Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Exposicions i activitats imprescindibles per a la Nit dels Museus 2019

Exposicions i activitats imprescindibles per a la Nit dels Museus 2019

Dissabte 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, i les institucions obren fins la matinada per celebrar-ho amb diferents activitats

'Miralls, dins i fora de la realitat'
Foto: Cosmocaixa
Per Eugènia Sendra |
Advertising

El 18 de maig coincideixen el Dia i la Nit dels Museus! Per celebrar-ho els espais museístics fan portes obertes des del matí i fins a la matinada, i s'omplen d'activitats per a tots els públics. Enguany la proposta de la Nit dels Museus coincideix amb la diada establerta per l'ICOM que en la seva 41a edició reivindica "els museus com a centres culturals: el futur de la tradició". I per fer-ho encara més rodó, a les prop de 15 hores de centres culturals i expositius oberts gratis s'hi suma la lluna plena.

Podeu fer ruta per barris (Montjuïc, l'Hospitalet i el centre de la ciutat) o bé triar els centres segons les activitats que hi programin, però sense oblidar que és nit d'aglomeracions i cues a la majoria d'institucions. Aquesta és la nostra selecció per gaudir dels museus a la llum de la lluna.

No t'ho perdis: les millors exposicions de la cartellera.

Art

Roi Soleil. Albert Serra

icon-location-pin Fundació Antoni Tàpies, Dreta de l'Eixample
icon-calendar

Què és? La performance que Albert Serra va realitzar a la galeria Graça Brandao de Lisboa el 2017 escenificant la mort de Lluís XIV s’ha comprimit en una peça de 61 minuts. En una sala es contempla el monarca moribund i a la sala contígua se'l sent esbufegar; tot a la penombra d'un llum vermell intens.

Per què hi heu d'anar? A més del projecte 'Roi Soleil', també podeu visitar l'exposició 'Certeses sentides' i participar a la performance 'A Square Without Corners', que us durà a alguns espais inèdits de l'antiga impremta Montaner i Simón (hi haurà sessions a les 20, 21 i 22 h; les inscripcions s'obriran a les 19.30 h).

'10.000 hores', de Salvador Juanpere
Foto: Fabra i Coats
Art

Aquí hem trobat un espai per pensar

icon-location-pin Fabra i Coats Centre d'Art Contemporani, Sant Andreu
icon-calendar

Què és? Una mostra que revisa les nou edicions d’En Residència, el projecte de l’ICUB i el Consorci d’Educació per introduir la creació contemporània als instituts de secundària de Barcelona. En total s'exhibeixen 77 obres.

Per què hi heu d'anar? Coincidint amb La nit dels museus s'ofereix una visita guiada especial, de la mà d'alumnes i artistes que han participat en alguna de les nou edicions, com Jaume Pitarch, Marc Larré, Mariona Moncunill, Enric Farrés-Duran i Martí Sales, entre d'altres.

Advertising
Museus i institucions

CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

icon-location-pin El Raval

Què és? Al CCCB hi ha dues exposicions que parlen d'actualitat i de futur: d'una banda, la col·lecció de fotografies premiades al World Press Photo, una mirada sempre intensa i reflexiva (visites gratuïtes a partir de les 10 h). De l'altra, una exposició que ens descobreix nous horitzons de la mà de la física quàntica, revisitada per científics, artistes i divulgadors (portes obertes a partir de les 11h).

Per què hi heu d'anar? A més de les dues mostres s'hi fa el Poetry Slam, paraula i poesia en directe i interpretada de 21 a 23 h.

'Miralls, dins i fora de la realitat'
Foto: Cosmocaixa
Museus i institucions, Ciència i tecnologia

CosmoCaixa

icon-location-pin Sant Gervasi - La Bonanova

Què és? A més de l'exposició dedicada a la Lluna i també a Tintín, que es va avançar 17 anys a l'arribada de Neil Armstrong al satèl·lit, xalareu amb la mostra sobre miralls, una proposta per ficar-vos dins d'aquest objecte regit per lleis físiques i matemàtiques i entendre'l en clau empírica.

Per què hi heu d'anar? L'altre dels reclams per pujar al Cosmocaixa la nit dels Museus és la Lluna plena: s'ofereix una activitat dedicada a les fases de la Lluna (19, 20 i 21 h) i també podreu participar en una observació astronòmica, per mirar el cel amb prismàtics i telescopis quan es pongui el sol (de 20 a 1 h).

 

Advertising
Christian Marclay. Composicions
Foto: Miquel Coll
Art

Christian Marclay. Composicions

icon-location-pin Macba. Museu d'Art Contemporani de Barcelona, El Raval
icon-calendar

Què és? Aprofiteu per visitar la presentació de la permanent del MACBA, avui s'hi ofereixen visites guiades; i tampoc deixeu de veure l'exposició gràfica i sonora de Christian Marclay. El museu obre portes a les 10 h i fins a la 1h de la matinada.

Per què hi heu d'anar? EL MACBA convidat Marclay a interpretar alguna de les seves composicions, i ho farà amb l'artista vocal Shelley Hirsch. Sonaran 'Zoom Zoom' (19 h), una peça en procés des de 2007, i 'Manga Scroll' (21.30 h).

Time Out diu
Hospital de Sant Pau
© Olivia Rutherford / Time Out
Llocs d'interès

Recinte modernista de Sant Pau

icon-location-pin Eixample

Què és? L'hospital, obra de Domènech i Montaner, és Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, i està format per 20 pavellons amb adorns colorits bizantins, gòtics i moriscs que caracteritzen l'estil de l'arquitecte, i està enmig d'uns jardins que ocupen nou illes de la part nord-est de l'Eixample.

Per què hi heu d'anar? Per l'oferta musical que que animarà la vetllada: a les 19.30 h és el torn de Cafè Soul, amb temes propis i versions influenciats per la música negra. Els seguiran (21.30 h) Wax & Boogie, reconeguts pel seu blues, rhythm-and-blues i bugui-bugui. Tancaran la nit Aires de Rumba (22.3 h), reinterpretant temes de Peret, El Pescaílla i els Gipsy Kings.

Advertising
Museus i institucions

Museu Picasso

icon-location-pin Ciutat Vella

Què és? El Museu Picasso, un espai on descobrir els anys de formació del pintor malagueny, celebra els 100 anys del primer regal que l'artista va fer a la ciutat, el quadre de l'Arlequí.

Per què hi heu d'anar? Amb motiu d'aquesta efemèride s'ha creat l'espectacle 'L'arlequí ens visita', en què la figura surt del quadre i ho celebra amb altres personatges de la Commedia dell'arte (es faran passis a les 12, 13.30 i 22 h; es poden reservar entrades al web del museu a partir del 13 de maig).

More to explore

Advertising