Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Totes les claus per gaudir del Grec 2018

Vols participar de la gran festa cultural de l’estiu a Barcelona, però encara no has triat els espectacles que més et motiven? No et preocupis! Aquí trobaràs una guia per escollir entre el bo i millor del festival en diversos àmbits

Time Out en col·laboració amb ICUB
Publicitat

Quan arriba l’estiu, la cultura a Barcelona agafa embranzida. Al mes de juliol –i fins i tot un poc abans– el festival Grec es converteix en un dels punts de referència principal en la temporada d’estrenes teatrals, nous espectacles de dansa i circ, i també en el pas per la ciutat de diferents gires musicals. I tot això pren el seu lloc privilegiat en alguns dels escenaris més importants, començant pel Teatre Grec –l’únic a l’aire lliure de Barcelona, d’aquí que el gaudim a fons a l’estiu–, l’epicentre creatiu i social del festival. Un any més, el Grec ens proposa un viatge mental, cultural i fins i tot temporal –des de l’antiguitat més remota a l’actualitat més candent– en la companyia de l’art més humà, commovedor i avantguardista. Ja saps què vols veure?

Si encara no ho tens clar, aquí et volem proposar una guia d’introducció als millors espectacles del Grec 2018 en tots els seus apartats artístics, inclosos els que l’organització identifica com creació híbrida, que és allà on conflueixen diferents llenguatges en formats provocadors. Un cop triïs les teves preferències, és tan fàcil com anar a la taquilla virtual del festival i fer-te amb entrades individuals, 'packs' amb descompte o abonaments. Això és el que no t’has de perdre.

Teatre a l’aire lliure

1. Teatre a l’aire lliure

El Teatre Grec és l’escenari més monumental i atractiu del festival –per això en pren el seu nom–, i aquest any les representacions començaran amb una obra monumental inspirada en la història més antiga de la humanitat: 'El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk', una adaptació de l’epopeia mesopotàmica a càrrec d’Oriol Broggi, que tindrà lloc del 2 al 4 de juliol. El 15 de juliol gaudirem d’una altra obra inspirada en un mite immortal, 'El monstre al laberint', de Alasdair Middleton, amb música de Jonathan Dove, sobre el Minotaure. I també podrem veure un clàssic del teatre musical del segle XX, 'Caroussel', de Rodgers & Hammerstein, en adaptació al català, el 28 i 29 de juliol.

Altres espectacles teatrals

2. Altres espectacles teatrals

Més enllà del Teatre Grec, al festival s'hi sumen escenaris com els del Goya, el Romea o el Teatre Lliure de Montjuïc per acabar de completar una oferta teatral arriscada i culta. Tan culta com que, en aquesta edició, es rendirà culte als clàssics grecs de diferents formes, com adaptant el mite d’Orfeo a través de la mirada femenina d’Eurídice en 'Ombra (Parla Eurídice)', una obra escrita per la premi Nobel austríaca Elfriede Jeline i que, sota la direcció de Katie Mitchell, porta a escena als actors de la Schaubühne de Berlin. Un espectacle que promet molt i que tindrà lloc el 12 i 13 de juliol, al Lliure.

També podreu reflexionar sobre la democràcia i la societat a través d’un text del també premi Nobel portuguès José Saramago a 'L’Assaig sobre la lucidesa', que es veurà el 27 i 28 de juliol al Lliure. Hi ha moltes més obres, et recomanem que consultis a fons la programació.

Publicitat
Dansa en estat pur

3. Dansa en estat pur

Juntament amb el teatre, la dansa és un dels gèneres grans del festival, ja que molts espectacles tenen cabuda al Teatre Grec, com ara 'Pine Smoke', una producció del Cloud Gate Dance Theater of Taiwan (10 i 12 de juliol), que representa amb el moviment del cos un art ancestral oriental, el de la cal·ligrafia. També recomanem especialment l’espectacle 'Grito pelao' (18 i 19 de juliol), a càrrec de la companyia de dansa de Rocío Molina, que integra flamenc, cançó i drama al més pur estil espanyol amb la participació d’un conjunt musical i la cantant Sílvia Pérez Cruz. Fora del Teatre Grec, l’activitat principal estarà al Mercat de les Flors.

Circ espectacular

4. Circ espectacular

El Teatre Grec també s’obre a espectacles de circ i varietats, alguns tan espectaculars com el que es representarà els 23 i 24 de juliol, 'Tabarnak', una producció del Circ Alphonse canadenc que requereix dels participant una gran energia física i una enorme flexibilitat anatòmic. Les altres produccions interessants es podran veure al Teatre Lliure, com ara 'Minuit' (15 i 16 de juliol), amb la companyia francesa de Yoann Bourgeois, i 'Rhumans' (del 19 al 22 de juliol), el tancament d’una trilogia de Jordi Aspa que va començar al Grec de 2014.

Publicitat
Activitats en família

5. Activitats en família

El Grec és fonamentalment un festival per anar-hi ben acompanyat, amb localitats ben triades en els diferents teatres on es fan les activitats. Però hi ha una petit racó de l’oferta que està pensat per anar-hi amb tota la família i, en particular, amb els més petits de la casa. Per exemple, el 21 de juliol, al Teatre Grec, tindrà lloc el programa 'Grec en família', que consisteix en una festa, durant tota la tarda, en la qual podrem participar en tallers, jocs, concerts i altres entreteniments amb una vocació educativa, a partir de les quatre de la tarda i fins que es faci de nit. A més, els dies 27 i 28 de juliol, al Mercat de les Flors tindrà lloc una obra de teatre musical de només 35 minuts inspirada en la música del compositor Carles Santos, que es titularà 'Tocatico-Tocatà', i que entén la música com un joc, una diversió per als més petits.

Estrelles de la música

6. Estrelles de la música

La música sempre ha estat un dels plats forts del Grec, un punt de reunió de grans figures d’estils populars com el jazz, el flamenc o la cançó d’autor. Aquest any tindrem uns quants solistes de gran magnitud, com el guitarrista elèctric Pat Metheny, un dels principals referents del jazz modern dels anys 80 i fins endavant –el seu concert serà el 7 de juliol, al Teatre Grec–, i també dos grans creadors catalans a mig camí entre el rock i l’avantguarda, com Enric Montefusco –que presentarà el projecte 'Coros de Medianoche' al Teatre Grec, el 25 de juliol– o l’heterodox Albert Pla, que s’ha reservat els 5 i 6 de juliol al Mercat de les Flors per presentar el seu espectacle 'Miedo'.

Publicitat
I més música encara

7. I més música encara

Si no en tens prou música, enguany la programació del Grec també s’estén per sales com la Barts o el Jamboree, on el festival trobarà aliances amb altres festivals com el de Jazz de Barcelona, amb motiu del seu 50 aniversari. Així i tot, l’espectacle més interessant, també en col·laboració amb un altre festival, el Sónar, serà el que inauguri el Grec dues setmanes abans del tret de sortida oficial, amb els músics Ryuichi Sakamoto i Alva Noto, que preparen l’espectacle 'Two' al Teatre Grec: una combinació de piano clàssic, sons digitals freds i acompanyament audiovisual d’avantguarda, aquest mateix 17 de juny.

Espectacles multiformat

8. Espectacles multiformat

Hi ha molts espectacles al Grec que no es poden identificar només amb un gènere, ja que inclouen música, dansa, cinema, tecnologia, formats híbrids i altament creatius que seran algunes de les sorpreses més sonades, i que obren camí a futures expressions de les arts escèniques. Si vols trencar les barreres, les propostes que et recomanem són 'Cuculand Souvenir' (6 de juliol, al Teatre Grec), una mescla de dansa, circ i alt disseny audiovisual, i dues obres que es veuran a la sala Hiroshima, a partir de la dansa i els nous llenguatges digitals, com 'Gentry' (del 7 al 9 de juliol) o 'Softmachine' (11 i 12 de juliol).

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat