Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Art i conflicte basc a Barcelona

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Gelatina dura

Art i conflicte basc a Barcelona

Barcelona és ara mateix un aparador artístic de l'art basc i del conflicte que s'hi ha viscut en els últims 50 anys

Per Andreu Gomila, Eugènia Sendra i Josep Lambies
Advertising

Hi ha acords de pau sense constància gràfica, finals de conflicte que no passen a la posteritat per la imatge de l’encaixada de mans entre les parts enfrontades. Com en el conflicte basc, en negociació des de les històriques converses d’Alger de l’any 1989 fins al 2011, quan l’organització terrorista ETA va anunciar “el cessament definitiu de l’activitat armada”. L’exposició que acull la Fundació Tàpies, un microrelat comissariat per Carles Guerra dins del projecte 'Tractat de Pau' fet amb motiu de la capitalitat europea de la cultura de Sant Sebastià 2016, qüestiona noves maneres d’abordar els esdeveniments històrics. “Tot és molt recent i és difícil fer-ne una anàlisi visual i crítica, però serveix per pensar com funcionen les resignificacions simbòliques de pau sense icones”, diu Pedro G. Romero, curador del projecte. Barcelona, ara mateix, és un aparador excel·lent per saber què ha passat a Euskadi en els últims 50 anys.

Un llibre cabdal

Pàtria

3 raons per llegir 'Patria', de Fernando Aramburu

1.Euskadi: retrat terrible
A les mans, un llibre que pesa, en tots els sentits. A la llengua, el gust fred del canó d’una pistola. Fernando Aramburu va començar a penetrar el temps del terrorisme al País Basc a Fuegos con limón, la seva primera novel·la, que anava d’un jove de família obrera que se n’anava a estudiar a Sant Sebastià als anys 70. És ara, aquesta rentrée, que ha assolit el cim.

2.La història de les dues mares
Patria és la tragèdia d’una terra en clarobscur. I de dues famílies, cadascuna amb la seva matriarca. Una és vídua d’una víctima, i l’altra mare d’un terrorista. Una s’asseu sobre una làpida molsosa a parlar amb el més enllà i l’altra li resa a un sant. Una encén un llum al menjador i espia des de darrere la persiana del dormitori, en plena nit, mentre veu com l’altra s’acosta a la porta d’entrada, de puntetes.

3.Invàlids, capellans i terror
I després queda la misèria. Una filla que va patir un ictus i es va quedar lligada en una cadira de rodes, i una altra que no va voler anar al funeral del pare. Els anys que cauen sobre un hort enfangat on algun dia algú va construir una presa de formigó per evitar inundacions en dies de tempesta. I un capellà que defensa la pau dels feligresos posant sobre la corda fluixa a qui vol remoure la sorra del passat. Josep Lambies

I per menjar...

Bilbao Berria Catedral

Restaurants El Gòtic

La barra del Bilbao Berria no està gens malament: presenta una bona selecció de pintxos a 1,95 € freds i calents pel cantó més tradicional: broquetes fetes a partir de producte de proximitat, musclos tigre, xistorra com Déu mana, una croqueta de pernil saborosa, pintxos de pasta de cranc fresquets...Els guiris entren aquí a viure el pintxo; i fan santament, perquè són de molt bona qualitat. Ara bé, molts d'ells posen a prova la llei de la gravetat agafant-lo amb l'escuradents i brandant-lo. No només hi trobareu pintxos, sinó peixos de llotja de Biscaya i carn portada de Sondica, feta mb cura amb brasa de carbó.

Advertising

Golfo de Bizkaia

Restaurants Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

D'inspiració marinera en el seu disseny, el Golfo de Bizkaia pertany al grup Sagardi i hi podrem trobar, a grans trets, la mateixa selecció que al seu germà gran, el Sagardi, però en una barra més íntima. De fet, el seu encant consisteix a menjar pintxos braç a braç amb els habituals del Born. Si hi aneu a l'hora punta caldrà que hi acudiu motivats, però els seus pintxos valen una estona de trinxera gastronòmica.

Euskal Etxea

Restaurants Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Aquest bar va ser una de les primeres barres de pintxos donostiarres de la ciutat. I han sabut mantenir un valor afegit. Per començar, si considereu el bosc de colzes de la barra massa feréstec, us vindran a atendre a taula. Segon, tenen pintxos vegetarians i sense gluten, aptes per a celíacs. I tercer, el seu arsenal de gairebé trenta varietats fredes i calentes funciona durant tot el dia.

Advertising

Txirimiri

Restaurants Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Encara que la seva situació –una artèria turística– a primer cop d'ull provoca recança, els pintxos del Txirimiri són de primera. Íñigo Albizu fa més de deu anys que s'hi dedica i qui vulgui gaudir-ne, sense practicar l'innoble esport del cop de colze, bé faria d'acostar-se aquí cap a les 12.30 h i a les 20.30 h, els dos moments en què emplena una barra curta, però molt saborosa, amb una cinquantena llarga de varietats. En calent, la xistorra regna, combinada amb un ou de guatlla, per exemple. En fred, us recomanem un exquisit púding de porro i gamba. Albizu, basc de soca-rel, abomina el costum imposat pel turisme de pagar contant els escuradents, però s'hi ha resignat. "Al País Basc això és una qüestió de confiança", diu.

Taktika Berri

Restaurants Eixample

Si pregunteu entre els amants als restaurants bascos, molts us diran que Taktika Berri és, possiblement, el millor basc de Barcelona; i els seus pintxos no desmereixen gens ni mica aquesta reputació. També són oriünds de Sant Sebastià i disposen d’uns 25 pintxos entre freds i calents. Són clàssics, senzills, de tota la vida: truita de bacallà, xistorra, la Gilda, lluç arrebossat, un insuperable bacallà amb pebrot... I com que per als cobejats calents us haureu de guanyar terreny a lluita de colzes, us recomanem una especialitat freda: el de remenat d’ou amb pebrots del piquillo i all. .

Mostra'n més
Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising