a la categoria de fenomen social. Per 'Elles competeixen' hi passen Laia Palau, Núria Picas, Alèxia Putellas i companyia. Heroïnes de la Catalunya d'avui.

Anna Ballbona recomana:

'Sota la pluja', d'Anna Murià (Comanegra. 256 pàgs. 18,90 €)

Publicitat
'Guilleries', de Ferran Garcia
Males Herbes

13. 'Guilleries', de Ferran Garcia

Males Herbes. 179 pàg. 17 €.

Dir de 'Guilleries' que és, sense cap mena de dubte, un dels cinc millors llibres del que portem d'any no és cap barbaritat. El seu autor, Ferran Garcia, bregat en el gènere, ha aixecat un 'western' de categoria que farà que tinguem malsons amb l'home del barret de dits, el pobre Boi i l'equívoc Joan Tur, l'home tranquil. El paisatge de la plana de Vic t'arriba a absorbir com una pel·li del Phenomena.

Ferran Garcia recomana:

'El callejón de las almas perdidas', de William Lindsay Gresham (Sajalín. 444 pàgs. 23 €)

'Ràbia' de Sebastià Alzamora
Proa

14. 'Ràbia' de Sebastià Alzamora

Proa. 200 pàg. 18,50 €.

És molt difícil fer el que ha portat a terme Sebastià Alzamora en dos anys: publicar dues novel·les boníssimes que no tenen res a veure. Si a 'Reis del món' (Proa) furgava en les biografies de dos homenots, a 'Ràbia' s'endinsa en la vida d'un home solitari que viu amb una gossa en un d'aquells indrets de Mallorca rebentats pel turisme de masses. Alzamora hi aboca la nitidesa d'un John Fante.

Sebastià Alzamora recomana:

'El món es torna senzill', de Laura Gost (Empúries. 176 pàgs. 17,90 €)

Publicitat
'El món es torna senzill', de Laura Gost
Empúries

15. 'El món es torna senzill', de Laura Gost

Empúries. 176 pàg. 17,90 €.

N'hi ha que ja han comparat Laura Gost amb la supervendes irlandesa Sally Rooney, per la capacitat que ha tingut, amb només 29 anys, d'atrapar el lector jove. Estaríem d'acord en això, però crec que la mallorquina mira més amunt i aquest 'El món es torna senzill' s'apropa molt més als 'Dies sense fam' de la gran autora francesa Delphine de Vigan. A més, Gost ja ha guanyat un Goya!

Laura Gost recomana:

'Esperem el millor', de Carolina Setterwall (Empúries. 432 pàgs. 21,50 €)

'Els possessius', de Jenn Díaz
Amsterdam

16. 'Els possessius', de Jenn Díaz

Amsterdam. 272 pàg. 17,95 €.

Fa molts anys que Jenn Díaz es dedica a estudiar les relacions humanes, sobretot els vincles familiars, no sempre de sang. I 'Els possessius' és una passa més en aquest camí, potser la més brillant, ja que ha sabut, amarada de l'univers de Natalia Ginzburg i el seu 'La ciutat i la casa', fer-nos un retrat precís dels quatre membres d'una família (pare, mare i dues filles), els lligams dels quals estan a punt d'esberlar-se.

Jenn Díaz recomana:

'La planta carnívora', d'Andrea Mayo (Proa. 208 pàgs. 16,90 €)

Publicitat
'Els llocs on ha dormit Jonàs', d'Adrià Pujol Cruells
Empúries

17. 'Els llocs on ha dormit Jonàs', d'Adrià Pujol Cruells

Empúries. 288 pàg. 17,50 €.

És impossible que a ningú li caigui bé el protagonista d''Els llocs on ha dormit Jonàs', l'última peripècia novel·lística d'Adrià Pujol Cruells. És un dissenyador de videojocs dèspota, infidel, maltractador i que, a sobre, enceta la història sense saber si ha assassinat una dona. Però la novel·la no ens ha de mostrar només les bones intencions, sinó també tota la vilesa del món. Preguntin-li a Dostoievski, si no...

Adrià Pujol Cruells recomana:

'Els angles morts', de Borja Bagunyà (Ed. del Periscopi. 491 pàgs. 19,90 €)

'Tinc algunes certeses i molts dubtes', de Natza Farré
Ara Llibres

18. 'Tinc algunes certeses i molts dubtes', de Natza Farré

Ara Llibres. 168 pàg. 17,90 €.

Guionista, articulista, podcàster... Natza Farré ha aconseguit construir-se una veu molt potent capaç de qüestionar- ho tot i de posar-ho tot en dubte. A 'Tinc algunes certeses i molts dubtes' (Ara Llibres) explora el món que l’envolta sense contemplacions, amb un sentit de l’humor i una ironia molt originals que han fet que tingui un segell propi. No espereu que pontifiqui. Això ja ho fan els mascles.

Natza Farré recomana:

'Ehrengard', d’Isak Dinesen (Petits Plaers de Viena. 112 pàg. 14 €)

Publicitat
'Divorci i aventura', de Leticia Asenjo
La Segona Perifèria

19. 'Divorci i aventura', de Leticia Asenjo

La Segona Perifèria. 184 pàg. 17,50 €. 

'Divorci i aventura' podria ser el títol d'un disc de Mishima, però no, és la primera novel·la d'una autora, Leticia Asenjo, que ha arribat amb un cop de puny damunt la taula i la història d'una dona que, a 40 anys, es divorcia i, com una Anaïs Nin o un Pierre Choderlos de Laclos, decideix repassar a fons el mercat masculí d'ofertes, saldos i bons partits. Una delícia de maduresa.

Leticia Asenjo recomana: 'Nuestra parte de la noche', de Mariana Enriquez (Anagrama. 672 pàgs. 22,90 €)

'El joc del penjat', de Josep Pedrals
Animallibres

20. 'El joc del penjat', de Josep Pedrals

Animallibres. 152 pàg. 12,30 €.

Poeta professional, traductor, activista, fins i tot actor... per a en Josep Pedrals, l'art és un camp vastíssim les flors del qual cal olorar, una a una, almenys un cop a la vida. I ara publica una novel·la juvenil en vers, 'El joc del penjat', amb il·lustracions de David de las Heras, que es passeja pels dies d'un noi que viu per l'experimentació en plena efervescència juvenil. No es tractarà d'un autoretrat?

Josep Pedrals recomana: 'Ventalamà', de Carles Woolf (Edicions 62. 64 pàg. 15,50 €)

Publicitat
'La mesura de totes les coses', d'Andreu Gomila
Empúries

21. 'La mesura de totes les coses', d'Andreu Gomila

Empúries. 184 pàg. 17 €.

"Tu em deixes el walkman i jo et regalo aquest llibre". Amb frases tan generacionals com aquesta i una prosa que embolcalla, Andreu Gomila –poeta, periodista, traductor–aconsegueix que deixem la mà tova perquè ens l'agafi i, hipnotitzats, el seguim fins al cor de cinc històries amb cinc dones –Eva, Helena, Judit, Virgínia, Paula– que dibuixen un fresc sobre les relacions sexoafectives al segle XXI. Tot, ambientat en una Barcelona contemporània que reconeixem a l'instant i que ens fa sentir com si visquéssim en una cançó de Mishima.    

Andreu Gomila recomana: 'Avern', de Louise Glück (Edicions del Buc. 205 pàg. 20 €)

'Un paradís com el nostre', de Laia Beltran i Borja Duñó
Saldonar

22. 'Un paradís com el nostre', de Laia Beltran i Borja Duñó

Saldonar, 256 pàg. 19,50 €.

A 'Primavera, estiu, etc', de Marta Rojals, el retorn a l’Ebre de l’Èlia era un fracàs, després d’anys remant a Barcelona per fer-s’hi un lloc. Per a Laia Beltran i Borja Duñó, com expliquen a 'Un paradís com el nostre', tornar a Ulldecona ha estat, en canvi, un descobriment. Ella sí que tornava, però ell anava a viure a un altre lloc. I tots dos van adonar-se que hi ha vida més enllà de la ciutat.

Laia Beltran i Borja Duñó recomanen: 'Història mítica de les Terres de l’Ebre', de Joan de Déu Prats i Maria Padilla (Comanegra, 228 pàg. 17 €).

I a més... 11 llibres especials

'Encarnacions', de Biel Mesquida
LaBreu

1. 'Encarnacions', de Biel Mesquida

LaBreu. 456 pàgs. 22 €.

De què va?
Un centenar de relats curts de Biel Mesquida en els quals s'encarna literalment en altres persones, ara Ismene, ara na Belinda Forest, ara qualsevol home o dona reals o fruits de la imaginació. De tots ells en rescata l'ànima amb la poderosa força de la seva prosa, tot recollint fets puntuals de les seves vides. És un univers de veus intempestives que fugen de la vida correcta fent marrada per tota casta de músiques i silencis.

Per què l'heu de llegir?
Algun dia, els escriptors d'aquest país li haurien de regalar una casa a Mesquida pel seu treball incansable, forassenyat i a contracorrent per la literatura i la llengua. És un autor que crea llengua i que en aquest llibre fa un do de pit que puja més amunt que les àries de Jonas Kaufmann. “Cerc l'angle bo, el mot just, el sentiment exacte. Caç metàfores en estat brut, faig esquemes, captur els primers reflexos de la imaginació que s'escalfarà a poc a poc, esperon la curiositat per coses inútils, faig taules de sensacions, col·leccion llistes...”, escriu. Cal afegir res més?

'Reunió', de Natasha Brown
L'Altra

2. 'Reunió', de Natasha Brown

Trad. de Maria Arboç Terrades. L'Altra. 120 pàgs. 17,90 €.

De què va?
La narradora d'aquesta història, una dona negra britànica i d'origen humil, ha aconseguit que li ofereixin un alt càrrec en un banc d'inversions. La seva parella, un home blanc i ric, l'ha convidat a una festa a la casa de camp dels seus pares amb l'esperança que la reunió l'acabarà de fer acceptable per a la família. Però les peces no sempre encaixen, i justament ara, que sembla que ho té tot a l'abast, tot comença a ensorrar-se al seu voltant.

Per què l'heu de llegir?
'Reunió' no és un llibre qualsevol, sinó la història d'un desvetllament. El d'una noia que creia que podia ser com els altres, que podia arribar a ser com els altres, tot passant per alt el seu origen i el color de la pell. Però que un bon dia es va adonar que això no passaria mai. Natasha Brown ens ho explica tot a través d'una novel·la que és com una cursa de mitja distància, amb alenades fortes i contundents que es barregen amb moments de distensió, de deixar que les cames corrin. Brillant.

Publicitat
'Variacions sobre un tema donat', d'Ana Blandiana
Jardins de Samarcanda

3. 'Variacions sobre un tema donat', d'Ana Blandiana

Trad. de Corina Oproae. Jardins de Samarcanda. 136 pàgs. 17 €.

De què va?
Ana Blandiana, referent de la literatura romanesa actual, va escriure aquest llarg poema d’amor després de la mort del seu company. El llibre està plantejat com un monòleg dramàtic en què la pèrdua personal es converteix en un acte de conquesta sobre la mort. Ella mateixa diu que aquest és el seu llibre més metafísic, una experiència espiritual que s'ha tornat poesia gairebé de manera involuntària.

Per què l'heu de llegir?
Descobrir aquesta veu majúscula de la literatura europea contemporània a través d'aquest volum és un plaer exquisit. Per com parla de la mort i, sobretot, de la vida i de l'amor. “Què és l'amor sinó la impossibilitat de separar dos éssers que no van decidir estar junts”, escriu. No sé si heu llegit res tan savi en la vida... Aquest volum, de fet, és una conversa amb un fantasma, un repàs vital, una projecció impossible i un gran homenatge, després del qual no us mirareu de la mateixa manera els éssers estimats que teniu al voltant.

'La volta de l'oca', d'Erri de Luca
Bromera

4. 'La volta de l'oca', d'Erri de Luca

Trad. d'Albert Pejo. Bromera. 160 pàgs. 19,95 €.

De què va?
Una nit de tempesta, un home rellegeix 'Pinotxo' davant de la llar de foc. L'electricitat se n'ha anat i, de sobte, el protagonista sent la presència del fill que no va tenir mai. Se li apareix adult, però el reconeix i li parla com si fos real. I, així, desfilen a poc a poc els records de la seva vida: Nàpols, la infantesa, les relacions sentimentals, la paternitat, la passió pels llibres...

Per què l'heu de llegir?
“Em considero apuntat al vocabulari. Em veig com un element de transformació, per una banda entra la meva vida viscuda i per l'altra surt la vida escrita”, escriu Erri de Luca en aquest llibre que és un exercici d'introspecció brutal, un mirar-se al mirall que sovint deixa sense alè, perquè el fill que no va tenir, quan agafa la paraula, el posa entre l'espasa i la paret, el desafia, fa evidents les seves contradiccions, fa aflorar el seu món. 'La volta de l'oca' és una nova prova que l'autor napolità és imprescindible a qualsevol llibreria sensible.

Publicitat
'La princesa sou Vós', de Blanca Llum Vidal
Club Editor

5. 'La princesa sou Vós', de Blanca Llum Vidal

Club Editor. 104 pàgs. 14,50 €.

De què va?
D'esperit vuitcentista amb vetes punk, aquestes cartes les escriu una dona a algú de qui s’ha enamorat. No hi ha resposta d'aquest algú, ni seguretat que existeixi: hi ha un joc que es val de totes les armes per inflamar la seducció. I mentre a cada carta la foguera assaja un so diferent, qualsevol cosa que pugui oferir la realitat es converteix en combustible, en tecla d'un orgue cada vegada més gran.

Per què l'heu de llegir?
Les 28 cartes que Blanca Llum Vidal adreça al seu amant travessen sis mesos de passió desfermada a través de les quals l'autora capgira la història de la literatura, on gairebé sempre és una dona qui rep els elogis i la veneració d'un home. Aquí és ella qui es despulla davant del seu estimat per confessar-li l'inconfessable a través d'unes proses d'una gran ductilitat i un poder evocador que fa que la pell se t'erici. Choderlos de Laclos no ho va fer millor que ella.

'Set anys de plenitud', d'Etgar Keret
La Segona Perifèria

6. 'Set anys de plenitud', d'Etgar Keret

Trad. d'Albert Torrescasana. La Segona Perifèria. 216 pàgs. 18,50 €.

De què va?
Set anys separen el naixement del fill de l'autor israelià Etgar Keret de la mort del pare. Set anys de plenitud. Un temps en què l'adveniment de la nova vida coincideix amb un repunt d'un conflicte etern (el de l'Orient Mitjà) que tenyeix d'irrealitat la vida quotidiana. Un temps en què el passat de la família (l'Holocaust i la Diàspora) truca a la porta en el moment menys pensat. Un temps en què la carrera d’escriptor porta Keret a un anar i venir hilarant de festivals literaris arreu del món.

Per què l'heu de llegir?
Keret és el gran hereu dels brillants narradors que va donar Israel durant l'últim quart de segle XX i primers del XXI. D'Amos Oz a David Grossman. A més, l'humor, el millor humor jueu, el d'un Saul Bellow, per exemple, treuen el cap en aquests relats autobiogràfics de manera extraordinària. I Keret ens demostra que des d'un lloc en conflicte permanent, emboscat en mil contradiccions, es pot aixecar una gran literatura. No es perdin 'Melmelada', un retorn a 'casa' de la mare, a Varsòvia, que explica què volen dir les paraules 'Holocaust' i 'Diàspora'.

Publicitat
'Laberint', de Burhan Sönmez
Periscopi

7. 'Laberint', de Burhan Sönmez

Trad. de Xavier Gaillard Pla. Ed. del Periscopi. 200 pàgs. 18,50 €.

De què va?
En Boratin, un cantant de blues de 20 anys que ha intentat suïcidar-se saltant del pont del Bòsfor, torna a casa després d'una breu recuperació a l'hospital. Pateix una amnèsia parcial que no li permet recordar qui és però sí dades i fets històrics, tot i que no pot endreçar-los en el temps. Alliberat del dolor i la història personal que el va empènyer a intentar matar-se, el jove passa el temps passejant per Istanbul, reflexionant amb estranys i amics sobre què ens fa ser qui som, submergit en un laberint de narracions sobre la ciutat i el seu passat.

Per què l'heu de llegir?
El 2018, Periscopi ens va donar una de les seves sorpreses habituals amb 'Istanbul Istanbul', obra d'un autor turc, Sönmez, que ja s'ha convertit en un imprescindible, així com el Nobel Orhan Pamuk, de qui, per cert, s'acaba de publicar 'Nits de pesta' (MésLlibres, 2022). 'Laberint' és una immersió en la identitat pròpia i d'un lloc. Pamuk ens ha mostrat la Istanbul històrica i Sönmez ens serveix la d'ara mateix, amb un protagonista, en Boratin, que no oblidarem mai.

'Si entra boira no tendré on anar', d'Antoni Vidal Ferrando
Proa

8. 'Si entra boira no tendré on anar', d'Antoni Vidal Ferrando

Proa. 112 pàgs. 16 €.

De què va?
El nou llibre d'Antoni Vidal Ferrando és un diàleg entre passat, present i futur construït a partir de tot allò que ha anat en contra dels ideals, dels somnis i dels amors de la vida de l'autor. També és l'expressió de la seva fidelitat a aquests somnis, ideals i amors. El títol, diu el poeta, vol expressar el sentiment d'indefensió nascut del fet d'haver anat envellint sense haver vist que es complissin les il·lusions de viure en un món millor i en una terra menys desnaturalitzada i més lliure.

Per què l'heu de llegir?
El poeta de Santanyí és, sens dubte, una de les pedres angulars de la poesia catalana contemporània. Discret, lluny dels focus, ha anat aixecant una obra molt sòlida, tant en prosa com en vers, que en aquest llibre es desplega com un ventall espectacular. “Les paraules coneixen els equívocs / i els desordres que oculten els miralls”, escriu. I sí, es tracta d'un llibre sobre la decepció, però també dels refugis que els éssers humans descobrim per fugir de la intempèrie.

Publicitat
'Filla d'octubre', de Linda Boström Knausgård
Les Hores

9. 'Filla d'octubre', de Linda Boström Knausgård

Trad. de Carolina Moreno Tena. Ed. Les Hores. 152 pàgs. 17,90 €.

De què va?
Entre el 2013 i el 2017 l'escriptora sueca Linda Boström va ser ingressada recurrentment en una institució psiquiàtrica on va ser sotmesa a teràpia electroconvulsiva. A mesura que avançava la teràpia els records i la vida de l'escriptora s'anaven esvaint. Es pot ser escriptora sense memòria?, es preguntava... Aquesta novel·la basada en les experiències de l'autora és un intent d’aferrar-se al passat, de crear una història, de trobar un sentit i de mantenir vius els vincles amb la família, els amics i fins i tot amb ella mateixa.

Per què l'heu de llegir?
'Benvinguts a Amèrica' va ser un dels descobriments de 2021, sens dubte, gràcies a la literatura dura i esqueixada d'una escriptora que no va dubtar a oferir una visió gens idíl·lica de la infantesa. Més aviat, el contrari. A 'Filla d'octubre' la tenim ja adulta, confrontada al trauma de patir una malaltia mental i trobar en l'escriptura un camí de llum. El mateix que van trobar Sylvia Plath i Anne Sexton, autores d'alguns dels millors textos del segle XX. També ens ha fet recordar l'escruixidora 'Trilogia de Copenhaguen' de Tove Ditlevsen (L'Altra, 2021).

'Una alegria esbojarrada', de Sorj Chalandon
Edicions de 1984

10. 'Una alegria esbojarrada', de Sorj Chalandon

Trad. de Josep Alemany. Edicions de 1984. 320 pàgs. 20 €.

De què va?
Quan a la Jeanne, una llibretera parisenca, li diagnostiquen un càncer de pit, el marit la deixa perquè no pot suportar el seu patiment. Aconsellada pels metges, decideix buscar suport en la gent que l'envolta: la Brigitte, l'Assia i la Mélody es converteixen en les seves millors aliades en la lluita contra el càncer. Per això, la Jeanne no dubta gaire quan li proposen col·laborar en la seva missió: assaltar la principal joieria de la ciutat, en ple centre de París.

Per què l'heu de llegir?
El francès Sorj Chalandon s'ha aferrat al món que l'envolta per descriure'l amb una mà que no tremola. Ha parlat de les guerres, de conflictes miners, sovint fent de periodista i novel·lant esdeveniments reals, viscuts de primera mà. Aquí, però, es posa en la pell d'una dona per primera vegada per oferir-nos un relat angoixant (la malaltia) que alhora és boig i alliberador (el robatori). Una mena de novel·la negra, a voltes hilarant, que farà les delícies dels lectors.

Publicitat
'Història de la música del segle XX (L'electrònica)', de Pau Riba
Edicions de 1984

11. 'Història de la música del segle XX (L'electrònica)', de Pau Riba

Males Herbes. 427 pàgs. 22, 90 €.

De què va?
Pau Riba ens ofereix una història de la música del segle XX que parteix de la invenció de l'electricitat i de la possibilitat de controlar el so com no s'havia fet mai abans. D'aquí en sorgiran tot un seguit de revolucions formals i conceptuals que tindran la llibertat creativa com a fita, i també una poderosíssima indústria que abraçarà infinitat de camps. Aquesta és la premissa d'una narració que es va ramificant, on l'autor reflexiona sobre la cultura juvenil, la contracultura, la manera com el sistema l'acaba assimilant, i el que en queda de tot plegat.

Per què l'heu de llegir?
De Pau Riba, és clar, ens han quedat les seves cançons, però no haurien d'oblidar la seva producció com a escriptor, gairebé tan valuosa. Aquest llibre pòstum que ha publicat Males Herbes, que ell mateix va arribar a revisar, n'és la prova definitiva, ja que és capaç de parlar amb solvència d'Erik Satie fins al punk, a banda d'oferir una mirada pròpia, des d'aquest petit país europeu, a l'evolució de la música en l'últim segle i mig.

...i 5 de literatura infantil i juvenil!

'Mary John', Ana Pessoa
L'Altra Tribu

1. 'Mary John', Ana Pessoa

La Maria João té nom masculí i femení, i una pregunta l’inquieta: “ets un nen o una nena?” Qui li fa és el Júlio Pirata, amor d’infantesa de quan jugaven a la Placeta, a qui escriu una carta llarguíssima. Per ell es va deixar els cabells llargs i es va perforar les orelles, ell és qui l’anomenava Mary John, i ella enyora els temps encara no havia arribat la Liliana, la noia dels pits bonics i el pírcing al melic que la va fer tornar invisible. Qui ets, Maria João?

Il·lustracions de Bernardo P. Carvalho. Trad. de Mercè Ubach. L'Altra Tribu. 188 pàg. 17,90 €. +14 anys.

'En Blai, la Iseia i el Mataplanetes', Claude Ponti
Club Editor

2. 'En Blai, la Iseia i el Mataplanetes', Claude Ponti

Una galàxia habitada per pollets? Un monstre que es dedica a destruir planetes de les maneres més diverses? Cap problema, la Iseia i el Blai ajudaran els petits habitants d’aquesta galàxia a construir una nau amb forma de pollet que haurà d’anar a salvar els supervivents del malvat Mataplanetes. Occir-lo, per restaurar la vida en el singular univers que dibuixa Claude Ponti, ja són figues d’un altre paner. Ho aconseguiran?

Trad. d’Adrià Pujol. Club Editor. 48 pàg. 22 €. +3 anys.

Publicitat
'Àunia' Ivan Vera
Akiara Books

3. 'Àunia' Ivan Vera

L’Àunia és una noia ibèrica de 13 anys, de la tribu dels indigets, que no es conforma amb les feines assignades a les dones de fa dos mil anys i que s’escapa per anar a caçar. En els temps de la invasió romana i d’Anníbal travessant el que avui anomenem Catalunya, l’Àunia haurà de trobar el seu camí i lluitarà per la seva llibertat i la del seu poble. Una gran novel·la d’aventures amb la qual viatgem a un passat no tant conegut de la nostra terra.

Coberta de Sonia Pulido. Akiara Books. 364 pàg. 16,50 €. +14 anys.

'El vuitè nan', Josep Vallverdú
La Galera

4. 'El vuitè nan', Josep Vallverdú

Però a veure, no eren set, els nans? Qui és aquest vuitè nan? De moment el cuidaran com si fos un dels seus, però no trigaran a adonar-se que… També hi ha una princesa tancada en una torre, coloms missatgers i moltes, moltes aventures. Ah, us hem dit que la història comença en un circ? L’autor d’incomptables clàssics que han travessat generacions, com 'Rovelló' (1969) i 'Roc drapaire' (1971), torna a tenir llibre per Sant Jordi.

I·lustracions de Cuchu. La Galera. 160 pàg. 14,90 €. +7 anys.

Publicitat
'Germanet', Ibrahima Balde, Amets Arzallus Antia
Blackie Books

5. 'Germanet', Ibrahima Balde, Amets Arzallus Antia

Us imagineu haver de travessar fronteres, deserts i el mar per tal de trobar a qui més estimeu, el vostre germanet petit? És per això que Ibrahima Balde, un jove de Guinea Conakry, va arribar a Europa. Però a Balde no li surt això d’escriure i per això confia la seva veu al bertsolari Amets Arzallus Antia perquè la posi per escrit. Com pot ser bella una història de patiment? Potser perquè és fruit de l’amistat.

Trad. de Joan Pau Hernández. Blackie Books. 152 pàg. 17,90 €. +14 anys.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat