Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Falsestuff

18 coses que ho petaran al 2018

Concerts, festivals, pel·lícules, espectacles de teatre i altres imperdibles culturals del nou any

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Visites inèdites, inauguracions i estrenes llargament esperades, nous serveis, tendències gastronòmiques... El 2018 ve ple de propostes, novetats i retrobaments que no ens volem perdre. Agafeu l'agenda i preneu nota de les cites que alegraran els pròxims 365 dies de la nostra vida.

El que ha de venir

El Sónar en fa 25

1. El Sónar en fa 25

Un quart de segle de Sónar! El festival de música, creativitat i tecnologia ho celebra buscant vida intel·ligent més enllà de la Via Làctia, però no s’oblida dels terrícoles, i ens porta per primer cop a Barcelona Gorillaz, el projecte de Damon Albarn, a més d’LCD Soundsystem i Diplo, això per començar. També sabem que David Byrne i Bomba Estéreo aniran al Cruïlla, que St. Vincent i Franz Ferdinand aniran al Vida, i que el Primavera opina d’ells que “això no és un cartell”.

2. Amistats perilloses

Roman Polanski adapta 'Basada en hechos reales', l’última novel·la de Delphine de Vigan, un thriller psicològic que té molts punts en comú amb 'Misery', de Stephen King. És la història d’una escriptora que es deixa vampiritzar per una nova amiga. Serà retorçat, serà asfixiant. L’alineació dels astres ho ha volgut així. El cineasta Olivier Assayas en signa un guió que és d’allò més pervers, i que encarnen Emmanuelle Seigner i Eva Green.

Publicitat
Autor i comissari
© Maria Dias

3. Autor i comissari

El 2018 serà un any de reptes per a Carlos Zanón. A més de publicar la nova entrega de Pepe Carvalho, també afrontarà la primera edició de la BCNegra com a comissari. Després de dotze anys al capdavant del festival de novel·la negra de la ciutat, Paco Camarasa va decidir plegar i deixar pas a algú que pogués oferir més coses. Si ho fa tan bé com escrivint, l’èxit de Zanón està assegurat!

L'any de Josep Maria Miró
© Maria Dias

4. L'any de Josep Maria Miró

Si hi ha una dramaturg de l’onada del boom del teatre català contemporani que s’hagi guanyat a pols un lloc en el panorama internacional, aquest és Josep Maria Miró. A Buenos Aires, l’adoren i s’està fent forat a Europa. Aquí, per una vegada, no ens quedarem enrere i durant la primera meitat del 2018 veurem tres obres seves. A la Beckett, ens arriba 'Olvidémonos de ser turistas', la seva primera gran producció madrilenya, i podrem tornar a veure 'Nerium park'. Al TNC, s’estrena a la Sala Gran amb 'Temps salvatge'.

Publicitat
Profeta a casa
© Marta Salicrú

5. Profeta a casa

Per increïble que sembli, el 2018, per primera vegada, se li dedica a Catalunya una gran mostra a Jaume Plensa, un escultor que, només aquest any, ha exposat a nombroses ciutats internacionals, entre elles Nova York, Saint-Étienne i Chicago, i amb obra repartida arreu del món. L’exposició, comissariada per Ferran Barenblit, director del Macba, arrencarà amb els treballs que Plensa va iniciar als anys 80.

El gran retorn dels nens

6. El gran retorn dels nens

Aquest 2017 ha fet una dècada de l’estrena de 'Teenager Experience: Straithen con Freighten', la primera peça que els aleshores adolescents Nao Albet i Marcel Borràs van posar de llarg. I ja fa molt temps, potser massa, que no podem gaudir-los damunt un escenari. Doncs, l’espera s’ha acabat. Sobretot perquè estrenen 'Falsestuff' al TNC, en la qual compten amb un grapat d’artistes joves de mig Europa. A més, tenen entre mans un projecte amb, ni més ni menys, la Needcompany de Jan Lauwers.

Publicitat
Luxúria femenina
© Neil Krug

7. Luxúria femenina

Combatent amb cançons els prejudicis pel seu físic, 'Lust for life' (2017), quart disc en cinc anys, és un nou triomf per a Lana del Rey. El 2017, la diva nord-americana ha compartit el cim del pop de masses amb el 'Melodrama' de Lorde. El defensarà el 19 d’abril al Palau Sant Jordi, en una temporada en què el rock d’estadis està copat per senyors de certa edat com Bob Dylan (30-31/03), Roger Waters (13/04), Ringo Starr (26/06), Axl Rose (Guns N’ Roses, 1/07) i Eddie Vedder (Pearl Jam 10/07).

Cocteleries tranquil·les
© Maria Dias

8. Cocteleries tranquil·les

En quin moment van perdre la 'grandeur', les cocteleries d’hotel de Barcelona? Suposo que quan vam assumir que una cocteleria per ser-ho necessita crits i gent atapeïda. Del món anglosaxó, pàtria del bon bar, arriba la tendència de la cocteleria tranquil·la: clàssics com l’American Bar de Londres i el NoMad de Nova York ja tenen el seu mirall en bars com la cocteleria del Rilke (Mallorca, 275). Un xic de calma sempre va bé.

Publicitat

9. Més i millors bicis

Després de deu anys, Barcelona tindrà nou Bicing. Les bicis seran més lleugeres, tindran rodes més amples i un millor sistema d’il·luminació. De les 300 actuals, passarem a mil bicis elèctriques –també hi haurà més estacions on recarregar-les– i els usuaris tindran un servei de reserva anticipada de cinc minuts, servei 24 hores, noves tarifes i, asseguren, que es resoldrà el problema de repartiment de bicicletes a les estacions. Haurem d’esperar al novembre, això sí.

Delícies fermentades
© Maria Dias

10. Delícies fermentades

Diversos factors apunten a la popularització de la fermentació: la imparable generalització de la gastronomia asiàtica, l’esgotament del món 'foodie' –que necessita anar més enllà dels bols d’açaí– i la febre pel menjar saludable. Si voleu posar un peu al món gastroprobiòtic, aneu a Ferment 9 (Sepúlveda 135), la primera botiga especialitzada d’Espanya en menjar fermentat. I reserveu al Final Feliç, virtuosos catalans del kimchi (Marquès de Campo Sagrado, 27).

Publicitat
El Mestre

11. El Mestre

Del 19 de febrer al 13 de maig, la Fundació Mapfre exposarà l’obra de Brassaï, membre clau del grup de fotògrafs que al llarg del segle XX van redefinir i enriquir la fotografia com a mitjà artístic. Brassaï (pseudònim de Gyula Halász, 1899-1984) va néixer a Brasov, Hongria (avui Romania) i va desenvolupar la seva carrera a París, ciutat que va retratar en imatges vitals i evocadores –sobretot les de la nit parisenca– que avui són tot un icona.

La figura perfecta
© Maria Dias

12. La figura perfecta

El tres és un número màgic, i això se sap de Guissona a Glasgow. El lleidatà Joan Pons continua demostrant que El Petit de cal Eril és un dels grans de casa nostra amb '△', el seu cinquè àlbum, que es publicarà en format de tres EPs en vinil, les tres cares del triangle del títol. Una aposta que li va sortir molt bé el 2015 a La Bien Querida amb 'Premeditación, nocturnidad y alevosía', i que també jugaran els escocesos Belle and Sebastian, que publicaran 'How to solve our human problems' en tres parts.

Publicitat
El retorn de Lacuesta
© Iván Moreno

13. El retorn de Lacuesta

Ja fa deu anys que Isaki Lacuesta va fer 'La leyenda del tiempo'. Ara, el cineasta es retroba amb dos dels seus personatges, l’Isra i en Cheíto, dos nens que ja s’han fet grans a 'Entre dos aguas'. L’un acaba de sortir de la presó. L’altre és militar i vigila l’estret de Gibraltar des de la coberta d’un vaixell de l’exèrcit. El temps elidit entre una pel·lícula i l’altra amaga molts secrets. Encara no té data d’estrena, però l’esperem amb ganes.

Per fí tindrem mercat!
© Maria Dias

14. Per fí tindrem mercat!

Això semblava que aniria tan llarg com les obres de la Sagrada Família! Passaves pel costat del Mercat de Sant Antoni i veies que la data de finalització de les obres anava canviant. Finalment, sembla que serà a l’abril del 2018 quan aquesta joia arquitectònica torni a obrir portes. A més, es pacificaran els carrers del Comte Borrell i Tamarit, i hi haurà un espai multifuncional de 700 metres quadrats. Ah, i el mercat dominical no perilla!

Publicitat
Cent anys de Pedrolo

15. Cent anys de Pedrolo

Aquest any se celebrarà el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo (L’Aranyó, 1918 - Barcelona, 1990), un dels autors catalans més prolífics i llegits, amb obres tan populars com 'Mecanoscrit del segon origen'. S’organitzaran conferències, exposicions i projectes editorials i educatius per a la divulgació de la seva obra . A més, l’editorial Comanegra ha reeditat 'La terra prohibida' (volum 1) i l’il·lustrat 'El principi de tot', també en castellà.

16. Els dinos de Bayona

Després de l’èxit d’'Un monstre em ve a veure', Juan Antonio Bayona es posa al capdavant de 'Jurassic World: el reino caído', la nova entrega de 'Jurassic Park', que arribarà als cines el 8 de juny. La franquícia torna a explorar Isla Nublar, aquell complex turístic de luxe que en l’anterior pel·lícula va ser destruït per uns quants dinosaures fora de control. Ara sobreviuen entre les seves ruïnes, fins que un volcà en erupció amenaça d’exterminar-los.

Publicitat
Els moderns van forts

17. Els moderns van forts

Ha arribat l’hora de reconèixer la trajectòria de les companyies i dels artistes del teatre irregular, com li diria Joan Brossa. Aquest estiu, dues de les tropes amb més èxit internacional, Agrupación Señor Serrano i El Conde de Torrefiel, estrenaran a casa. Els primers fan 'Kingdom', el seu espectacle més gran fins ara. Els altres, vindran amb 'MC' després d’estrenar-la al Kunstenfestivaldesarts de Brussel·les, la meca del teatre contemporani. Sònia Gómez i Salva Sanchis també estrenen xou i no ens perdrem el festival Sâlmon del Mercat de les Flors.

18. Art domèstic

L’Arts and Crafts va néixer a la Gran Bretanya a finals del XIX, des de la preocupació pels efectes de la industrialització en el disseny i la vida quotidiana, que advocava per una reactivació de l’artesania. El MNAC ret homenatge al moviment i al seu fundador, William Morris, amb una mostra que exposa 300 peces icòniques i s’inaugura el 22 de febrer.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat