Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Reus

Escapada a Reus: modernisme a dojo i ciutat de les compres

La Casa Navàs, l'Institut Pere Mata o el Gaudí Centre són només algunes de les visites que farem en aquesta sortida

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

A la ciutat d'infantesa d'Antoni Gaudí hi veurem edificis excepcionals, per dins i per fora, de Domènech i Montaner i d'altres arquitectes de l'època. Els carrers comercials són un dels altres atractius d'aquest gran municipi de la Costa Daurada, on tampoc ens oblidarem de prendre un vermut!

AMB LA COL·LABORACIÓ DE L'AGÈNCIA DE PROMOCIÓ DE CIUTAT DE REUS

Tarda dia 1: la Ruta del Modernisme

Reus és, després de Barcelona, la ciutat que té més edificis modernistes. I una part important dels més emblemàtics es troba als voltants del centre, o sigui que els podem visitar fàcilment a peu, seguint un itinerari (Ruta del Modernisme) que ja hi ha establert, senyalitzat i amb els edificis identificats amb una placa, i que podem recollir en forma de fulletó a l'Oficina de Turisme, situada a l'emblemàtica plaça del Mercadal. I és precisament aquesta plaça un bon lloc on començar, ja que allí hi ha la magnífica Casa Navàs, obra genial de Lluís Domènech i Montaner, que avui admirem per fora però que demà al matí coneixerem per dins, en una visita guiada que cal reservar prèviament a Turisme. Sí que podem entrar, però, a la botiga de teixits que hi ha a la planta baixa, dissenyada també per Domènech i Montaner i que conserva el mobiliari original i l'esperit del comerç de principis del segle XX.

Tot seguit prenem el carrer de Monterols, amb dues cases de l'arquitecte Pere Caselles (el més prolífic de l'època a Reus), i més endavant, al Raval de Santa Anna, hi podem contemplar, costat per costat, la casa Serra, de Joan Rubió, i la casa Marco, de Pere Domènech. Al carrer de Llovera hi tenim fins a quatre edificacions modernistes destacades, tres de les quals de Caselles i una de José Subietas. També de Caselles és la casa Ramon Vendrell, al carrer Ample, i la casa Sardà i les escoles Prat de la Riba, que trobem a l'avinguda que, com el centre educatiu, porta el nom del primer president de la Mancomunitat. Passades les escoles, prenem a l'esquerra el passeig de Sunyer fins a conèixer dos edificis de caire industrial: l'estació Enològica (de nou, de Caselles), i pràcticament al seu darrera l'antic Escorxador, avui Biblioteca Central Xavier Amorós, en aquest cas també de Caselles i Francesc Borràs. Seguim després pel carrer de Sant Joan, que acull un gran nombre d'edificis de la Ruta del Modernisme, com el Dispensari Antituberculós, obra de Joan Rubió i Bellver, arquitecte deixeble i col·laborador de Gaudí, separat del carrer per un petit jardí. En aquest carrer destaquen especialment dues obres de Domènech i Montaner: la casa Rull i la casa Gasull. La primera, de l'any 1900, va ser el primer encàrrec privat (per part del notari Pere Rull) que va rebre Domènech i Montaner a Reus després de la seva arribada a la ciutat per construir-hi l'Institut Pere Mata. La segona, va ser construïda per a l'empresari d'olis Fèlix  Gasull al 1911, i ja anuncia l'arribada del Noucentisme a la ciutat.

A la plaça de Prim, agafem el Raval de Jesús, que ens du de cap a l'esplèndida casa Munné, i, anant a l'esquerra, a la casa Iglésias, ambdues de nou de Caselles. Tornem a sortir a la plaça del Mercadal, però encara podem allargar una mica més l'itinerari si anem al Raval de Sant Pere, on hi ha la casa Homdedéu i la casa Anguera, i finalment podem entrar de nou a la Mercadal des del carrer de Galanes i així sortir al costat de la casa Piñol. L'itinerari no ens serveix tan sols per descobrir els edificis modernistes, sinó que també hem passat per altres llocs que cal visitar a Reus, com ara la coneguda plaça Prim, amb l'escultura del famós militar i polític fill de Reus, on  hi ha l'històric teatre Fortuny, o alguns dels carrers comercials més animats de la ciutat. Diversos establiments (com el cas que ja hem explicat de la botiga a la planta baixa de la Casa Navàs), conserven el seu encant dels primers temps de funcionament; per comprovar-ho, endinseu-vos per exemple a la Cereria Salvadó (a la plaça del Castell) o a El Barato (a la plaça de Sant Pere).
Matí dia 2: la Casa Navàs i els mercats

Matí dia 2: la Casa Navàs i els mercats

Si avui és dissabte i, com us explicàvem abans, us hi heu apuntat prèviament, podreu visitar per dins la Casa Navàs, una de les cases modernistes més espectaculars d'Europa. Cantonera, l'interior reflecteix l'alta posició social de qui feu l'encàrrec a Domènech i Montaner, el comerciant Joaquim Navàs. Ceràmica, vitralls, esgrafiats o mosaics es combinen en un habitatge preciós, culminat pel mobiliari del també modernista Gaspar Homar.

Acabada la visita, podem fer un tomb pel mercat central de Reus, al carrer de Sardà i Cailà, en funcionament des de l'any 1949 però remodelat a fons a principis dels anys 90, amb una gran varietat de productes de qualitat del territori. Al Mercat trobareu entre d'altres l'oli d'oliva DOP Siurana, l'avellana DO Reus i els excel·lents vins amb denominació d'origen de la zona. Passegeu també pel  també pel mercadet exterior, molt animat, i on hi trobareu de tot.

I, és clar, abans de dinar cal que feu un bon "vermut de Reus", la beguda típica de la ciutat. Us suggerim que per degustar-lo aneu a La Ferreteria (plaça de la Farinera), a El Cafè de Reus (en el carrer del Metge Fortuny, amb terrassa a la plaça del Mercadal), o a la Casa Coder (a la plaça del Mercadal), ja que es tracta d'establiments ubicats en antics comerços i que han conservat part de la seva decoració original.
Publicitat
Tarda dia 2: l'institut Pere Mata

Tarda dia 2: l'institut Pere Mata

Un altre edifici que heu de conèixer per dins és l'institut Pere Mata, també amb segell de Domènech i Montaner. En aquest cas us haureu d'allunyar un xic del centre, uns dos quilòmetres (hi ha aparcament gratuït). El Pavelló dels Distingits, el més luxós ja que era destinat a malalts d'alt poder adquisitiu, està obert a visites tots els dissabtes de l'any els matins de 12 a 2 i a les tardes de 4 a 6, mentre que de juny a setembre s'hi pot entrar de dilluns a dissabte d'11 h a 13 h i de 16.30 h a 18.30 h.

Precedent de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, l'institut psiquiàtric Pere Mata és compost com el de la capital catalana de diversos pavellons. L'impulsor en fou el doctor Emili Briansó, i les obres es varen iniciar l'any 1898. Tornant al Pavelló dels Distingits, el distingireu perfectament perquè compta amb un exterior ric en detalls, com plafons ceràmics i treballs escultòrics a les dues façanes. Per a l'interior, Domènech va comptar amb altres grans noms del moment per tal de dissenyar des dels mosaics romans dels paviments del vestíbul i del menjador fins els vitralls, el parquet de la sala de billar, el mural de les sales nobles, les làmpades, o els sostres de l'escala. Avui tot això es conserva en perfecte estat, així com el mobiliari original de dormitoris i sales. Decoració abundosa i elegant però també sotmesa a la funcionalitat.

De tornada al centre de la ciutat, visitarem el Museu del Vermut, que fa ben pocs mesos que ha obert les seves portes en un edifici modernista. El trobareu al carrer de Vallroquetes, i exposa més de 1.400 ampolles i 300 cartells de tot el món relacionats amb aquesta beguda. Hi podreu degustar, és clar, un vermut de Reus, i si ho desitgeu quedar-vos a sopar al seu restaurant.
Matí dia 3: un centre d'interpretació del món gaudinià

Matí dia 3: un centre d'interpretació del món gaudinià

De nou hem de fer cap a la plaça del Mercadal. I és que d'aquest emplaçament encara ens queda per veure el Gaudí Centre Reus, on podrem conèixer a fons l'obra del geni. Antoni Gaudí va passar els seus primers setze anys de vida a Reus, per anar després a Barcelona on va realitzar la majoria de la seva obra. Així que aquest centre d'interpretació, modern i trencador en alguns aspectes, ens el fa present. La visita s'inicia a la planta de dalt de tot amb un espectacular audiovisual a tres bandes que es va seguint a través d'uns tamborets giratoris, i quan aquest acaba s'obre la porta a tot el món gaudinià, amb un bon grapat de maquetes gegantines que reprodueixen alguns dels elements més coneguts dels seus edificis. També hi ha espais interactius o un apartat per descobrir els grans enigmes de Gaudí. A més a més, recentment el Gaudí Centre Reus ha obert un nou espai expositiu, Gaudí i el Modernisme de Reus a la primera planta, dedicat a Lluís Domènech i Montaner i al patrimoni modernista de Reus. D'aquest espai, destaca especialment un audiovisual amb efectes mapping indoor que ens transporta des de l'Art Nouveau europeu fins a l'obra de Domènech i Montaner a la ciutat de Reus.

Si se us fa l'hora de dinar, el mateix Gaudí Centre compta, a la terrassa de la darrera planta, amb un restaurant, des del qual les vistes a la plaça i al campanar de Reus són sensacionals.
Publicitat

Tarda dia 3: els carrers d'infantesa del geni

Ja hem dit que Gaudí no deixà obra a Reus. Però sí que coneixem prou bé la seva biografia i sabem per exemple la casa on va viure els primers anys (al número 4 del carrer de Sant Vicenç), l'església on fou batejat (la prioral de Sant Pere), l'escola on estudiava i el santuari on anà en diverses ocasions en peregrinatge (el santuari de Misericòrdia). La Ruta Gaudí us portarà a tots aquests llocs i d'altres, i és també una bona manera d'acabar de conèixer la ciutat. És especialment bonica l'escultura de bronze Gaudí nen, d'Artur Aldomà, on sembla ser que s'ha posat de moda fer-s'hi selfies...

Ara sí que anem acabant aquesta intensa visita a Reus. Voleu marxar-ne amb un bon sabor de boca? Us ha agradat el vermut? Ja que hem passat pel carrer de Sant Vicenç, en aquesta via hi trobareu l'antiga fàbrica d'elaboració del tradicional vermut Rofes. Avui és un restaurant, però evidentment hi podreu tastar el vermut de la casa, el Vermut Rofes. Qui hagi de conduir a la tornada, amb moderació!

Equipaments culturals

Gaudí Centre Reus
  • Museus i institucions
  • Història

Antoni Gaudí no té cap edifici amb la seva signatura a Reus, però l'arquitecte és ben present a la ciutat. I si no aneu a la concorreguda plaça del Mercadal i entreu al Gaudí Centre Reus, l'únic centre d'interpretació sobre la vida i l'obra del geni. Dotat amb la darrera tecnologia audiovisual i amb un munt d'espectaculars maquetes de les construccions gaudinianes, la visita és tota una experiència per als sentits.

Institut Pere Mata
  • Llocs d'interès

Obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, aquest hospital psiquiàtric, considerat una de les joies del Modernisme europeu, està ubicat a uns 10 minuts en cotxe des del centre de Reus. Imprescindible la visita al magnífic "Pavelló dels Distingits", l'únic de tot el conjunt dedicat a visites turístiques i actes culturals, que conserva intacta tota la seva espectacular decoració original (vitralls, ceràmica, mosaics, mobiliari...). La visita és lliure, i té una durada aproximada de 40 minuts.

Publicitat
Museu de Reus
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

La planta baixa del museu acull exposicions temporals. A la planta superior s'hi exposa de manera permanent un important fons arqueològic amb peces des de la prehistòria fins a l'edat moderna.

Centre de la Imatge Mas Iglesias
  • Museus i institucions

Equipament dedicat a la preservació, estudi i difusió del patrimoni visual, tant documental com artístic. Paral·lelament, des de Mas Iglesias es coordina des de l'any 2007 el festival Memorimage, festival internacional de pel·lícules amb imatges d'arxiu.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat