Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Museu Dalí
© MPanchenkoMuseu Dalí

Museus imprescindibles de Girona i la Costa Brava

El Museu Dalí, el Museu del Cinema, el Thyssen... les millors galeries de les comarques gironines

Escrit per
Time Out Spain editors
Publicitat

Les comarques gironines desborden art. Tenim una pila de museus d'art, museus dedicats a l'exili, a les joguines, a l'arqueologia, al suro i, fins i tot, al cinema! En aquesta guia trobareu els principals museus que cal visitar com a mínim un cop a la vida. No teniu excusa: els tenim molt a prop! 

Casa-Museu Salvador Dalí
 • Què fer
 • Alt Empordà

Josep Pla ho tenia clar: “No crec que n'hi hagi cap, en aquest país ni en molts d'altres països, de semblant”. La Casa-Museu Dalí és una petita casa de pescadors, situada a Portlligat, on el pintor va viure i treballar habitualment des del 1930 fins a la mort de Gala, l’any 1982. Per dins, té una estructura laberíntica i un munt de petites sales, i, a més, la decoració està formada per objectes inconnexos que Dalí va anar col·leccionant. Per fora, destaca l’ou gegant a dalt del teulat ja que, segons l’artista, es tractava d’una casa “intrauterina”. Per cert, per la casa, convertida en museu des de la mort de Dalí, hi van passar personalitats de l’època com Walt Disney o la Duquesa de Windsor.

Museu Memorial de l'Exili
 • Què fer
 • Exposicions
 • Alt Empordà

Si us apassiona la història, aquest és el vostre museu. El Museu Memorial de l’Exili (MUME), inaugurat l’any 2007, és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. Un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya. Situat a La Jonquera, el mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, el MUME compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions permanent i temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica.  De fet, un dels objectius del museu és promoure l’estudi de l’exili com a constant històrica. Fita que s’aconsegueix, en part, gràcies a la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili, que, des del 2012, actua com a espai permanent d'estudi, reflexió, investigació i difusió de temes relacionats amb Walter Benjamin, la memòria i l’exili.

Publicitat
 • Art
 • Centres d'art
 • Alt Empordà

El Museu Dalí no necessita presentació. Inaugurat l’any 1974 i construit sobre les restes de l’antic Teatre Municipal de Figueres, és considerat l’última gran obra de Salvador Dalí. De fet, va ser concebut i dissenyat per l’artista amb l’objectiu d’oferir al visitant una autèntica experiència i endinsar-lo en el seu particular i genial univers. Dins, la col·lecció permet copsar la trajectòria artística de Dalí, des de les primeres experiències artístiques més centrades en l’impressionisme i el cubisme, el surrealisme, la mística nuclear i la passió per la ciència, fins arribar a les últimes obres que va pintar. A més, també hi trobem obres d’Antoni Pitxot, El Grego i Duchamp entre d’altres. Dues curiositats: Dalí va ser batejat a l’església del davant i, com sabem, està enterrat en el mateix teatre.

Espai Carmen Thyssen
 • Art
 • Baix Empordà

L'Espai Carmen Thyssen, situat al monestir de Sant Feliu de Guíxols, és un centre dedicat a exposicions temporals perque, actualment, no compte amb una col·lecció permanent i mostra obres per artistes nacionals i internacionals de la col·lecció personal de la baronesa. Inaugurat a l'estiu de 2012 amb la mostra 'Paisatges de llum, de Gaugin a Delvau'. L'espai ha establert Sant Feliu de Guíxols al vertex de la Costa Brava amb Girona i Figueres.  

Publicitat
CaixaForum - Fontana d'Or
 • Art
 • Centres d'art
 • Centre

La Fontana d’Or, palau gòtic i romànic creat a principis del segle XII i declarat monument històric nacional l’any 1921, és la seu, actualment, del CaixaForum de Girona. L’edifici, d’arquitectura civil, s’estructura en quatre plantes: soterrani, planta baixa i dos pisos. Des del carrer Ciutadans, l’Obra Social LaCaixa ofereix una àmplia oferta social, cultural i educativa: tallers, concerts de música clàssica, tertúlies, exposicions, teatre i fins i tot cursos de temes tan diversos com l’art, la música, el pensament, la ciència i les arts escèniques. Tot això sense oblidar les activitats familiars i per a tota la família.

 • Què fer
 • Centre

El Museu d’Arqueologia de Girona, ubicat al Monestir de Sant Pere Galligants, acull els materials arqueològics trobats a les excavacions de diversos jaciments gironins, des de la prehistòria fins a l’edat mitjana: restes d’Empúries, làpides i escultures de la Gerunda romana, epigrafia medieval… Tot i que el mateix edifici és un motiu de visita: el Monestir de Sant Pere Galligants és una de les mostres més notables del romànic català del segle XII. Una curiositat? Fins l’any 1976 en què es crea el Museu d’Art, el MAC també aplegava col·leccions d’art com a Museu de Belles Arts.  

Publicitat
Museu d'Història de Girona
 • Què fer
 • Centre

El Museu d’Història de Girona és una cita imprescindible per dos motius: el contingut i el continent. L’edifici, un antic convent de Sant Antoni del segle XVIII, ha estat testimoni d’una trajectòria singular: primer va ser un casal gòtic, després es va convertir en el convent de frares caputxins que tots coneixem, a finals del XIX va esdevenir un Institut i, des del 1981 acull el Museu d’Història. Dins, també podeu fer un recorregut per la història de la ciutat: des de la seva fundació a l’època romana fins el franquisme. A més, ofereix una programació variada d’activitats i exposicions temporals. 

 • Museus i institucions
 • Baix Empordà

El Museu Can Mario és un museu d'escultura contemporània de la Fundació Vila Casas. Acull al voltant de 220 escultures que daten des de la dècada dels 60 fins a l'actualitat i que pertanyen a diversos artistes nascuts o residents a Catalunya. Addicionalment, cada any s'organitzen exposicions temporals. Can Mario era una antiga fàbrica de suro de principis del s. XX que formava part del conjunt arquitectònic fabril de l'empresa surera Miquel & Vinckle.

Publicitat
Museu Arqueològic
 • Què fer

El museu, situat a l’edifici gòtic de la Pia Almoina, acull les col·leccions procedents dels jaciments arqueològics de la comarca del Pla de l’Estany. A les sales de paleontologia i prehistòria s’hi exposen restes fòssils dels grans animals del terciari i d’inicis del quaternari, la mandíbula de Banyoles, les col·leccions d’indústria i fauna de les Coves de Serinyà, i les peces del poblat neolític de La Draga. A les sales d’Història s’hi poden veure materials d’època ibèrica, romana i medieval.

 • Museus i institucions
 • Infància
 • Baix Empordà

En un edifici del segle XIX al centre de Sant Feliu de Guíxols, hi ha el Museu d’Història de la Joguina, un dels espais més visitats del municipi i una joia pels amants del col·leccionisme. El seu creador, Tomàs Pla, va recollir durant més de vint anys joguines d’entre el 1875 i el 1975. En total, la seva col·lecció (que va promoure la creació d’aquest museu) arriba a les 3500 peces, la majoria de fabricació espanyola. Si visiteu aquest equipament no deixeu de perdre-us per la seva botiga, especialitzada en reproduccions de joguines antigues, i endur-vos un tastet de memòria amb marques de fabricants com Payà, Mariquita Perez, Schucco, Borràs, Cartes Comas o Fournier, Cayro… que de ben segur ressonaran a les orelles dels més nostàlgics i ompliran de records els nens i nens de més de 50 anys.  

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat