Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Mohamed Mbougar Sarr
Foto: DR / Més LlibresMohamed Mbougar Sarr

Els llibres que t'has de llegir aquest novembre

Et recomanem les novetats literàries del moment, perquè no erris el tret quan vagis a la teva llibreria preferida

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Us heu acabat el que estàveu llegint i ja sentiu les ganes de mossegar noves pàgines? Patiu per si no us omplen tant com el volum que us ha fet tan feliços durant incomptables hores abans d'anar a dormir? Deixeu de patir i poseu-vos a la feina, que aquí us oferim solucions en forma de novetats cent per cent recomanables.

NO T'HO PERDIS: Llibreries de Barcelona que has de visitar

'La memòria més secreta dels homes', Mohamed Mbougar Sarr
Més Llibres

'La memòria més secreta dels homes', Mohamed Mbougar Sarr

  • 4 de 5 estrelles

Mentre la Béatrice i en Musimbwa fan el clau del segle, en Diégane, que ha decidit no formar un trio, manté una conversa amb una aparició de Crist. Ha publicat a París un primer llibre que ha passat sense pena ni glòria, l'amor de la seva vida ha marxat, però acaba de descobrir 'El laberint de l'inhumà', l'autor del qual, T. C. Elimane, va desaparèixer sense deixar rastre abans de l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Just al cim del clímax sexual, Crist li diu, de nou a la creu: “Ho hauria tornat a fer”. Què hauria tornat a fer?, ens preguntem. Sacrificar-se?

'La memòria secreta dels homes' està plena de camins que aparentment no porten enlloc, viaranys i giragonses, però també hi ha grans avingudes i esclats de llum. Perquè la investigació d'en Diégane, una mena d'àlter ego de l'autor, rere les passes d'Elimane és una capbussada brutal en la identitat africana contemporània, les relacions nord-sud i les arrels de l'escriptura, amb un esperit que sobrevola l'obra: Roberto Bolaño. Perquè en Diégane podria ser l'Arturo Belano de 'Los detectives salvajes' i l'Elimane el Benno von Archimboldi de '2666'.

Mohamed Mbougar Sarr es fa seu el llegat de l'autor xilè i el porta al seu terreny caminant pels carrers de París com un nouvingut, visitant Amsterdam i Normandia, anant i venint al Senegal, recorrent el segle XX i fent excursions a través d'un personatge secundari al Buenos Aires de Sábato i Gombrowicz. Aquesta és una novel·la vibrant, hipnòtica, que t'embruixa i et torna el sabor de les grans novel·les marginals, no escrites per agradar, sinó per necessitat.

Trad. d'Oriol Valls. Més Llibres. 460 pàgs. 22,90 €.

'Dents de llet', Lana Bastašić
Periscopi

'Dents de llet', Lana Bastašić

Una col·lecció de contes que explora i analitza les relacions familiars i la infantesa de manera crua, sovint sense contemplacions, sense cap deix nostàlgic. Un llibre que prova que 'Atrapa la llebre' no va ser casualitat.

Ed. del Periscopi. 168 pàgs. 17,50 €.

Publicitat
'Sobre la llibertat', Maggie Nelson
L'Altra

'Sobre la llibertat', Maggie Nelson

La gran autora nord-americana analitza com pensem, experimentem o parlem de la llibertat segons les circumstàncies que ens envolten o les condicions del nostre dia. Tan punyent i desestabilitzadora com sempre.

L'Altra. 400 pàgs. 21,90 €.

'El dit de Déu', Raquel Ricart
Proa

'El dit de Déu', Raquel Ricart

La història de tres dones, l'autora inclosa, que han viscut un calvari de vida i que hi busquen una sortida. Alcoholisme, solitud, abandonament... Un còctel d'emocions narrat amb mà ferma per una gran narradora.

Proa. 352 pàgs. 18,50 €.

Publicitat
'Les altures', Sebastià Portell
Empúries

'Les altures', Sebastià Portell

  • 4 de 5 estrelles

La imatge és de traca: una dona gran entra a l'estudi del germà per parlar amb ell. Fa temps que ella no accedeix al racó privat de l'artista. La cambra està en penombra, però al cap de poc descobreix que el germà va nu. Es ruboritza, però ell fa com si res. Té davant un bust que representa el Quixot i que, en lloc de coll, hi té un llibre. Ell li demana que miri els ulls de l'escultura. Li diu que se'ls assembla. “Aquesta figura pertany a l'estirp dels bandejats, a la dels vençuts. A la teva i a la meva”, afirma. I més tard: “Tots tres portem a dins una cosa que estremeix, alguna cosa que incomoda i que alhora atrau aquell que ens mira”.

L'home que parla és Ismael Smith, artista barceloní que va formar de la generació del Noucentisme, i la dona que escolta és la seva germana Anna Maria. Fa més de 30 anys que viuen a Nova York. Ell és un dels grans artistes oblidats de l'art català del segle XX, un home estrafolari que va pujar dalt de tot i va caure sense que ell acabés d'entendre per què. Era massa diferent per a un país massa primmirat? Va morir el 1972, sol, en una residència psiquiàtrica fent màscares de la gent que l'envoltava.

Sebastià Portell n'ha escrit una mena de biografia novel·lada que no es limita a explicar els èxits i els fracassos del personatge, sinó que ordeix un retrat psicològic de Smith i la seva família, tant o més curiosos que ell. 'Les altures' rebaixa la intensitat lírica de les obres anteriors de l'autor per jugar amb una trama i unes figures humanes clares, amb una prosa matisada, de metàfores justes. Un canvi de rumb brillant.

Empúries. 280 pàgs. 18,90 €.

'Matrix', Lauren Groff
L'Altra

'Matrix', Lauren Groff

Una novel·la que comença en la foscor d'una abadia del segle XII amb una dona, Maria de França, que hi és enviada a contracor i que es va il·luminant de mica en mica, així que descobrim el poder de les dones.

L'Altra. 256 pàgs. 19,90 €.

Publicitat
'Travessa del manglar', Maryse Condé
L'Agulla Daurada

'Travessa del manglar', Maryse Condé

Per fi tenim en català aquesta obra mestra d'una autora de Guadalupe (Carib) en la qual fa un retrat del postcolonialisme a partir d'un fet anecdòtic: la mort d'un home de qui ningú no sap gran cosa.

L'Agulla Daurada. 240 pàg 18 €.

'Els irredempts', Cristina Garcia Molina
LaBreu

'Els irredempts', Cristina Garcia Molina

Tres històries que ens porten a una escola d'extraradi, a una família que ha perdut els pares i al cervell d'un home que observa, tot relligat amb una prosa ambiciosa que ens agafa pel coll a la primera.

LaBreu. 154 pàgs. 15 €.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat