Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Grec
© Cromatica Circus Klezmer al Grec 2016

Estiu de cultura: Calendari

Els esdeveniments més interessants que hi haurà a la ciutat de Barcelona durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre

Time Out en col·laboració amb Bombay Sapphire
Publicitat

Definitivament aquest estiu serà l'estiu de cultura, ple d'activitats i d'iniciatives molt variades com ara concerts, teatre, cinema a la fresca, exposicions... Podeu consultar les nostres propostes en aquest calendari d'allò més estiuenc!

Juny

Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

Sempre és un bon moment per deixar-se caure pel fantàstic edifici de la Filmoteca, al Raval, prendre una canya a la terrassa de La Monroe i gaudir d'una programació sempre interessant. Un dels grans cicles de l'any és la Mostra Internacional de Films de Dones, que promou el cinema dirigit per dones de tot el món i que enguany dedica una part important de la programació a films que parlen de l'activisme feminista, des dels anys de les sufragistes als corrents actuals. Hi haurà, a més, una sèrie d'activitats paral·leles, com ara les populars sessions de cinema a l'aire lliure a la Plaça de la Virreina, la de Sant Pere o la Salvador Seguí. A més, al Campus de la Ciutadella se celebraran les Jornades Radicalment Feministes. Completa el programa un homenatge a la realitzadora belga Chantal Akerman.  

Del 8 al 12 de juny.
Filmoteca de Catalunya. Pl. Salvador Seguí, 9. 

080 Barcelona Fashion
©Maria Dias

080 Barcelona Fashion

Aquest certamen bianual arriba a la seva 18a edició en molt bon estat de forma, amb la presència de 38 marques i dissenyadors que mostraran les seves col·leccions per a la temporada Primavera-Estiu 2017. Des dels funcionals Antonio Miró o Sita Murt als inconfusibles dissenys 'made in Barcelona' de Custo, l'esperit avantguardista de Krizia Robustella, l'estil delicat i femení de Yerse o l'eclecticisme d'Eline Van Ree. Aquests són solament alguns dels creadors locals que protagonitzaran les desfilades d'enguany a la seu de l'Institut Nacional d'Educació Física (INEFC), a Montjuïc, espai escollit amb l'objectiu de promoure la cultura de l'esport associada a la moda, i d'acostar al públic general aquest esdeveniment de visita obligada per als amants de l'univers 'fashion'. 

Del 27 de juny a l'1 de juliol.
Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC). Carrer de l'Estadi, 12-22.

Publicitat
'Empatia', de Harun Farocki
© Fundació Antoni Tàpies

'Empatia', de Harun Farocki

El cineasta alemany d'origen txec va ser una d'aquelles rara avis incòmodes per a gairebé tothom que, no obstant això, va cimentar gran part de la seva obra sobre el concepte d'empatia. La Fundació Tàpies acull una de les seves exposicions més ambicioses, dedicada als primers i darrers anys de l'obra de Farocki, escriptor, cineasta i artista, un home que va criticar durament directors com ara Wim Wenders o Rainer Werner Fassbender per no ser capaços de fugir de la idea de film convencional, i que va reflexionar, especialment al final de la seva carrera, sobre les exigències de producció capitalista. L'exposició recull una bona part de videoinstal·lacions a partir de 1995, treballs dels inicis de la seva carrera a la dècada dels 60 i un film inèdit a Espanya: 'Labour in a Single Shot', un projecte a llarg termini realitzat juntament amb Antje Ehmann.

Fins al 16 d'octubre.
Fundació Tàpies. Aragó, 255.

DOCfield
© DOCfield

DOCfield

Aquest festival de fotografia documental i fotoperiodisme arriba a la seva quarta edició amb més de 30 exposicions gratuïtes a diferents espais de la ciutat, amb temàtiques que van des de la situació dels adolescents a Moldàvia ('Behind the Absence', Biblioteca Sant Gervasi) a les conseqüències de la immigració ('Recuerdos desplazados', Pati de les Lletres de la Universitat de Barcelona) o el Somorrostro dels 60 ('Somorrostro, imágenes de una época', Galeria Ilmondo). A més, tots els dijous de juny, exceptuant el 23, tindran lloc a diferents places de la ciutat projeccions de films a l'aire lliure emmarcades en el tema 'Europe: Lost in Translation'. Els més petits a partir de 7 anys podran gaudir de diferents tallers de fotografia al voltant de la construcció de l'Europa contemporània.  

Fins al 19 de juliol.

Publicitat
Swab Stairs

Swab Stairs

Durant el mes de juny, viatjar en metro a Barcelona és una experiècia encara més trepidant del que és habitual, ja que les escales d'algunes de les principals estacions esdevenen obres d'art. Aquest canvi d'imatge es deu a Swab Stairs, una activitat que s'enmarca dins del festival d'art contemporani Swab i que convida diverses escoles d'art locals i internacionals a fer intervencions al paisatge urbà mitjançant la creació d'obres d'art a les escales del metro. A l'edició d'enguany hi participen deu escoles catalanes i, per primer cop, cinc escoles internacionals provinents de Regne Unit, Algèria, Argentina, Canadà i Hong Kong. El resultat d'aquestes intervencions artístiques és un festival de colors i creativitat a estacions com ara Passeig de Gràcia, Sagrada Família, Diagonal, Jaume I o Liceu.

Fins al 22 de juny.

Juliol

Festival Grec
Foto: Festival Grec

Festival Grec

Per a molts l'estiu comença a Barcelona amb el Primavera Sound. Hi ha qui escull el Sónar, Sant Joan o els que estan convençuts que el tret de sortida estival el dóna, sens dubte, l'espectacle inaugural del Grec. Aquest festival internacional de teatre, dansa, música i circ és un pilar fonamental de la vida cultural barcelonina, i es desenvolupa a diversos espais de la ciutat, tot i que té el seu centre neuràlgic a l'espectacular escenari del Teatre Grec de Montjuïc. Un total de 130 espectacles (45 d'ells coproduccions) tindran lloc en aquesta 40a edició, que s'inaugurarà l'1 de juliol amb 'Les bruixes de Salem', un text d'Arthur Miller dirigit per Andrés Lima, i comptarà amb noms de tant prestigi com ara Ivo van Hove, els italians Motus, l'Orquestra Plateria, Estrella Morente o Jorge Drexler.

De l'1 al 31 de juliol.

Sala Montjuïc

Sala Montjuïc

Li diuen sala, però no us imagineu una sala de cinema convencional, perquè en realitat és un castell, el de Montjuïc, que tots els estius esdevé un gran cinema a la fresca on fer un pícnic i gaudir d'un concert i una pel·lícula, amb una selecció que barreja amb molt bon criteri els clàssics amb 'hits indies' i 'blockbusters' de qualitat. I és que pujar al Fosar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc amb la nostra cistella de pícnic i ocupar un lloc a la gespa és com fugir durant una estona de la ciutat per a gaudir de cintes que, enguany, van d''Interstellar' a 'Birdman', 'Amy', 'Casablanca', 'Mandarinas', 'Del revés' o 'Pride'. Inaugura el festival la delicada veu de la Núria Graham, que precedirà la projecció de la cinta de Cesc Gay, 'Truman'. Si no porteu pícnic, no patiu: podreu adquirir in situ un eco-pícnic magnífic del Chiringuito Seco i un vi de la D.O. Catalunya.

De l'1 de juliol al 5 d'agost.
Castell de Montjuïc. Ctra. Montjuïc, 66.

Publicitat
'Die Zauberflöte', de Mozart, òpera al Liceu

'Die Zauberflöte', de Mozart, òpera al Liceu

Qui lamenti que l'activitat teatral i operística minvi a l'estiu –amb excepció del Grec– és perquè encara no sap que el Gran Teatre del Liceu acull del 18 al 28 de juliol una versió de 'La flauta màgica' de Mozart, que aterra a Barcelona avalada per la gran acollida de la crítica internacional. Dirigida per Suzanne Andrade i Barry Kosky, i amb l'apartat musical a càrrec de la Komische Oper Berlin, 'Die Zauberflöte' és un bon motiu per ocupar una cadira a la fastuosa sala del Liceu i deixar-vos seduir per una obra que resulta "una perfecta combinació de totes les coses que val la pena estimar: el cinema mut, el cabaret Weimar, David Lynch i els Germans Grimm", en paraules del diari The Guardian. De fet, l'interès mostrat pels espectadors ha fet que aquest muntatge obri al setembre la temporada teatral 2016-17.

Del 18 al 28 de juliol.
Gran Teatre del Liceu. Les Rambles, 51-59.

CosmoNits al CosmoCaixa
Foto: CosmoCaixa

CosmoNits al CosmoCaixa

'Interstellar', 'Her', 'Eva', 'En busca del fuego' i '2001: una odisea en el espacio' són els títols que es projectaran a les populars CosmoNits, el cicle de cinema a la fresca que cada mes de juliol té lloc al pati del CosmoCaixa. Aquest any, sens dubte, un dels grans plans del calorós juliol barceloní i no solament per pujar a la falda del Tibidabo és una bona manera de fugir de les altes temperatures, sinó perquè gaudirem d'un concert previ, la projecció de la pel·lícula i, si ho desitgem, d'una visita a les instal·lacions, sempre interessants, del Museu de la Ciència de Barcelona. Ja que la col·lecció de CosmoCaixa se centra en els origens de l'ésser humà les CosmoNits volen emfasitzar en l'altra cara de la moneda: el futur de la humanitat.

Del 7 de juliol al 4 d'agost.
CosmoCaixa. Isaac Newton, 26.

Publicitat
Surprise me!, de Philippe Halsma, al CaixaForum
© Philippe Halsman Archive / Magnum Photos

Surprise me!, de Philippe Halsma, al CaixaForum

Les fotografies de Philippe Halsman són una d'aquelles bones notícies que de vegades ens dóna l'estiu a Barcelona. I és que el fotògraf letó afincat als Estats Units es va fer famós gràcies als seus particulars retrats de personatges populars, des d'Alfred Hitchcok a Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Jean Cocteau o del seu íntim amic Salvador Dalí. El CaixaForum acull una divertida retrospectiva de l'obra de l'artista, amb un total de 150 peces provinents del fons artístic familiar, que inclou una secció anomenada 'Jumpology' en què Halsman fotografia saltant personatges tan populars com ara els ducs de Windsor o Marilyn. Una mostra, doncs, que ens farà somriure, no ens farà gastar una gran quantitat de neurones i a més, dieu-nos superficials, estarem ben fresquets en el sempre agradable recinte del CaixaForum a Montjuïc.

A partir del 15 de juliol.
CaixaForum. Avda. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8.

Agost

Nits d'Estiu a la Pedrera

Nits d'Estiu a la Pedrera

Barcelona en va plena de racons amb carisma, però si en féssim un rànquing probablement una des les primeres posicions seria per a l'espectacular terrat de La Pedrera. Un espai emblemàtic, bellíssim, una suggestiva joia modernista que durant tot l'estiu esdevé l'escenari de concerts de jazz en directe, els quals es poden gaudir amb una copa de vi a la mà i després d'una visita guiada a l'Espai Gaudí, un recorregut visual molt interessant per l'obra de l'arquitecte. Qui desitgi conèixer més a fons l'univers de l'arquitecte pot adquirir una entrada combinada per a gaudir, a més, de la iniciativa 'Gaudí Pedrera: The Origins', amb un itinerari pels indrets més singulars de l'edifici, projeccions al pati del Passeig de Gràcia i un espectacle audiovisual al terrat.  

Divendres i dissabtes, a les 20.30 h.
La Pedrera. Provença, 261-165.

Gandules, en el CCCB

Gandules, en el CCCB

Cada any el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) organitza un cicle de cinema a l'aire lliure que funciona com una alenada d'aire fresc al generalment tedi agost barceloní. I és que durant tot el mes, el bonic pati interior d'un dels espais culturalment més efervescents de la ciutat acull cada dimarts, dimecres i dijous la projecció d'una sèrie de pel·lícules a l'aire lliure, que podem gaudir feliçment instal·lats sobre una de les seves gandules. Malgrat que encara no es coneix la temàtica d'enguany, sí sabem que els seus programadors destaquen pel seu bon criteri, que les sessions són gratuïtes de manera que és necessari afanyar-se si volem agafar un bon lloc i que és tota una experiècia gaudir d'aquest esdeveniment tan míic en aquella espècie de ciutat fantasma que és Barcelona a l'agost.

CCCB. Montalegre, 5.

Publicitat
Música als parcs
Foto: Ajuntament de Barcelona

Música als parcs

Música i espai públic es donen la mà en aquest certamen que, cada estiu des de fa quinze anys, apropa géneres musicals com la música clàssica o el jazz als parcs de Barcelona. Aquests emotius concerts gratuïts a l'aire lliure per a tots els públics són una bona manera no solament de fomentar el paper dels 27 parcs de la ciutat que participen en la iniciativa com a espais de convivència i difusió de la cultura, sinó també de donar a conèixer joves intèrprets de gèneres poc habituals al circut comercial de la ciutat. El parc de la Creueta del Coll, el del Clot, el de Joan Miró, els jardins de Manuel J. Arnalot o els de Tete Montoliu seran alguns dels escenaris que acolliran actuacions de les 19 formacions que han estat seleccionades en l'edició d'enguany.

Fins al 31 d'agost.

Les nits del Palau Güell
© Palau Güell

Les nits del Palau Güell

Sovint eclipsat per la majestuositat de la Sagrada Família o la bellesa de La Pedrera, el Palau Güell de Gaudí també té reservada la seva dosi de cultura per a les nits d'estiu. Durant els mesos de juliol i agost, cada dijous podreu gaudir d'un concert que pot ser des de jazz a doo bop, tango o jazz jamaicà en funció de la setmana, que inclou una visita a l'extraordinari interior d'aquest palau construït durant la década de 1880, una copa de cava i un pica-pica. L'escenari no té parang el terrat de l'edifici, situat al peu de La Rambla, un entorn de fantasia digne d'Alícia al país de les meravelles, el primer espai exterior on Antoni Gaudí va decidir instal·lar les seves personals xemeneies.

Fins el 18 d'agost.
Palau Gell. Nou de la Rambla, 3-5

Publicitat
Concert de guitarra de Robert Majure a l'esglèsia de Santa Anna

Concert de guitarra de Robert Majure a l'esglèsia de Santa Anna

Un dels racons més mítics, més encantadors i probablement més desconeguts del centre de Barcelona és la petita esglèsia de Santa Anna, un oasi de pau en plena efervescència de Ciutat Vella. El que poca gent sap és que al claustre d'aquesta parròquia se celebren periòdicament concerts de guitarra flamenca de tarannà intimista i emotiu, com el que oferirà el dijous 25 d'agost el guitarrista Robert Majure. La fórmula és infalible: pau, silenci, una copeta de vi, un entorn de somni i, en aquest cas, un concert acústic de la mà d'un guitarrista l'estil del qual viatja del flamenco a la clàssica o el jazz. Un concert que suposa, a més, una oportunitat de descobrir o, qui sap, redescobrir, una de les esglésies més maques de la ciutat.

25 d'agost.
Església de Santa Anna. Santa Anna, 29.

Setembre

'D'obra. Ceràmica aplicada a l'arquitectura', Museu del Disseny
©Maria Dias

'D'obra. Ceràmica aplicada a l'arquitectura', Museu del Disseny

Arrenca la temporada al Museu del Disseny amb una obra que relaciona ceràmica i arquitectura, i que ens convida a reflexionar sobre algunes de les peces d'art més representatives de la ciutat, com ara la colorista teulada del Mercat de Santa Caterina. Mitjançant 300 peces, la mostra recorre el paper de la ceràmica aplicada a l'arquitectura des de l'antiga Mesopotàmia fins els nostres dies, especialment a l'ària mediterrània, gràcies a obres de la pròpia col·lecció del museu i a d'altres cedides per diverses institucions europees. Arran d'aquesta exposició el museu més hipster de la ciutat organitzarà un seguit d'activitats paral·leles en col·laboració amb la Càtedra de Ceràmica de la Universitat Internacional de Catalunya.

Del 16 de setembre al 29 de gener de 2017. 
Museu del Disseny. Plaça de les Glòries, 37.

'Punk. Els seus rastres en l'art contemporani', al Macba

'Punk. Els seus rastres en l'art contemporani', al Macba

Malgrat que l'activitat artística sol minvar a l'agost, el Macba vetlla per aquells que es queden a la ciutat i manté una de les seves exposicions més potents de la temporada fins el mes de setembre. La mostra 'Punk'. Els seus rastres en l'art contemporani reflexiona sobre la influència d'aquest moviment en l'art contemporani a través de l'obra de diferentes creadors nacionals i internacionals, i sobre com aquest moviment ha influït decisivament no solament en la seva obra sinen la seva actitud davant l'art. És una mostra potent i captivadora, apassionant, que posa de manifest conceptes com ara la violència, el nihilisme, la sexualitat o la crítica ferotge a les icones del sistema econòmic i social, però alhora és amena, colpidora i també molt i molt divertida.

Fins el setembre.
Macba. Plaça dels Àngels, 1.

Publicitat
BAM (Barcelona Acció Musical) i concerts de la Mercè

BAM (Barcelona Acció Musical) i concerts de la Mercè

Aquest festival musical que s'emmarca dins les festes de la Mercè, patrona de la ciutat, té lloc cada any a finals de setembre i omple la ciutat de música a l'aire lliure. El BAM és un bon lloc –de fet, és el lloc– per a descobrir bandes emergents, tant locals com internacionals, moltes de les quals ompliran estadis en el futur, i és el moment de l'any en què Barcelona s'omple literalment de música, des de la Plaça Sant Jaume a l'Avinguda de la Catedral, la plaça dels Àngels, la Joan Coromines i la Fàbrica Damm del Poblenou, entre d'altres. Al BAM conviuen figures internacionals de primer nivell amb bandes locals emergents i d'altres ja consolidades. Això sí, cal anar amb llibreta i boli, l'agenda a punt i la planificació feta, perquè el gran problema del BAM es repeteix any rere any: voldrem anar a diversos concerts alhora.

Sopars amb estrelles

Sopars amb estrelles

Les visites guiades a l'Observatori Fabra, un esplèndid observatori astronòmic del segle XIX, són un clàssic de tot l'any, i els sopars amb estrelles un esdeveniment decisiu de l'estiu barceloní. I és que passar una nit mirant les estrelles i els astres, fer una visita al museu, la sala noucentista i el telescopi de passos, i acabar la vetllada amb un sopar de cuina mediterrània és una experiència a la qual és difícil resistir­se. L'escenari de l'àpat és el mirador de l'edifici, un magnífic terrat on comentar, encara bocabadats, el que hem vist des de la cúpula: des d'elements de constel∙lacions llunyanes, estrelles i una gran part del sistema solar amb el telescopi de 1904, un dels més antics d'Europa encara en funcionament.

De dimarts a diumenge, fins el 9 d'octubre.
Ctra. De Vallvidrera. Camí de l'Observatori s/n.

Publicitat
Terrats en cultura
© Isaias Fanlo

Terrats en cultura

Teatre, música, art, dansa, 'performanc'e... Totes aquestes disciplines tenen cabuda a la iniciativa Terrats en Cultura, que consisteix a convertir en escenaris artístics els terrats dels edificis de Barcelona. Aquesta iniciativa parteix de la base que qualsevol espai urbà pot ser un escenari cultural, i que els terrats, que han estat tradicionalment espais de convivència, són ideals per mantenir viva la cultura i reivindicar la llibertat creativa. Durant el mes de setembre podreu veure diferents espectacles a diversos terrats de la ciutat, des del piromusical de la Mercè amb el concert d'Adam Gilles Levy fins 'La llegenda de l'oceà', d'Alessandro Baricco, a espectacles de cabaret.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat