Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El Nosferatu de Herzog
Foto:CaixaForumEl Nosferatu de Herzog

L'exposició 'Vampirs' omple de sang el CaixaForum de Barcelona

‘Vampirs: l’evolució del mite’ analitza a fons la presència dels no-morts en la cultura moderna

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

El novembre simbolitza la mort i la foscor. Aquest, més que mai: arriba al CaixaForum 'Vampirs: l’evolució del mite', una intensiva i intensa mirada a l’arquetipus fantàstic més versàtil dels darrers segles. Matthieu Orléan és el comissari d’una mostra amb 360 peces i que clava els ullals en cinema, còmic, fotografia, pintura, humor gràfic... “Ha sigut un repte enorme. No hi ha un hereu de Dràcula o un museu, hem anat per tot el món reunint les peces”, explica el comissari. 

L’exposició valida la tesi que “el vampir s’ha infiltrat en tots els vessants de la cultura moderna”. I sobretot que és una figura mutant, en constant relectura: “Des de Bram Stoker i el seu Dràcula (1897), hem vist com un vampir pot representar l’aristocràcia i la brutalitat del poder, però també la drogoaddicció, l’arcaisme i la transgressió sexual. Un vampir sempre representa una cosa contra la qual has de lluitar o que et canvia la perspectiva, però mai no és res obvi”. El comissari ens tria les seves peces favorites de l'exposició. 

NO T'HO PERDIS: Les millors pel·lícules de vampirs de la història segons Time Out 

Les tres millors peces

1. Els dibuixos de Nosferatu
Foto: CaixaForum

1. Els dibuixos de Nosferatu

Nosferatu! Recordeu aquelles ombres inenarrables? Podrem veure una peça excepcional; els pertorbadors dibuixos que Albin Grau, productor de 'Nosferatu' (Murnau, 1922), va fer abans del rodatge i que van inspirar el cineasta. “Grau es va veure exposat de petit a les històries de vampirs i era un ocultista. I va ser ell qui va contactar amb Murnau amb la idea de fer un film de vampirs”, explica. La vídua de Stoker va perseguir durant anys 'Nosferatu' per plagi, cremant rotlles i rotlles del film: “Era una pel·lícula de culte que només es veia en projeccions clandestines, i va esdevenir una mena de culte draculià”. Fins al 2006 no n’hi ha cap còpia de qualitat en exhibició!

2. Vampirisme soviètic
Foto: Joachim Koester

2. Vampirisme soviètic

Stoker, irlandès, només va sortir de les illes Britàniques per anar als Estats Units, però descriu el paisatge de l’Europa de l’Est amb gran detall. Podrem veure les imatges de Joachim Koester, que el 2006 va reconstruir en fotografies el viatge de Harker al castell del comte. “Molt boig: reconeixes la descripció literària i alhora veus l’impacte de la ideologia soviètica en la Romania moderna, la pobresa, els edificis, el fals castell de Dràcula per a turistes”, detalla Orléan. Com la ficció ha modelat la realitat.

Publicitat
3. Nixon, el vampir
Foto: Youtube

3. Nixon, el vampir

Orléan vol destacar l’apartat que vincula vampirs i política: “Molts cops es representa un polític com un vampir. Però també una noció filosòfica com a vampir: la religió, el capitalisme...”. No us perdeu la preciosa representació psicodèlica de Nixon com a xucla-sang, del cubà Alfredo Rostgaard.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat