Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Can Brigantes: tapes italianes i cervesa artesana

Can Brigantes: tapes italianes i cervesa artesana

Petit miracle: cervesa artesana a preus decents i tapa gratis amb cada canya!

Can Brigantes
© Maria Dias Can Brigantes
Per Montse Virgili |
Advertising

Darrere d'unes lletres pintades en un rètol de fusta, hi ha un local que enganya. Can Brigantes va disfressat de bar de barri, mosaic humil, taules de fòrmica i barra de conglomerat, però aquí no coneixen el gust d'una croqueta congelada.

Una mirada als prestatges de Can Brigantes deixa ben clar quina és la dèria del local: la cervesa artesana. Cap pissarra ens pot avisar del que trobarem dins, per això encara fa més il·lusió descobrir-ho. Fa uns tres mesos, l'Alessio i l'Adriano, una parella de napolitans, van voler muntar una cerveseria artesana per servir ampolles de la seva pròpia cervesa, la Chatarra, una pilsner, i també per oferir-ne d'altres, catalanes i foranes que van canviant. Són uns enamorats de les IPA, les indian pale ale, cerveses torrades amb força llúpol, i n'ofereixen una bona selecció.

Avís a les vostres panxes formoses i butxaques: Can Brigantes és un dels pocs llocs de Barcelona on podreu beure cervesa artesana a preu decent. Que no s'ofengui ningú, però hi ha copes que no les pot pagar tothom. I el beure se'l prenen tan seriosament que la clara la fan amb cervesa artesana i llimonada natural. La bona birra no es barreja amb qualsevol cosa!

Per fer coixí
El fet d'acompanyar les cerveses amb bones tapes d'inspiració italiana va arribar de manera natural. L'Adriano havia treballat de cuiner durant anys i, ja que hi estava posat, s'havia d'aprofitar la saviesa d'aquest home als fogons. Des de l'inici, qualsevol que demani una canya a Can Brigantes serà obsequiat amb una tapa gratuïta.

Tot i així, si l'amargor del llúpol us ha obert la gana, la llista de tapes és generosa. A més de receptes clàssiques com les braves, fetes al moment, a la carta ensopegareu sempre amb els ja famosos canelons de bacallà, la mozzarella brigante, el que es coneix a Itàlia com la mozzarella in carrozza, és a dir, arrebossada amb pa de motllo, i les montanara, una espècie de pizza que en lloc d'anar al forn, es fregeix.
Fins i tot, el provolone calent, del qual tant s'ha abusat als restaurants, a Can Brigantes va acompanyat d'una picada de pebrot i ceba, que hi dóna un gust molt refrescant.

Just davant del mercat d'Hostafrancs, en un carrer petit per a vianants, al vespre fa goig asseure's a la seva terrassa. Els brigantes eren uns bandolers italians del segle XIX que lluitaven contra la unitat d'Itàlia. Al segle XXI, n'hi ha un parell que encara roben cors prop de la carretera de Sants.

Més informació

Restaurants, Italiana

Can Brigantes

icon-location-pin Hostafrancs

Rere la disfressa de bar humil, aquí hi trobem un bar especializat en cervesa artesana i en tapes italianes. I val a dir que aquest és un dels escassos llocs de Barcelona on es pot beure cervesa artesana a preus decents. Elaboren la seva pròpia cervesa, la Chatarra, i tenen una bona selecció d'indian pale ale (torrades amb molt de llúpol) d'arreu del món. Per menajr, val la pena tastar els seus canelons de bacallà i la montanara, la pizza fregida. I alerta, que aquí cada canya té l'obsequi d'una tapa gratis!

També t'agradarà

Biercab: un monument a la cervesa

Biercab ofereix 30 tiradors de birra de tot el món Fa una setmana que han obert i ja es poden penjar més medalles que el màgic Andreu. Amb trenta tiradors i una carta de platets que és l'enveja de totes les veïnes, el Biercab just acaba d'agafar aire per deixar tots els competidors tremolant.Tot té una explicació, i és que, darrere d'aquesta cerveseria amb una generosa oferta, s'hi amaguen alguns dels millors elaboradors i entesos del món cerveser de tot l'Estat. De Pamplona, Màlaga i també catalans. Entre les files, també hi ha l'Sven del The Drunk Monk. Si sou de Mataró, segur que heu visitat algun cop aquesta cerveseria amb un centenar de referències. De la trentena de tiradors, una desena estan dedicats a la cervesa de la casa, la Naparbier. Els vint tiradors restants, entre els quals hi trobareu tots els estils de cervesa que hi ha al mercat, pertanyen a elaboradors internacionals, anglesos, belgues, etc. Si sou amants de la curiositat, el celler del Biercab ofereix una selecció d'ampolles de cervesa que us deixarà estabornits. Des de cerveses que reposen en bótes de conyac fins a les birres d'orígens més inaudits.Les bones maneres del Biercab es traslladen també a la teca. Han buscat l'assessorament de Sergio Ruiz, el xef de l'Hotel Melià de Barcelona. "No per fer maridatges", puntualitza l'Sven, sinó perquè hi hagi "una bona comunió entre el que bevem i mengem".Cuina refrescantA la carta, hi trobareu plats molt refrescants, com el cebiche de corball, tàrtar de Wagyu a

Surfejant per la bona 'birra'

El Bar Mingus es reinventa amb tiradors de cervesa artesana Si el Mingus fa uns tres anys era conegut per les seves canyes de Mahou fresca i els vermuts de diumenge, en Rodrigo, el propietari del nou Mingus, l'ha volgut reinventar amb allò que més li agrada, l'skate, el surf i la bona cervesa. Per això ja fa temps que la tele del bar escup pel·lícules de surf i de les parets hi penja un teclat de taules de patí multicolor. A més de l'estètica surfista d'en Rodrigo, aquest bàrman i actor que ha viatjat per mig món ha traslladat el seu amor per la cervesa artesana al bar. De fet, una taula de surf crida amb un rètol ben gros "Craft beer" per si algun dels guiris que passegen pel barri té dubtes sobre si hi serà benvingut. Uns vuit tipus de cervesa diferents, de diverses modalitats d'IPA, lager, ales i pilsner i de denominacions estrangeres i també catalanes que en Rodrigo canvia per d'altres ben sovint. Per a aquells a qui encara us facin una mica de por les cerveses artesanes, demaneu la pilsner de la casa, és el més semblant a la cervesa de tota la vida que teniu al cap però amb molt menys gas. A més de la colla de birres, també hi podreu tastar una copa de vi, si voleu, o el vermut Medusa de la Secuita (Tarragona) que li porta un veí del barri. Si necessiteu fer coixí, al Mingus serveixen una bona colla de tapes saboroses. Per una banda, hi trobareu fustes de formatges i embotits, unes patates braves ben bones i, fins i tot, s'atreveixen amb l'aperitiu japonès per excel·lènc

Advertising

La Més Petita, una gran microcerveseria

La cerveseria artesana amb més tiradors per metre quadrat Si existeix un mapa de les cocteleries a Barcelona, ja podem començar a dibuixar el plànol de les cerveseries artesanes que misteriosament s'agrupen als voltants de la plaça d'Espanya. Entre el barri de Sants i la zona de Rocafort i Urgell, hi trobarem molts punts vermells. Passa més set la gent del cantó del Llobregat? N'haurem d'investigar les causes i haurem de beure'ns unes quantes pintes per arribar a una conclusió. Només per motius estrictament professionals, eh? La Més Petita va obrir fa tres mesos, el mateix cap de setmana que se celebrava la Barcelona Beer Festival i, segurament, no per casualitat. El cervell darrere d'aquesta minúscula cerveseria amb vuit tiradors és Albert Sanchis, mestre cerveser i creador de l'artesana Almogàver. Per això, tot i la mida d'aquest establiment, l'Albert vol fer-hi "coses grans". Si l'excel·lència no és cosa de metres, que ho sigui la qualitat. Per això, pràcticament cada setmana l'Albert canvia la llista de cerveses de la pissarra, intentant sempre que s'hi puguin tastar totes les varietats de cervesa. Làmbiques, IPA, de blat, etc. Hi trobareu de tot i us aconsellarà com pocs. A part de les cerveses artesanes catalanes, que mai no falten a la carta, i l'Almogàver, la de la casa, hi trobareu referències internacionals i estatals. Avui presumeixen de la DouGall's, una birra elaborada a Cantàbria que enamora l'Albert. Li agrada conèixer els elaboradors de les cerveses que servei

Mitja vida a la barra

La família del Morro Fi s’amplia amb el Mitja Vida Amants de la frase feta i de l’oliva farcida, els del Morro Fi, blog i bar, ja tenen un nou local, el Mitja Vida. Molt més gran que el seu antecessor, el Mitja Vida s’ha plantat a la zona de Sant Gervasi, al costat de la plaça de Molina. Vist des de fora, sembla un cub racionalista de ciment armat amb finestrals enormes. A l’interior, i seguint amb les metàfores arquitectòniques, és el Pavelló Mies Van der Rohe de les coses bones.  En Marcel, el Rimbaud del vermut, així és com l’anomeno, per les seves patilles, bigotet i llaçada elegant, serveix el vermut i les canyes amb la mateixa gràcia que ho feia darrere el taulell del Morro Fi. Simplement, es nota que ara està més ample. La barra del Mitja Vida és ben llarga i els pots de piparras arriben fins al sostre altíssim, per recordar-nos que prendre un bon vermut és la millor manera d’arribar al cel. Al voltant d’una barra d’acer inoxidable, una fila de tamborets i un mostrador que fa goig, s’hi arrengleren moixama, seitons, calamars, arengades i les anxoves del Cantàbric que neteja en Marcel. “Explica-ho, això”, em diu. Ho menciono, i a més hi afegeixo que també al Mitja Vida serveixen les canyes tan bé com al Morro Fi (estil madriles), i que també ofereixen el vermut de la casa que ens podem endur a casa en ampolles amb serigrafia única de Martí Guixé o d’altres de més econòmiques, amb el disseny de la casa.    Fidel a un mateixUna vegada més, la colla del Morro Fi han estat

Advertising