Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
The Disappearing
Foto: Luis CastillaThe Disappearing

Les 21 obres que no et pots perdre del Grec 2023

Els espectacles de teatre i dansa que no has de deixar escapar de la gran cita amb les arts escèniques del juliol a Barcelona

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

El Grec 2023 tornarà a omplir el mes de juliol del millor teatre, circ, dansa i música d'aquí i d'arreu. En total, passaran per la ciutat 88 espectacles en una quarantena d'espais, entre els quals hi haurà indrets singulars com l'Hospital de Sant Pau, el Dipòsit del Rei Martí i La Model. Hi ha, com sempre, grans noms internacionals i moltes estrenes, amb dues inauguracions dedicades al circ, una amb 'The pulse', el 29 de juny al Teatre Grec, i una altra de carrer el 2 de juliol amb un funambulista caminant pel cel del passeig de Gràcia. Entre tots els espectacles, n'hem triat 21, per moltes raons, però sobretot perquè són excepcionals.

NO T'HO PERDIS: Les obres de teatre recomanades de la cartellera de Barcelona
 

Espectacles recomanats del Grec 2023

'Les confessions', d'Alexander Zeldin
Foto: Museu del Louvre

1. 'Les confessions', d'Alexander Zeldin

Alexander Zeldin és el deixeble avantatjat de Peter Brook, potser el director i dramaturg britànic que més furor està provocant. I aquí parla de l'Alice, una dona que va néixer l'any 1943, que és australiana i activista. I que també és mare de Zeldin. Què en sap el seu fill?

A 'Les confessions', l'artista britànic pren les hores de converses que va passar amb la seva mare per fer-ne un retrat, però també per mostrar el destí d'una filla de la classe obrera que abandonarà el seu país per reiniciar la vida de dona divorciada al Londres dels anys 80. Passant per canvis socials, els amors d'Alice són el fil conductor d'una emancipació on tothom pot trobar-se. Què en sabem l'un de l'altre? Què volem saber? Anar a la recerca de les confessions com a fonts de la seva pròpia construcció... Aquest és el camí que Zeldin va sentir que havia de seguir. Fer teatre fora del teatre, buscant a les vides properes altres maneres de mirar el món.

Teatre Lliure de Montjuïc. Del 2 al 4 de juliol

Sasha Waltz & Orquestra Simfònica del Liceu
Foto: Stephan Talneau

2. Sasha Waltz & Orquestra Simfònica del Liceu

El juny de 2021, la coreògrafa alemanya Sasha Waltz va idear una coreografia de dos moviments per a la Setena Simfonia de Ludwig van Beethoven a l'antic temple de Delfos com a part de la producció del canal ARTE 'Mit Beethoven durch Europa'. Ara, juntament amb un conjunt de tretze ballarins es dedica a la 'Setena' en la seva totalitat. Aquesta música es va originar al final de la vida del compositor l'any 1812 quan ja es quedava sord, i toca temes de la seva època, que encara són d'actualitat: el fracàs d'una revolució, un retorn (forçat) a velles tradicions, una fricció entre el desig de transformació i restauració de la societat i la pèrdua de llibertat i perspectives de futur que l'acompanya. La companyia de Sasha Waltz estarà acompanyada a l'escenari per l'Orquestra del Liceu.

Teatre Grec. El 5 i 6 de juliol.

Publicitat
'Una illa', d'Agrupación Señor Serrano
Foto: Agrupación Señor Serrano

3. 'Una illa', d'Agrupación Señor Serrano

La companyia barcelonina estrena a Porto aquest maig una nova producció que passarà pel Grec i que és el seu apropament a la intel·ligència artificial, a la por a l'altre, a allò desconegut, ja que, per primera vegada, la humanitat es troba davant d'una entitat que és percebuda com a més capaç, com a superior. I aquesta entitat se suma a la resta d'entitats que ja estan en joc per definir el “nosaltres”. “Quins són els drets d’una vaca, d’un humà, d’una AI o del sol? La nostra coreografia del futur entrellaça o lliga les mans? Qui ha d’imaginar els nous mites? I el nostre futur? Què passa si convidem les intel·ligències artificials a imaginar un nosaltres?”, es pregunten. Ells les han convidat a imaginar una illa.

Teatre Lliure de Montjuïc. Del 7 al 9 de juliol.

'Firmamento', de La Veronal
Foto: Bence Szemerey

4. 'Firmamento', de La Veronal

Amb la bona notícia del fitxatge de Marcos Morau com a artista resident de l'Staatsballett Berlin, la seva companyia barcelonina estrena espectacle nou al Grec.

Després d''Opening night' (2021), de que 'Pasionaria' passés amb gran èxit pel festival d'Avinyó el 2021 (es va estrenar al Grec 2020), hi ha moltes ganes de gaudir d'una producció que se centrarà en el món del cinema, tot seguint la línia, precisament, de 'Pasionaria', que revelava la passió de Morau per Luis Buñuel. L'estrena mundial de 'Firmamento' és al Grec.

Mercat de les Flors. Del 13 al 15 de juliol.

Publicitat
'Nessun dorma', d'Eu Manzanares
Foto: Grec

5. 'Nessun dorma', d'Eu Manzanares

Aquesta és la història d’una neta que va tenir una àvia que venia la seva sang per donar de menjar als fills i que ha decidit venjar-la. Una obra de l’actriu i dramaturga Eu Manzanares, que es capbussa en la pròpia biografia familiar, immergida en la pobresa, per atorgar-li la grandesa d’una òpera de Puccini. Anna Barrachina, Queralt Casasayas, Tai Fati, Pep Ferrer i Júlia Truyol protagonitzen aquesta peça, però amb tot el sentit de l’humor i acidesa dels 'angry young men' britànics del segle passat, amb John Osborne i el seu 'Mira enrere amb ràbia' com a referents. Una obra necessària i molt bona.

Sala Beckett. M: Poblenou. Fins al 30 de juliol. 11-22 €.

'INK', de Dimitris Papaioannou
Foto: Julian Mommert

6. 'INK', de Dimitris Papaioannou

Quan parlem del coreògraf grec Dimitris Papaioannou, la definició d'"autor" no podria ser més adequada: una marca distintiva invariablement reconeixible. A INK, el guardià d'un univers fosc i inundat intenta mantenir l'ordre. És un fràgil acte d'equilibri. La intrusió d'un visitant des de les entranyes de la terra pertorba la seva existència solitària, introduint-hi suavitat i crueltat. En un duet que aviat es transforma en duel, el gran artista grec, acompanyat de la ballarina Šuka Horn, sondeja els límits de la realitat a través dels filtres de la ciència-ficció i el terror.

Teatre Lliure de Montjuïc. Del 24 al 26 de juliol.

Publicitat
'Per Evita', de Jordi Prat i Coll
Foto: Bitò May Zircus

7. 'Per Evita', de Jordi Prat i Coll

El 2018, Anna Moliner, Ivan Labanda, Jordi Vidal i Andreu Gallén van crear, sota les ordres de Jordi Prat i Coll, una petita peça de cambra deliciosa que retia homenatge a Evita Perón, un símbol del segle XX. L'obra passava en un soterrani, on tres personatges es reunien per cantar passatges de la seva vida. Veuen en ella la figura ideal per purgar les seves ànimes. I sense haver trepitjat mai Buenos Aires aquests tres pecadors cantaran 'Don’t cry for me Argentina' pel mateix motiu que tot cristià recita el pare nostre: per una qüestió de fe. El repte de Prat i Coll és traslladar aquella joia a la majestuositat del Teatre Grec.

Teatre Grec. El 27 i 28 de juliol.

'Flors i viatges / Dimonis / No em va fer Joan Brossa', de cabosanroque
Foto: Cabosanroque

8. 'Flors i viatges / Dimonis / No em va fer Joan Brossa', de cabosanroque

El CCCB s'obre totalment a l'univers literari de la companyia que formen Laia Torrents i Roger Aixut (cabosanroque). No només estrenen a Barcelona 'Flors i viatges', una instal·lació creada a partir de 'Viatges i flors', de Mercè Rodoreda, sinó que ens permet tornar a veure dues delícies anteriors: 'Dimonis', a partir dels exorcismes de Jacint Verdaguer, i 'No em va fer Joan Brossa', creat al voltant de l'obra del poeta barceloní. Tres treballs immersius d'una creativitat desbordant.

CCCB. Del 5 al 30 de juliol.

Publicitat
'Los juegos feroces', de Francisco Casavella i Iván Morales
Foto: Juan Miguel Morales

9. 'Los juegos feroces', de Francisco Casavella i Iván Morales

Abans d'estrenar la temporada que ve la versió teatral d''El día del Watusi', l'obra mestra de Francisco Casavella, Iván Morales reuneix l'equip que el farà possible per aixecar-ne una prèvia en versió concert. El director i dramaturg s'ha capbussat en una novel·la inesgotable sobre la Transició espanyola, la relectura de la qual dona per bona la imatge casavelliana del novel·lista com el guia mestís dels westerns, aquell que s'avança a la tropa, s'expressa en un llenguatge estrany i ens avisa que les coses no són allò que semblen.

Paral·lel 62. El 15 i 16 de juliol.

'La paella dels dijous' / 'Sílvia' / 'Rovira vs. Rodríguez'
Foto: Grec

10. 'La paella dels dijous' / 'Sílvia' / 'Rovira vs. Rodríguez'

La catalana Cristina Clemente i l'argentí Nelson Valente han construït una peça puzle entre tres sales. Ella ha escrit 'La paella dels dijous'. Ell, 'Sílvia'. Totes dues estaran connectades i tindran un desenllaç en l'obra que han aixecat a quatre mans, 'Rovira vs. Rodríguez'. Un projecte a dues bandes entre les sales de proximitat de Barcelona i l'Off de Buenos Aires del qual només podem esperar coses bones. La col·laboració entre els artistes de les dues ciutats és constant i molt fructífera.

Diversos espais. Del 5 al 29 de juliol.

Publicitat
Aina Alegre
Foto: Phile Deprez

11. Aina Alegre

A 'This is not “an act of love and resistance”' la coreògrafa barcelonina Aina Alegre pren l'aire com a tema: l'aire com a matèria, l'aire com a substància que connecta el cos i el món exterior. Continuant amb la seva dèria anterior per la percussió corporal i la musicalitat, mostra com els cossos actuen com a canals d'aire, respiració i moviment. El repartiment íntegrament femení busca la connexió entre el cos, el ritme, la veu i la música, naturalment, exclusivament amb instruments de vent: trompeta, trombó i saxo. Un grup de ballarines i trombonistes, una brass band amb totes les de la llei, porten a escena la peça d'una coreògrafa que s'ha enlairat com mai a Europa.

Mercat de les Flors. 18 i 19 de juliol.

'Lali Symon', de Sergi Belbel
Foto: David Ruano

12. 'Lali Symon', de Sergi Belbel

Fa més d'una dècada que Sergi Belbel no estrena una obra pròpia. N'ha dirigit moltes, d'altres, però com a autor estava pràcticament desaparegut des de 'A la Toscana' (TNC, 2008). Aquí, amb la complicitat i iniciativa d'Emma Vilarasau, el dramaturg crea un personatge que ha de tenir cura d'una mare moribunda, mentre passa el dia fent riure la gent com a comediant. Vilarasau mateixa li donarà vida.

Teatre Romea. De l'1 al 30 de juliol.

Publicitat
'Carnación', de Rocío Molina
Foto: Grec

13. 'Carnación', de Rocío Molina

Després d’uns anys despullant el seu art amb la Trilogía sobre la guitarra, Rocío Molina ha tornat a concebre un espectacle de gran format a 'Carnación', on s’ha deixat acompanyar de Niño de Elche. La trobada entre aquests dos grans artistes no pot provocar res més que focs artificials, i més quan es tracta d’explorar el desig, sense topalls, sense oblidar la violència que comporta.

Mercat de les Flors. M: Poble Sec. Del 7 al 9 de juliol. 28 €.

'Vessel Damien' de Jalet & Kohei Nawa
Foto: Grec

14. 'Vessel Damien' de Jalet & Kohei Nawa

Aquesta és la primera visita del ballarí i coreògraf belga-francès Damien Jalet al festival Grec, que amb Vessel fusiona el seu art d’ampli espectre amb l’artista plàstic japonès Kohei Nawa. Set ballarins es transformaran en un de sol mentre ballen en una composició de l’artista electroacústic Marihiko Hara i obres de Ryūichi Sakamoto. I tot a partir del Kojiki, el llibre mitològic japonès més antic que parla de la creació del món.

Mercat de les Flors. 2 i 3 de juliol. 28 €.

Publicitat
'Double infinite. The bluebird call', de Mal Pelo
Foto: Grec Festival

15. 'Double infinite. The bluebird call', de Mal Pelo

Maria Muñoz i Pep Ramis tornen a trobar-se sols en escena per primera vegada en anys a 'Double infinite. The bluebird call', un exercici sobre la imaginació i els somnis no acomplerts, sobre el pes del cos i una poètica, la seva, que està vivint una segona joventut gràcies a l’interès que han despertat en tota una nova generació d’espectadors i programadors europeus. A finals de juliol debuten al Festival d’Avinyó.

Teatre Nacional de Catalunya. M: Glòries. Del 2 al 9 de juliol. 24 €.

Recomanat

  Més de Estiu

   També t'agradarà
   També t'agradarà
   Publicitat