Siurana Priorat
© Joan Capdevila
© Joan Capdevila

Escapada de tardor-hivern al Priorat: els fruits d'una terra

En aquesta sortida visitarem cellers i finques d'oliveres, i també algunes poblacions pintoresques de la comarca

Publicitat

El Priorat, dins la marca turística Costa Daurada, és una comarca no gaire poblada però amb una terra aprofitada al màxim i que dóna uns fruits excel·lents. Especialment l'oli i el vi són d'un sabor intens i d'una qualitat reconeguda arreu. Hi tenen a veure, sens dubte, la singularitat del terreny i del clima. Tot plegat fa d'aquesta comarca un indret peculiar, com un petit país, que cal conèixer i freqüentar per anar descobrint també, i sense presses, els carrers dels seus pobles que ens transporten a d'altres temps.

AMB LA COL·LABORACIÓ DEL PATRONAT DE TURISME DE LA DIPUTACIÓ DE TARRAGONA

Tarda dia 1: visita a un celler

En el conjunt de les comarques de la Costa Daurada hi ha fins a cinc DO en el món del vi, dues de les quals, la Montsant i la Priorat, amb vinyes i cellers a la comarca que ara estem visitant. A més a més la segona és l'única de tot Catalunya que llueix a l'etiqueta la Denominació d'Origen de Qualitat (DOQ). Així que només posar els peus al Priorat volem visitar algun dels molts cellers on ens expliquen el procés d'elaboració d'aquests excel·lents vins. Trieu el celler que vulgueu, que a tots us tractaran de fàbula, mostrant-vos els espais on el suc del raïm reposa, explicant-vos el procés d'elaboració del vi, alguns també us acompanyaran en un passeig per les seves vinyes, i en acabat no hi faltarà el tast de l'apreciada beguda.

Matí dia 2: l'or líquid

El Priorat ha pres molta fama els darrers anys pel seu vi. Però un altre líquid que es produeix per aquestes latituds també és d'allò més gustós i també se'n fa a cabassos, exportant-se a molts indrets; estem parlant, és clar, de l'oli. Aquest matí us volem portar a conèixer una cooperativa de la Bisbal de Falset, que és la principal empresa de la localitat i el seu gran motor.

La Cooperativa de la Bisbal de Falset es troba en un molí de l'any 1951, si bé en l'actualitat moltura les olives amb maquinària moderna que permet més facilitat, aprofitament i millor qualitat. A la visita us mostraran com es fa l'oli, en aquest cas en la seva totalitat a partir d'oliva arbequina, i podreu degustar l'oli d'oliva verge extra que surt de la cooperativa.

Publicitat

Tarda dia 2: el paisatge de l'olivera

Per pair el dinar, res millor que fer un tomb per les oliveres que hi ha pels entorns de la Bisbal de Falset. De fet, existeix un itinerari que porta per nom Oliveres damunt la roca, patrocinat per la mateixa Cooperativa de la Bisbal de Falset, i que, encara que no estigueu gaire acostumats al senderisme, us serà fàcil de seguir. Són escassament tres quilòmetres planers coneixent aquestes oliveres que permeten obtenir un oli d'una extraordinària qualitat.

I ja que hi som posats, acabarem de dedicar el dia a l'or líquid arribant-nos al Centre d'Interpretació de l'Oli i de les Economies Productives de Montsant, a Margalef. Un nou espai de divulgació on podreu recórrer les diferents parts del procés de l'obtenció de l'oli i hi veureu, entre altres elements d'interès, una rentadora d'olives en funcionament.

Matí dia 3: Sant Joan del Codolar i Siurana

El darrer matí d'escapada també se'ns presenta d'allò més prometedor. D'entrada, seguim trepitjant el Montsant, i en aquest cas per anar a una de les ermites que reposen a peus de l'espectacular serra. Triem la de Sant Joan de Codolar, a tres quilòmetres de Cornudella de Montsant. Va ser alçada per monjos cartoixans a finals del segle XV, i avui encara hi ha una ermitana, que no té cap problema en obrir-nos les portes de l'ermita. El nom de "Codolar" ve de les grans roques o "còdols" que envolten la construcció.

I d'un paratge únic, a un altre que també ho és. Després de fer uns quants giravolts a la carretera arribarem al pintoresc poble de Siurana. Visitant-lo pel vostre compte hi gaudireu, pels seus carrers empedrats, les cases antigues i les magnífiques panoràmiques sobre l'embassament que du el mateix nom. Però també hi ha l'opció d'aprofitar que s'hi duen a terme visites teatralitzades el segon cap de setmana de mes, i així encara aprendre més coses, mentre us ho passeu la mar de bé, sobre aquest indret màgic, al caire d'una cinglera, i on no hi manquen construccions d'alt interès patrimonial com l'església romànica de Santa Maria o les restes del castell alçat pels musulmans.

Publicitat

Tarda dia 3: l'origen de tot

No volem acabar aquesta estada al Priorat sense apropar-nos a la Cartoixa d'Escaladei, possiblement el monument més significatiu de la comarca. Encara que avui es troba en gran part en ruïnes, la visita val la pena per l'extensió de la construcció, la bellesa del seu teló de fons, amb la serra del Montsant, i la seva importància històrica: els monjos cartoixans, arribats de la Provença, van ser els encarregats de repoblar tot aquest territori i també ells van introduir el cultiu de la vinya. De fet, el nom mateix de la comarca, el Priorat, prové del Prior d'Escaladei. Alçada al segle XII, va ser la primera cartoixa de tota la Península. Alguns espais s'han reconstruït en els últims anys (una cel·la, un dels tres claustres i el refectori) perquè ens fem més a la idea de com seria i com vivien els monjos. Un indret sens dubte excel·lent on acabar els nostres passos pel Priorat.

  • Llocs d'interès
  • Visites turístiques
Pintures rupestres de Capçanes
Pintures rupestres de Capçanes

Capçanes s’ha convertit en la nova capital rupestre del país després de la troballa d’una concentració de pintures prehistòriques, entre els quals hi ha un mural únic de 27 figures que representen una matança o un sacrifici humà. L’escena forma part de la troballa de pintures rupestres més grans dels últims 35 anys. El conjunt de pintures rupestres està format per una vintena de conjunts pictòrics, que representen més de 150 figures humanes, i d’animals, entre els quals hi ha un gran toro de 54 centímetres, un dels més grans documentats fins avui. Una altra de les singularitats que s’han descobert i que atorguen un pes específic a la zona de Capçanes, són tres gravats al sostre que representen tres cérvols. L’Ajuntament de Capçanes treballa conjuntament amb la secció d’Informació i Estudis del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en les tasques d’adequació de l’espai de les visites i per la rebuda de visitants. Actualment es fan visites guiades tots els primers dissabtes de mes.

  • Què fer
  • Activitats gastronòmiques
Centre d'Interpretació de l'Oli
Centre d'Interpretació de l'Oli

El Centre d'Interpretació de l'Oli i de les Economies Productives de Montsant disposa de dues plantes: en la planta superior, que és la d’entrada i punt d’atenció al visitant, l’usuari pot veure una rentadora d’olives en funcionament així com una rèplica d’una cuina tradicional. En aquesta sala es projecta l’audiovisual: “Els fruits de la terra”, destinat a donar a conèixer el Parc Natural de Montsant i les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen. La planta baixa, a partir d’una ambientació museogràfica i restauració de les peces que hi havia, permet recorre les diferents parts del procés d’obtenció de l’oli a partir d’un itinerari autoguiat que s’acompanya d’un tríptic. Aquí hi trobareu la mòlta i la premsa de les olives, les bassetes de decantació, la conservació en trulls, la pesada, l’espai del moliner, el costum de la rosta i el sistema de transport de l’oli un cop elaborat.

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis històrics
Cartoixa d'Escaladei
Cartoixa d'Escaladei

En un paratge únic trobem la primera cartoixa de tota la Península Ibèrica, la d'Escaladei (s.XII), una visita obligada si us acosteu al Priorat. D'acord, gran part de la construcció són avui ruïnes, però us en podreu fer a la idea de l'envergadura d'aquest lloc, amb les restes dels seus tres claustres, un de completament restaurat, l'església, el refectori, un cela reconstruïda amb tot detall... I aprofiteu abans o després per a descobrir també els seus entorns.

  • Museus i institucions
Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat
Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat

El Priorat l'associem amb les vinyes i el vi i potser també amb l'oli. Però hi ha hagut altres formes de guanyar-se la vida en aquesta singular comarca, com ara treballant en les mines de Bellmunt, d'on s'extreia la galena per a obtenir-ne plom. Van estar en funcionament fins al 1972, i, de les seves vint plantes subterrànies, avui en podem visitar una, a 35 metres de profunditat.    

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat