Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
'Sangre en los labios'
Filmin 'Sangre en los labios'

El millor de la cartellera d'abril als cinemes de Barcelona

Les pel·lícules que s'estrenen aquest mes a les sales de cine de Barcelona i que no us hauríeu de perdre de cap manera

Borja Duñó
Escrit per
Àlex Montoya
Col·laborador
Borja Duñó
Publicitat

Us costa decidir-vos a l'hora d'anar al cinema? Perquè us ho volem posar més fàcil, aquí teniu el millor cine que arriba a les sales de Barcelona i Catalunya aquest mes. 'Blockbusters', cinema d'autor, comèdies esbojarrades, musicals i molt més, per veure només en pantalla gran i amb un gran bol de crispetes. N'hi ha per a tots els gustos!

Quin és el dia de l'espectador?

Si voleu estalviar-vos uns calerons, aneu als cinemes el dia de l'espectador (sempre que no sigui festiu o vigília de festiu), que és el dimecres als cinemes del Grup Balañà i als Cinesa; els dimecres i dilluns als cinemes Renoir; dimarts als cinemes Girona, i diumenges i dilluns als Verdi (aplicable a només a l'última sessió).    

NO T'HO PERDIS: 🍿 Les 50 millors pel·lícules de la història del cine

Estrenes de cinema del mes

1. Pájaros

L'atzar uneix dos perdedors en plena fugida endavant i els porta a compartir un viatge en cotxe des de València fins a la ciutat romanesa de Constanza. I, mentre travessen Europa, amb aturades als Aiguamolls de l'Empordà i a terres italianes o hongareses, tots dos aniran vivint una transformació íntima que els descobrirà parts desconegudes d'ells mateixos. Pau Durà (director de 'Formentera lady' i, com a actor, l'etern Pol de 'Plats bruts') dirigeix i signa el guió amb Ana M. Peiró d'una lluminosa, tendra i melancòlica road movie. I ho fa amb la complicitat de la seva carismàtica parella protagonista, Javier Gutiérrez i un Luis Zahera que va guanyar la Bisnaga de Plata al Festival de Màlaga amb una emocionant interpretació allunyada de la seva imatge.

Dir. Pau Durà (Espanya, 2024). 100 min. Estrena: 5 d'abril.

2. Pequeñas cartas indiscretas

Hi ha pel·lícules que, més enllà d'altres consideracions, es justifiquen pels seus duels interpretatius. Passa amb aquesta singular comèdia d'època, basada en fets reals, que es posa en les invencibles mans d'Olivia Colman i Jessie Buckley. Dues actrius magnífiques convertides en veïnes en guerra en una trama que ens porta fins a una petita població anglesa, fa cent anys. Una dona soltera rep un seguit de cartes plenes d'insults i menyspreus obscens, i els prejudicis de la policia i de la mateixa receptora de les missives posen el focus cap a la mare vídua que viu a la casa del costat. La sospitosa és una dona lliure, que es declara atea, té un nòvio negre amb qui conviu sense estar casada, s'emborratxa a la taverna del poble, és irlandesa, malparlada i no es deixa lligar per cap convenció social. Amb tots els números per ser mal vista pel veïnat, recelós pel seu comportament escandalós, serà acusada d'escriure aquestes cartes i portada a judici. L'encantador esperit de les velles comèdies de la productora Ealing sobrevola en un film que també juga amb els elements del 'whodunnit' i amb una denúncia del sexisme socialment instal·lat.

Dir. Thea Sharrock (Regne Unit, 2023). 102 min. Estrena: 5 d'abril.

Publicitat

3. Matusalén

L'orgull freak de David Galán Galindo, director d'aquella reivindicable mirada al món dels superherois que era 'Orígenes secretos' (2020), el porta ara a fixar-se en l'auge del rap i en les comèdies d'institut per signar un vestit a mida per un Julián López a qui envolta d'alguns dels seus eterns companys chanantes, com Carlos Areces i Raúl Cimas. En aquesta comèdia sobre peterpans tirant a rucs a la recerca d'una segona oportunitat, López és un raper que estira les glòries passades i encara viu amb els seus pares, i que es matricula a la universitat per culpa d'una aposta. Que un senyor de 40 i tants comparteixi sortides i bromes amb nois i noies de 20 resulta tan poc edificant que només s'entén amb la comicitat del seu protagonista. Amb Miren Ibarguren i Antonio Resines completant el repartiment, 'Matusalén' s'abraça al sentit del ridícul i a la vergonyeta aliena per oferir una comèdia tan inofensiva com solvent, que no canvia el món, però demostra el talent dels seus intèrprets.

Dir. David Galán Galindo (Espanya, 2024). 119 min. Estrena: 5 d'abril.

4. Sangre en los labios

La sang, suor i llàgrimes de l'icònic discurs de Churchill es pot aplicar a aquesta bogeria trepidant i, a estones, lisèrgica en la que s'hi barregen mafiosos i assassinats, culturistes i anabolitzants, sexe salvatge i la caiguda del Mur de Berlín. I, anant cap a Las Vegas, dues dones lesbianes, Katy O'Brien i una Kristen Stewart que, projecte a projecte, segueix demostrant una personalitat a prova de bombes fugint del que Hollywood li havia destinat en temps de la saga 'Crepuscle'. Després d'una estimulant òpera prima, 'Saint Maude' (2019), la cineasta britànica Rose Glass proposa ara un còctel que escapa a les expectatives: 'Sangre en los labios' és un sorprenent i provocador neo-noir que no s'assembla a cap altre neo-noir, amb aires dels primers Coen i de 'Drive', de David Lynch i de 'Thelma & Louise'. Un festival passat de rosca amb el segell de la productora A24, la més cool del segle XXI.

Dir. Rose Glass (EUA, 2024). 104 min. Estrena: 12 d'abril.

Publicitat

5. El salto

25 anys després d'un sonat debut amb 'Solas', l'andalús Benito Zambrano dirigeix ara la que defineix com la seva pel·lícula més necessària. I és que pocs miralls tan potents com el que ens posa davant del nas 'El salto', així es titula al·ludint a l'arriscadíssim pas que molts migrants fan, mirant de creuar la tanca (o les tanques) de Melilla per arribar a Europa. Zambrano dona el protagonisme a un jove guineà que treballa a Madrid amb papers d'algú que no és ell, que viu en un pis ple d'africans com ell, i que espera un nadó amb la seva parella, una altra migrant sense papers. Detingut per la policia i expulsat del país, el nostre home mirarà de tornar a fer el perillosíssim viatge d'entrada a Espanya que tantes i tantes persones proven cada dia, moltes vegades perdent la vida en l'intent. Zambrano aposta pel cinema social sense artificis ni coartades, amb humanitat i empatia, i amb un missatge directe i contundent que ens fa reflexionar sobre els intolerants temps que vivim.

Dir. Benito Zambrano (Espanya, 2024). 90 min. Estrena: 12 d'abril.

6. Civil War

Alex Garland és un visionari gestor d'apocalipsis: ho va demostrar sobradament com a guionista de '28 días después' i de la seva seqüela setmanal (per cert, filmada pel canari Juan Carlos Fresnadillo). Després de dirigir 'Ex Machina' i 'Men', ara presenta un altre escenari al límit: els Estats Units viu immersos en una cruenta guerra civil, amb un president que ha tancat la paradeta de l'FBI i que ha comès el pecat d'actuar militarment contra civils. Un grapat de periodistes, que barregen el desencant d'uns i l'entusiasme dels més joves, travessen el país amb Washington com a final de trajecte, amb la voluntat d'aconseguir una entrevista amb el màxim mandatari abans que les forces rebels arribin a la Casa Blanca. Esgarrifa veure la pel·lícula per una versemblança que, en els polaritzats temps que corren, la fa més propera a la predicció que a la distopia. Amb Kirsten Dunst com a cap de cartell, la pel·lícula compta amb Wagner Moura (el Pablo Escobar de 'Narcos') i Cailee Spaeny ('Priscilla'), en una road movie que sap combinar magníficament l'impacte de la premissa, la violència d'escenes que gelen la sang i un punt de vista narratiu que deixa marge al públic per omplir els buits que el guió no vol explicar. Una de les pel·lícules de l'any.

Dir. Alex Garland (EUA, 2024). 109 min. Estrena: 19 d'abril.

Publicitat

7. Guardiana de dracs (Dragonkeeper)

Dracs i masmorres a l'antiga Xina imperial, bruixots i una nena amb misteriosos poders que té en les seves mans el futur de la humanitat. Amb aquestes eines, el català Salvador Simó (director de l'excel·lent 'Buñuel y el laberinto de las tortugas') signa, juntament amb el xinès Li Jianping, una aventura amb ànima del cinema dels anys 80 i 90. 'Guardiana de dracs' adapta la primera de les sis novel·les homònimes de Carole Wilkinson i aposta per l'ambició, amb aquesta multimilionària fantasia animada en 3D coproduïda entre Espanya i Xina que arriba a les cartelleres disposada a plantar cara als monstres de l'animació nord-americana.

Dir. Salvador Simó i Li Jianping (Espanya-Xina, 2024). 99 min. Estrena: 19 d'abril.

8. El especialista

Quan encara tenim fresca la seva aparició com a Ken a la darrera gala dels Oscar, Ryan Gosling estrena nova pel·li. 'El especialista' adapta una vella sèrie televisiva dels 80 protagonitzada per Lee Majors, sobre un doble d'escenes d'acció que arrodoneix el seu sou fent de caçarrecompenses. I, a la seva manera, li dona un inesperat tomb, potenciant els dots humorístics de Gosling i de la seva magnífica partenaire, Emily Blunt. Així doncs, barrejant comèdia, acció i romanticisme, el film és també una carta d'amor a una professió, la d'especialista de seqüències perilloses, que va ser la feina del director del film, David Leitch, doble habitual durant anys d'un Brad Pitt a qui va acabar dirigint a la frenètica 'Bullet train'. Prepareu crispetes i a gaudir.

Dir. David Leitch (Estats Units, 2024). 125 min. Estrena: 26 d'abril.

Publicitat

9. Rivales

El món del tenis professional serveix de context, i de macguffin, en la nova història romàntica de Luca Guadagnino ('Call me by your name'), que el cineasta sicilià defineix com la seva primera comèdia. I ara planteja una relació entre Josh O'Connor ('The Crown'), Mike Feist ('West Side Story') i una Zendaya que assaboreix l'èxit de 'Dune 2', convertida en l'epicentre d'un triangle amorós amb morbo, marcat per la competitivitat i el fracàs, i que li serveix a Guadagnino per continuar parlant de desig, de cossos i de passions.

Dir. Luca Guadagnino (Estats Units, 2024). Estrena: 26 d'abril.

Mamífera
Filmax

10. Mamífera

Liliana Torres torna a experimentar amb l'autoficció, com venia fent a 'Family tour' (2013) i a '¿Qué hacemos mal?' (2021), i, amb la complicitat de Maria Rodríguez Soto com a protagonista, reflexiona sobre com les dones són permanentment jutjades o estigmatitzades quan prenen segons quines decisions. A 'Mamífera', la protagonista i la seva parella (Enric Auquer) comparteixen valors i mirades sobre el futur, i el seu passa per no tenir fills. Però un embaràs accidental posarà al damunt de la taula la fortalesa de les seves eleccions vitals. Lluminosa i plena de veritat, la pel·lícula es va presentar mundialment al prestigiós festival South by Southwest d'Austin (Texas), i Maria Rodríguez va endur-se el premi a millor interpretació, un magnífic aval per aquesta pel·lícula valenta que explora el qüestionament d'algunes normes no escrites però imposades socialment.

Dir. Liliana Torres (Espanya, 2024). 93 min. Estrena: 26 d'abril.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat