Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Nova Orleans a Barcelona: arriba la cuina del Sud d'Estats Units!

Nova Orleans a Barcelona: arriba la cuina del Sud d'Estats Units!

The Dirty South i el DooBop fusionen la cuina de Nova Orleans amb Mèxic i el Carib: fregit del bo sense gluten!

The Dirty South
1/2
© Maria Dias The Dirty South
DoBoop
2/2
© Maria DiasDoBoop
Per Ricard Martín |
Advertising

Nova Orleans a Barcelona, pel que fa al menjar, sembla que s’hagi de presentar sempre fusionada amb una altra gastronomia. Així va ser amb l’exquisit Me (de Saigon a Nova Orleans) i així és amb els dos restaurants amb filiació cajun que ens ocupen, The Dirty South i el DooBop. Curiós i casual (o no): els dos miren al sud del Nord des de l’Amèrica Llatina.

NO T'HO PERDIS: I si no et vols complicar la vida, les millors hamburgueses!

Sabor mestís del Sud

DoBoop
© Maria Dias
Restaurants, Estadounidenca

DooBop

icon-location-pin La Vila Olímpica del Poblenou

El cuiner Nico Circo –qui va jugar un paper decisiu en la 'brunchització' de la ciutat, primer cuiner del Federal i el Tarannà– explica que el restaurant DoBoop mescla Mèxic i NOLA “perquè cal tenir moltes arrels per fer alguna cosa cent per cent cajun i criolla”. Ell ha triat Mèxic: “conec i estimo Mèxic, l’he viscut i cuinat, i la meva dona és d’allà”, diu. I ha volgut fer una readaptació del repertori crioll sense trair-ne l’esperit. Alerta: el 80% de carta són fregits, però netegen l’oli d’alta qualitat cada dia i el canvien cada cinc. De fet, la seva versió de barbaritats com la gofra de pollastre fregida amb xarop d’auró o els tomàquets verds fregits proclamen que un altre arrebossat és possible. El pollastre: desossat, passa per un marinat amb 'buttermilk' casolà –llet amb llimona, en essència– que trenca les fibres i bull en un caldo especiat. Només després s’arrebossa –amb farina d’arròs, sense ou i amb moltes espècies– i es fregeix. El resultat és suau, cruixent, de tendresa sideral. Circo ha aprofitat l’avinentesa per introduir el fregit en els 'tacos': excel·lents els de musclos fregits amb guacamole, o un bacallà arrebossat a anys llum de la nostra farinosa llauna. Les racions són grosses i estan molt bé de preu, i tots els plats són lliures de gluten; el picant crioll i la dolçor de l’auró s’alleugereixen amb cítrics i especiats. Molt bona teca i molt bé de preu.

The Dirty South
© Maria Dias
Restaurants, Cuina dels nadius americans

Dirty South

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

N’hi ha per sucar-hi 'patacón' al Dirty South. Aquest restaurant de cuina de Nova Orleans va estar tancat mig any perquè la seva propietària, de Carolina del Sud, va decidir plegar veles. I l’han reobert els veneçolans Lorena i Marcos Esteves. “A la cuina del 'deep south' hi hem afegit influències caribenyes. Hem mantingut els plats forts com el gumbo i el pollastre fregit, però amb tocs cubans, veneçolans o de la Martinica”, diu la Lorena. I van tenir la sort de poder localitzar i tornar a contractar el primer cuiner, el Gianmarco Cerasoni, versàtil i creatiu xef que tant s’enfanga en el soul food –boníssim el 'hash brown', l’altra truita de patates, amb cansalada, farina i ou– com s’inventa una cachapa –truita de blat de moro tendre– amb 'pulled pork' i 'chutney' de mango. I l’entrepà 'po’boy' –el clàssic del sud, de gamba arrebossada amb 'rémoulade', maionesa i mostassa blanca– és un vici. Ara, com a immersió, el més recomanable és que us agafeu el Super Dirty Popcorn: per 25 euros entre dos, un cubell amb un resum de tot l’arrebossat i les seves salses. Greix del bo.

Advertising