Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Tot el que voldries saber de 'Hamlet' (i mai no t'has atrevit a preguntar)

Tot el que voldries saber de 'Hamlet' (i mai no t'has atrevit a preguntar)

Si ets dels que has corregut a comprar entrades per veure el 'Hamlet' de Pol López, aquí tens unes quantes coses que hauries de saber

Hamlet
©Ros Ribas
Per Andreu Gomila |
Advertising

Què passa amb el 'Hamlet' del Lliure?
És l'obra de teatre més gran escrita mai, i no sols la peça anglesa més perfecta (per imperfecta) de la història del teatre. Potser, fins i tot, de la literatura...
 
Però és tan bona, de debò?
I tant. No en tingueu cap mena de dubte.

Per què?
L'obra més llarga de Shakespeare és considerada una obra mestra, i després de quatre segles està tan imbricada en la nostra cultura que és impossible imaginar un món sense ella. Qui no ha dit mai 'ser o no ser, aquesta és la qüestió' i ha projectat una mirada cap a l'infinit? De fet, hi ha moltes raons per explicar la grandesa de 'Hamlet'. I és tan bona perquè, ehem, tothom la considera bona i, a més, perquè el nostre món sembla tallat així com ens el mostra el príncep de Dinamarca i la seva família. És tan important com la Bíblia, en Patufet i els orígens de Batman. Alguna cosa està podrida a Dinamarca?
 
I de què carai parla? Quin és l'argument?
Hamlet, príncep de Dinamarca, troba el fantasma del seu pare, que li diu que el va assassinar Claudi, ara comfortablement instal·lat com a padrastre de Hamlet. Hamlet, aleshores, opta per una venjança violenta, però es prendrà el seu temps. Mentrestant, arruïnarà la vida de tots els que l'envolten a Dinamarca.
 
I què hi ha de bo en tot això? Hi ha explosions?
És un 'thriller' filosòfic de revenja que aconsegueix interrogar-nos sobre la natura de la vida, la mort, la cordura, la bogeria, l'amor i què vol dir ser humà. Tot ben embolicat en els personatges més memorables de Shakespeare. És segurament el tros de poesia més bell escrit mai en cap idioma. I el colossal protagonista és vist com el cim de qualsevol carrera teatral: unc cop l'has fet, et pots retirar.

SI VOLS SABER QUÈ PENSEN ALGUNS HAMLETS IL·LUSTRES: Tres grans Hamlets abans de Pol López
 
Molt bé, hi algun nom important que l'estigui a punt de fer?
Potser t'has perdut alguna cosa? En Pol López és al Lliure de Gràcia, del 6 al 30 de juny. Ho sentim, no hi ha entrades. I ja és la segona vegada!
 
El mateix Pol López de 'Crackòvia' i d''El curiós incident del gos a mitjanit'?
Esclar, nois i noies. El mateix actor de poc més de 30 anys que imita jugadors de futbol nòrdics i us va deixar clavats a la cadira fent de Christopher, el noi amb Asperger creat per Mark Haddon.
 
Hi ha alguna manera d'aconseguir entrades?
Podeu enviar-li un pernil a Lluís Pasqual a veure si us cola.

SI VOLS SABER COM S'HA FET AQUEST 'HAMLET': Així s'ha creat 'Hamlet'.
 
Però vols dir que n'hi ha per tant?
N'estem convençuts. López és l'actor més en forma de la seva generació. I Pau Carrió, el director, ja ha demostrat una clara solvència shakesperiana amb 'Victòria d'Enric V'. La resta del càsting és espectacular: Eduard Farelo, Xicu Masó... Bufa! Clara de Ramon substitueix Maria Rodríguez en el paper d'Ofèlia i Cristina Genebat a Rosa Renom, que feia de Gertrudis.
 
Quan dius que és l'obra més llarga de Shakespeare…
Si es fa sencera i sense esporgar res, la durada és de quatre hores. Però noralment se sol tallar i dura, més o menys, unes tres hores. Amb una pausa. Com 'Mar i cel', amics. I menys que un Wagner!

Sona bé: bona niiiit dolç príncep!

Més Shakespeare

Advertising
Advertising