Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Totem
© Cirque du SoleilTotem

5 coses que has de saber de 'Totem'

El Cirque de Soleil aterra al districte cultural de l'Hospitalet per explicar-nos l'origen de les espècies

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Feia sis anys que el Cirque du Soleil no venia a Barcelona i tot sembla apuntar que el seu 'Totem' bé valdrà la pena. La crítica, a fora, n'ha repartit elogis i bastonades a parts iguals. Però no hem d'oblidar mai que estem davant del més gran espectacle, amb dones i homes que desafien qualsevol llei física, i un desplegament de recursos escènics que poques vegades podrem veure. Hi ha almenys cinc coses que heu de saber de 'Totem'.

Robert Lepage n'és el director
@Érik Labbé

1. Robert Lepage n'és el director

'Totem' és un espectacle estrenat el 2012 i dirigit per un dels millors directors de teatre del món, Robert Lepage, de qui hem vist aquí en els últims anys '887' (2015) i 'The Andersen project' (2008). Neilson Vignola, director creatiu del Cirque du Soleil, assegura que la seva petjada es veurà a tot arreu: “Lepage és un director que estima la subtilesa, el temps de l'espectacle, i tot això es veu aquí”. Un mag de l'escena que sap aplicar com ningú les noves tecnologies en el teatre.

Essència acrobàtica
Cirque du Soleil

2. Essència acrobàtica

Fa 40 anys que Lepage i el Cirque du Soleil intercanvien coneixements. Els fundadors del circ i ell són de Mont-real i, abans de 'Totem', Lepage va crear per a ells 'KÀ' el 2004, títol que ara mateix és un espectacle permanent a Las Vegas. Vignola diu que gràcies a ell han buscat “l'essència dels números acrobàtics” i que el xou posseeix el registre visual del director, sobretot a les projeccions i en el vestuari dels intèrprets. Vignola, tanmateix, deixa clar que cada espectacle del Cirque du Soleil és producte de l'esforç de molts creatius i que sempre s'hi veu “la respiració de tots”.

Publicitat
Inspirat en la natura

3. Inspirat en la natura

Aquí la natura ho impregna tot, des dels orígens de les espècies fins que aquestes van emprendre el vol. 'Totem' comença en una mena de líquid amniòtic, el mar primigeni, on van aparèixer els primers peixos i els amfibis. “Està tot inspirat en la vida de debò”, indica Vignola. Hi veurem aire, terra, foc i energia. I bona part de l'espectacle passarà dins la closca d'una tortuga. Així, al número d'obertura veurem granotes. I tot acabarà amb tothom volant.

No es fa servir aigua
Cirque du Soleil

4. No es fa servir aigua

Vignola ens explica que, òbviament, Lepage volia fer servir aigua, molta aigua, per fer 'Totem', però no sabia que el Cirque de Soleil té una fundació anomenada One Drop, que es dedica a ajudar els països on l'aigua és un bé escàs. Aleshores el van convèncer per a què no malgastés ni una gota d'aigua en l'espectacle. I tota l'aigua que hi apareix és en format videogràfic.

Publicitat
Hi ha un guia
Cirque du Soleil

5. Hi ha un guia

A la capacitat evocadora característica dels quebequesos, hi hem d'afegir la narrativa de Lepage. No hem d'oblidar que la feina del director d'escena és explicar històries. I potser per això hi ha un personatge, The Tracker (el rastrejador), que, segons Vignola, es passejarà per la platea des dels primers compassos de l'espectacle per guiar els espectadors i relligar les escenes. Els pallassos també hi seran.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat