Els restaurants que excel·leixen els plats més tradicionals de la nostra gastronomia Cal Boter Restaurant de gran tradició gracienca, amb un tracte excel·lent i un bacallà a la llauna per llepar-se els dits. El menú de migdia és de molta qualitat. Reserveu els caps de setmana, que s'omple com un ou. No hi trobareu cap gran sorpresa, però sí una excel·lent cuina catalana, i varietat de palts de botifarra: esparracada en un trinxat, penjada per assecar o el més comú i gloriós destí: a la brasa. Casa Delfín Casa Delfín es va fer un bon lífting general fa poc temps, en canviar de propietaris. Però hi ha cirurgies que milloren les faccions i quasi no es noten. Ara és un local que, tot mantenint l’aspecte de casa de menjars, és més dinàmic, té una carta tradicional però més diversa i la seva terrassa és un bé de Déu de gent. I, com a tot bon bar-restaurant de barri, fa un horari continuat des de les 9 del matí fins a la mitjanit, ampliat, els divendres i dissabte, fins a la 1 de la matinada. Perfecte per dur-hi aquells amics de fora que s’entesten a tastar la paella a mig matí, en sortir de Santa Maria del Mar. La Cuina del Guinardó Bona cuina tots els migdies en un saló casolà a la primera planta d’una xarcuteria d’exquisits productes. Plats de cullera, l’espatlla d’anyell, la tripa quan n’hi ha, la cua de bou i altres exquisideses es poden assaborir sota la bona recomanació de Santi Velasco, la seva 'alma mater'. Excel·lent carta de vins i caves. Ambient familiar i generós. Ca l'
“La confiança entre el comprador i el venedor és l’èxit dels mercats de Barcelona. A diferència d’altres sistemes de venda, aquí parles directament amb qui et ven un determinat producte”. En Carles Gaig recorda els crits que feien els paradistes quan, de petit, anava amb la mare a comprar al mercat d’Horta. “Guaita, quins calamars que tinc! Acabo de collir la mongeta perona, Maria!”. Al mercat, explica, “hi vas a buscar justament aquestes coses; la caça quan arriba, els bolets quan és època, els primers pèsols de la primavera. Tot allò que perseguim els xefs”, explica. El trobareu a la Boqueria, comprant caça als Capdevila de Distribucions Avinova, sempre a la recerca de la primícia i del millor producte per al Restaurant Gaig.
Els mercats que més freqüenta Carles Abellan són el de la Concepció i la Boqueria, els que queden més a prop dels fogons del Comerç 24. A la Boqueria és on troba el cel a la terra. Si es tracta de peix, corre a la parada de Ricard Engracia i fills, on cada tarda, a les 17 h, arriba la pesca de la Llotja de la Barceloneta. Si la cosa va de carnis anirà a la Cansaladeria F. Salvador, on diu que sempre hi troba bon aviram de granja i de caça. Ara, en plena temporada de bolets, no hi ha res com ser fidel al Petràs. “Extraordinari”, ni més ni menys.
I un cop més, la Boqueria és el primer mercat que surt a joc. “És inevitable parlar de la Boqueria”, diu el cuiner francès Romain Fornell. “És un punt de trobada i de vida. L’ambient que hi ha, la proximitat amb la gent, els bars i el somriure del Juanito del Pinotxo em fan començar el dia de bon humor”. Quan no passa per la Boqueria remena a les parades del mercat de Galvany, a prop del Café Turó, que també regenta, a banda de El Café de Emma. Explica que és un petit mercat molt interessant, amb un producte més sofisticat, potser per la clientela de la zona alta que el freqüenta. Sigui com sigui, està fascinat amb les costelletes de conill que hi troba.
Amb l’Hotel DO en plena plaça Reial, gairebé arriba a tocar la Boqueria amb la forquilla i repassa les parades un cop a la setmana. Però si ha de parlar d’un mercat predilecte, el xef de La Cuina del DO ho farà de Santa Caterina on, de molt jove, Pere Moreno va treballar-hi venent fruita i verdura amb el seu germà. Ara quan hi va és per admirar els nous olis que arriben a la parada Olisoliva, on sempre el sorprenen.