I encara que no sigui una novetat, és de justícia començar parlant de Piazza Grande, un clàssic que va obrir al Poblenou més recòndit l’any 2002 i del qual s’ha escrit poc. És propietat d’un grup d’italians de totes les regions culinàries, i la Paola Fortuni explica que “fem el que sabem fer. No és la napolitana gomosa, sinó que és una pizza més fina, amb poc llevat; cau bé a la panxa”. Totes porten mozzarella bona, d’aquella en boles tallades per ells i que ha deixat anar l’aigua, fet que compacta tots els sabors d’una cobertura generosa.
Trenquen un tòpic: “No hi ha forn de llenya. A la gent se li dispara el cap quan veu un forn de llenya. Però és molt més important saber fer la pizza i posar bons ingredients”, valora un altre soci, el Daniel Coria. La carta és tradicional i no tenen aquelles low-cost d’ànsia popular (quina pizza has de donar per sis euros? es pregunten), però costen entre 9 i 12 euros. Per les fotos a la paret, Beppe Grillo o Leo Messi hi van menjar bé.
Alguna cosa s’està movent en el panorama de la pizza a Barcelona, una certa renovació. No és que no tinguem bones pizzeries, però moltes semblen ancorades en la meitat dels 70: les estovalles de quadres, el forn de llenya i els crits dels alegres xicotots napolitans a la recerca d’aquell elusiu (i fals) tòpic de l’autenticitat.