0 M'encanta
Guarda-ho

Passatge Calders: un cul-de-sac gastronòmic

Dues novetats boniques i molt saboroses animen el passatge de Calders: el Lando, d’aires europeus, i El Dinàmic, tradició catalana

©MariaDias
Lando

Sant Antoni, i sobretot el carrer del Parlament, estan on fire. Però el lloc més à la page de la zona zero hipster és el passatge de Pere Calders; qui t'havia vist i qui et veu... Fa un lustre, aquest cul-de-sac era un carreró de pols i rovell, ara oposita a rovell de l'ou. Gràcies a Déu, evita el fenomen de cuina en sèrie d'Enric Granados, tot un gènere (un xic avorrit) en si mateix. Aquest carreró literari i ara gastro, té dues novetats sobreres de personalitat.

El Lando, obert com qui diu fa dos minuts, no inventa la roda però ho fa molt bé. Encara que el nom remeti al Falcó Miŀlenari de Star Wars, Vanessa Virumbrales, sòcia m'explica que "no vol dir res": "ens agradava perquè té aires universals", diu. I, oh, novetat, miren molt més el Mediterrani del nord -el Llenguadoc- i la seva exuberància de verdures de temporada que no pas dels Pirineus avall. Desenvolupen un projecte ambiciós, tutelat pel guru francès macrobiòtic Bernard Benbassat, pioner en l'alimentació plaent i saludable.

"Preferim fer poques coses però fer-les bé", diu Virumbrales, que prefereix evitar "els menús degustació on prens tota la cadena d'alimentació". Al migdia, ofereixen un menú tancat (18 €, tot inclòs) i de 35 € a la nit. Són plats que van més enllà del bon producte i la planxa, de coccions complexes, com tallarines amb porro a l'anglesa i musclos o un arròs amb conill, costella i verdures.
I molt important: tenen una barra, i la saben servir.

Des del migdia fins a la nit ofereix una cuina ininterrompuda on també han seguit la màxima de poc, bo i complex. Estem parlant de delícies molt poc ibèriques, com el moll de l'os, un deliri melós de gratar cullereta, amb galeta especiada, la tarama -paté d'ous d'arengada-, una rillette de conill, ideals per sopar a la barra sense taponar-se les artèries. Trenca la solemnitat d'hangar ultracool la veu d'Eugenio: quan entres al lavabo, recita acudits!
Dinar al terrat
El Dinàmic, porta amb porta amb el Lando, potser no té el calibre gastronòmic del veí, però l'espectacular emplaçament desencaixa la mandíbula: un antic taller mecànic, reformat i repensat com a baixos i principal, amb sostre d'altura catedralícia. Obert a l'exterior al 200%, reprodueix l'estètica d'un terrat, amb un jardí vegetal inclòs. En el barri del vermut
-tenen tota una illa dedicada a la diletància de migdia- ells acaben d'aterrar amb la millor terrassa. I a Sant Antoni, barri de llauna i platet, no sobren els llocs on dinar de platillo nostrat, com galta de vedella o un bon pollastre amb allada amb patates rostides.

Més informació

Lando

Amb un disseny espaterrant, Lando està clarament diferenciat en dues parts: ofereix menús de migdia i de nit que canvien cada setmana, amb productes de primera qualitat i un esperit de cuina del nord, parant especial atenció a França. I també disposa d'una barra en funcionament continuu, d'on surten exquisiteses difícils de veure per aquí, com el moll de l'os o la tarama, un paté d'ous d'arengada. El seu asessor és el guru macrobiòtic Bernard Benbassat.

Llegir-ne més
Sant Antoni

El dinàmic de bcn

L’espectacular emplaçament desencaixa la mandíbula: un antic taller mecànic, reformat i repensat com a baixos i principal, amb sostre d’altura catedralícia. Obert a l’exterior al 200%, reprodueix l’estètica d’un terrat, amb un jardí vegetal inclòs. En el barri del vermut –tenen tota una illa dedicada a la diletància de migdia– ells tenen una de les millors terrasses. I a Sant Antoni, barri de llauna i platet, no sobren els llocs on dinar de platillo nostrat, com galta de vedella o un bon pollastre amb allada amb patates rostides. També disposen d'una bona selecció d'embotits de la terra i torrades, fredes i calentes.

Llegir-ne més
Sant Antoni

També t'agradarà

El millor de cada barri: Sant Antoni

Ja sabeu què diuen, "Si tiene barba, San Antón, y si no, la purísima Concepción". Mort a la Gillete! El carrer Parlament És l’avinguda Nevski del barri, barbes tsaristes incloses, digna d’un conte de Gogol. Però més que la seva fauna el que m’entusiasma de Parlament són els bars que hi ha a la vorera de muntanya, des de la Ronda fins a Viladomat. La ruta ideal, d’est a oest: la terrina de saint-marcellin als Sortidors del Parlament, un cullerot de la sopa de peix del Pa i Trago, el brunch amb salmó fumat del Federal, la tapa de soviet –una amanida russa de caure de cul– del Calders i l’arsenal de viennoiserie del Tarannà. És com per acabar perdut. En un dels meus dies de peregrinació, un turista em va demanar el camí més ràpid per arribar a l’Alhambra de Granada. La vida 'low cost' Barbuts i barbamecs, els del nucli dur de Sant Antoni tenim un parell d’hàbits de supervivència class que no fallen. El primer: aquí hi ha el millor paqui de la ciutat, amb una oferta de producte d’importació que no té res a envejar al Racó del Gourmet d’El Corte Inglés. En aparença sembla un Spar de rigor, i se’l coneix pel prosaic nom de Supermercat del Món (Parlament, 21). Atenció a l’assortit de marca italiana! I el segon: les glorioses pissarretes del Celler Florida (Floridablanca, 112), clàssic amb solera d’aquests feus, i el seu generós vermut a 1,25 euros. El que estalvio, m’ho gasto en una doble sessió als Renoir. Per desgràcia, aquests encara no s’han adaptat a la nostra cartera. El merca

Llegir-ne més

Al pot petit...

Nostàlgic, un deliciós nou/vell bar de Sant Antoni Aquest bar és un cop de puny, petit però contundent. Etziba una fuetada a tots aquells bars que a cop de distreure'ns amb el llum noruec ens colen l'arengada vintage. El Nostàlgic és un bar de dia a qui se li ha fet fosc. Una petita barra ocupa gairebé mig espai. La resta, tres taules amb prou feines i potser mitja dotzena de tamborets, acaben d'omplir el local. No cal res més, és ben acollidor.Aŀlèrgia al cafè nòrdicSituat a la zona de moda del mercat de Sant Antoni, a Viladomat entre Manso i Parlament, aquest lloc no comparteix l'estètica nòrdica de la majoria de locals nous de la zona. I és per això que els veïns de la zona i els passavolants s'han fet ràpid al Nostàlgic. Potser perquè els sembla, com a mi, que els acceptaran igual, tant si llueixen el cos d'un model d'H&M com si hi entren amb la samarreta rebregada de fa quatre anys. Entre setmana tanquen a la una i els caps de setmana, a 2/4 de tres, per tant fa les funcions de bar per beure les primeres copes o per fer coixí abans d'endinsar-nos dins la nit més salvatge. El duen una parella, el Toni i la seva dona, des de fa un mes, però no són passerells. Coneixen el negoci de fa anys. Abans d'anar a parar a Barcelona, s'encarregaven d'un bar a Vilanova i la Geltrú. Potser per això saben que al pot petit hi ha la bona confitura si la fruita és de qualitat. I aquí ho és. Ofereixen una bona selecció de vins, sobretot catalans. Tiren bé les canyes i tenen les espatlles co

Llegir-ne més

Els millors bikinis

Aquest és el Top 10 del clàssic entrepà de pernil i formatge amb pa de motlle El rotund A El Tarannà, el nou local de moda al tan de moda carrer Parlament de Sant Antoni, fan una variant de bikini on, a diferència del que passa en altres ocasions, canvia el continent i no el contingut. En lloc de pa de motlle, el preparen amb pa de pagès acabat de sortir del forn Baluard de la Barceloneta (paraules majors) i torrat fins adquirir aquell punt de cruixent que rasca, rasca. La seva contundència acaba amb el mite que un bikini no atipa. El pagès del Tarannà no deixa insatisfet ningú. / Bikini de pagès: 3,30 € El francès A la Perla de Oro segueixen tallant i pesant el pernil dolç davant de la clientela. Però en lloc d’embolicar-lo perquè te l’enduguis, l’utilitzen per preparar alguns dels millors entrepans de la ciutat. La influència francesa, el propietari ve de més enllà dels Pirineus, també es fa notar al bikini. En aquest antiga botiga de queviures plena de delícies gastronòmiques el preparen amb emmental i el planxen dins d’una barreta estil baguet. Tot i que no figurin com a bikini, ofereixen variants amb formatge de raclette o reblochon. / Bikini amb emmental: 4,60 € El mallorquí A la Cerveseria de Gràcia sempre troben un forat per a qui arriba a misses dites, fins i tot els dies que mig barri s’hi ha instal·lat per veure el partit del Barça. Aquest és el regne dels grups i les famílies (fins i tot hi ha un racó perquè jugui la canalla), així que el menjar i els preus també

Llegir-ne més
Advertising

Bars de culte

A Barcelona fots una coça a un roc i en surt un bar, però no tots mereixen una menció especial. Aquesta llista recull els locals imprescindibles, bars de culte de visita obligada. Trobes a faltar algun bar de culte de Barcelona? Ens ho pots dir als comentaris de sota. L'Entresòl El local aposta per la 'qualité: la decoració és senzilla, mesuradament moderna, amb línies clares i lavabos degudament desinfectats. No li cal res més, perquè la seva personalitat es defineix sobre dos eixos inamovibles: una selecció musical que provoca atacs de priapisme i els millors gintònics de Gràcia, entre ells el senyorial Tanqueray Rangpur, una obra d'art amb llima, infusió de te verd i la mateixa aroma que el clatell d'Ana de Armas. Bar Mingus En una cantonada assolellada de dia i de nit, quan es creuen Comtessa de Sobradiel i Ataülf, a pocs metres del Harlem Jazz Club, hi tiren la canya com a Madrid. Sí, sí, ja sé què fa mal, però és cert. Un estudi científic ho confirma. Les canyes contenen la mesura justa de gas, la cervesa reposa i el cambrer serveix la copa sense que sembli que el persegueix un ramat de búfals. Kasparo En aquesta deliciosa terrassa, potser la millor del barri, hi trobareu saboroses tapes i plats del dia. Les seves braves Kasparo fan oposició a estar al top cinc de les millors de la ciutat. I val molt la pena també tastar les croquetes de ceps. Quimet i Quimet Ho diuen totes les guies del món i em sap greu repetir-me però el Quimet i Quimet és, vaja, per deixar anar la

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments