Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Fotografia a Barcelona: guia completa per a aficionats
Jo Faig el Carrer (Joan Colom)
©Joan Colom Jo Faig el Carrer

Fotografia a Barcelona: guia completa per a aficionats

Jornades, tallers, exposicions i botigues de fotografia a la ciutat

Advertising

Barcelona i la fotografia van de la mà. En aquesta guia, els aficionats hi trobareu les principals activitats, tallers, exposicions i jornades sobre fotografia que es fan a la ciutat, com per exemple Objectiu Bcn, que es fa a 12 centres cívics de Barcelona i que oferirà lliçons magistrals a càrrec de fotògrafs de l'Agencia Magnum Abbas (2 d'abril), Cristina García Rodero (29 i 30 de maig) i Davd Airob i Joan Guerrero (19 de junio). A més, si voleu renovar la vostra càmera o donar-li una oportunitat a la Polaroid, també us recomanem les principals botigues de fotografia de Barcelona. 

Exposicions de fotografia

Exposició Vide de dones, de Mary Ellen Mark
Foto: Mary Ellen Mark

Mary Ellen Mark. Vides de dones

Art Fotografia Foto Colectania,

Al llarg de més de cinquanta anys de carrera professional, la fotògrafa americana Mary Ellen Mark es va interessar per la vida als marges retratant situacions complexes, abusos i pobresa, i la dona es va convertir en el centre del seu treball. Va fotografiar la vida de pacients d’hospitals psiquiàtrics, missioneres i treballadores sexuals. En destaca especialment la investigació sobre Erin Blackwell, coneguda com a Tiny, una adolescent fugitiva i els seus companys que, a principis dels 80, es van veure obligats a malviure al carrer. Una història que, per cert, va inspirar la colpidora pel·lícula 'Streetwise'.

Garry Winogrand
Centro KBr, Fundación Mapfre, (© The Estate of Garry Winogrand, courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco)

Garry Winogrand

Art Fotografia Centre Kbr. Fundació Mapfre,

El Centre KBr de la Fundación MAPFRE renova les seves exposicions amb dues noves mostres. La primera està dedicada a Garry Winogrand (Nova York, 1928-1984), reconegut renovador de la fotografia documental que durant dècades va retratar el dinamisme i la vitalitat de la societat estatunidenca.

Advertising
The Brown sisters
Centro KBr, Fundación Mapfre, (© Nicholas Nixon)

The Brown sisters

Art Fotografia Centre Kbr. Fundació Mapfre,

La segona nova exposició del centre KBr aquest mes de juny és la que mostra la sèrie de fotografies 'The Brown sisters', que Nicholas Nixon (Detroit, 1947) ha fet de manera ininterrompuda cada any des del 1975 a la seva dona i les seves tres germanes, un fascinant exercici de retrat que travessa més de quatre dècades. 

Noia en bicicleta, de l'exposició Relats revelats
Foto: Arxiu Municipal del Districte de Ciutat Vella

Relats revelats

Què fer Exposicions Centre Cívic Can Basté, Nou Barris

L'Arxiu Municipal de Barcelona posa en marxa l'exposició itinerant 'Relats revelats', on s'exposarà una part dels fons fotogràfics dels Arxius Municipals de Districte. S'inaugurarà el 28 d'abril al Centre Cívic Sant Andreu i girarà pels districtes de la ciutat fins a finals d'any.

Als Arxius Municipals de Districte es conserven prop de 250.000 fotografies que daten des de finals del segle XIX i tot el segle XX, i que va creixent constantment amb noves incorporacions. Es calcula que es reben unes 30-40 donacions de particulars cada any. Entre els més recents trobem el Fons Martí-Codolar a l'Arxiu Municipal del Districte d'Horta-Guinardó (del qual es podran veure imatges a l'exposició), el Fons de la Llibreria Negra i Criminal, que es guarda a l'Arxiu de Ciutat Vella i Arxiu Històric de la Mina i Camp de la Bota.

La mostra s'organitza en cinc temàtiques: la representació fotogràfica del treball a Barcelona, la importància dels àlbums familiars en la història urbana, la reivindicació de la fotografia amateur, la festa com a imaginari urbà, i una reflexió sobre els arxius del present i del futur.

Aquestes són les dates de l'exposició a cada districte: Centre Cívic Sant Andreu, del 28 d'abril al 26 de maig; Centre Cívic Can Basté, del 10 de juny al 31 de juliol; La Farinera del Clot, del 30 de setembre al 31 d'octubre; Pati Llimona, del 30 de novembre al 31 de desembre.

Advertising
Xavier Mercadé
Foto: Juan Miguel Morales

Rockviu

Art Fotografia Palau Robert, Dreta de l'Eixample

Quin seguit d’estranys prejudicis ens permeten dubtar que la fotografia de concerts és –a més de periodisme– una disciplina artística? La prova la teniu en la mostra dedicada als 40 anys de trajectòria de Xavier Mercadé: un recorregut per grans fotografies pels jardins del Palau Robert que acaba a la sala 4, convertida en un club de rock amb camerino inclòs, i ple d’instants memorables de les estrelles que han passat pel nostre país (amb textos per sucar-hi pa).

Canet Rock al 1975
Foto: Pep Rigol

L’underground i la contracultura a la Catalunya dels 70: un reconeixement

Art Fotografia Palau Robert, Dreta de l'Eixample

Aquell tòpic que diu que de la contracultura a Catalunya se m'ha parlat poc en l'espai expositiu no és cert. Però sí que és cert que mancava un reconeixent oficial amb totes les de la llei. Ariba ara: Pepe Ribas, fundador de la revista l'Ajobkanco' (1974), mite llibertari que volgué renovar tota la plana cultural a mitjan setanta, –protagonista indiscutible de la Catalunya 'underground'– comissaria una exposició que proposa una mirada exhaustiva, inèdita fins ara, als protagonistes i als moviments socials i culturals d’una època transcendental. 

Dividida en diferents espais temàtics, documenta la irrupció de les comunes, el feminisme, la psicodèlia, l’ecologia, l’espiritualitat, les músiques i les arts d’avantguarda, els còmics o els fanzines, entre moltes altres referències. I ho fa de manera viscuda –això és com si Keith Rochards comissariés una mostra sobre el rock britànic als seixanta– i mitjançant més de 700 peces i amb fotografies esplèndides que retraten el poti-poti de legionaris, rockers i estudiants progres que era la disco Les Enfants, o el primer concert que Gay Mercader va muntar Barcelona, quan encara era porter de Pacha de Sitges. I esclar, també hi veureu les rambles quan eren una festa de la comunicació i de la carn, i no pas del turisme. 

Botigues de fotografia

Casanova
©Casanova

Casanova Foto

Especialitzats en fotografia des de 1972, Casanova Foto és una de les botigues de referència per a tots els amants de la disciplina, tant aficionats com professionals. Val la pena donar-li una ullada a la interessant oferta de productes de segona mà així com visitar la botiga de 600 metres quadrats, amb espais per a tallers i cursets.

Còpia
©Còpia

Còpia

Més de 25 anys d'experiència els avalen, i estan especialitzats en fotografia química en blanc i negre i impressió digital. Aquí copien i imprimeixen treballs professionals per a exposicions. A través de la seva web podeu enviar les fotografies per imprimir-les, escollint tant el tipus de paper com l'acabat.

Advertising

Lomography Store Barcelona

Botigues

Us agrada la fotografia i teniu ganes d’experimentar? Podeu llogar una càmera Lomo a la Lomography Store, situada al Born. Aquestes càmeres, populars a la dècada dels noranta, estan visquent una segona joventut. Són la última moda i en aquesta galeria en podeu llogar una durant tot un dia. Només heu de reservar cita per Internet i fer-vos amb un carret de pel·lícula. Qui primer la reserva, primer se l’emporta. El preu? Gratis!

Impossible Barcelona

Botigues Art, artesanies i aficions Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Impossible Project ha recollit els testimonis dels antics treballadors de Polaroid i, des de la mateixa fàbrica austríaca, segueix produint cartutxos de pel·lícula compatibles. A més, a partir de 60 euros, hi podeu comprar la vostra Polaroid.

Advertising
Nostàlgic Barcelona Photo Store
©Maria Dias

Nostàlgic

Botigues Gràcia

Si us agrada immortalitzar instants i la fotografia té un lloc a les parets de casa vostra, prescindiu dels marcs convencionals i opteu per aquest acabat original.

Kowasa
©Kowasa

Kowasa Gallery

Art Eixample

És, gairebé per unanimitat, una de les millors botigues dedicada a la fotografia de la ciutat. Disposen d'una àmplia selecció d'obres d'artistes nacionals i internacionals, d'un catàlg de prop de 10.000 títols, així com d'un bon fons fotogràfic. Des de 1997, l'espai també compta amb una galeria per donar a conèixer fotògrafs del país i altres grans noms de la disciplina.

Advertising

La Parada

Botigues Gràcia

En aquesta parada no trobareu espàrrecs ni bacallà sinó paisatges portàtils i arquitectures de paper. Xènia Bagué i Raquel Villa fan promoció, difusió i pedagogia de la fotografia en aquesta botiga del Mercat de l’Abaceria, la mostra que no calen quatre parets perquè un espai sigui encantador. Els dijous convoquen fotògrafs professionals que parlen de la seva obra i dissabte programen l’Speaking Corner, on la gent pot donar a conèixer els seus projectes. És genial assortir-se d’aliments i cultura en una sola visita al mercat, oi?

4Photos
©Maria Dias

4photos

A l'altell de la botiga 4photos, al Born, s'exhibeixen càmeres de col·leccionista: una Lubital, ideal per als estudiants dels 80; un parell de Rolleis, autèntics tresors; inclús una Nikon compacta. En un pla mig, estan les imatges d'una Barcelona en blanc i negre.

També t'agradarà

Galeries: art gratis

Museus i institucions

ADN Joan Gaspar Trama Marlborough Joan Prats Galeria 3 Punts Toni Tàpies H2o Niu Espai Artístic Local polivalent on hi ha de tot: exposicions, activitats musicals, audiovisuals i tallers. És també una ràdio online i una agència d'artistes. Concerts i sessions de DJ de dijous a diumenge. –M.F Nogueras Blanchard

Art a l'aire lliure a Barcelona

Art

Algunes de les millors obres d'art de la ciutat es troben en plena ciutat El més vist 10 edificis d'arquitectura singular Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions. La història de Barcelona es llegeix a cada rajola: des del modernisme de la burgesia opulent fins al barraquisme del Carmel, dels nínxols on s'adotzenava la classe treballadora fins a les grans infraestructures faraòniques. Perquè, contra la voracitat del totxo pel totxo i la tendència, tan catalana, de tapar els problemes amb formigó, a Barcelona sempre hi ha hagut moviments a contracorrent, com el GATCPAC, arquitectes preocupats per obrir horitzons, per repensar la ciutat i reformar-la des d'un urbanisme integrador. Hem volgut fixar-nos en petits edificis on s'hi han fet grans revolucions. I per fer-ho, hem parlat amb arquitectes joves (Carles Enrich, David Bravo i el col·lectiu MAIO) que han seleccionat deu intervencions intel·ligents que han fet de la ciutat un lloc millor. No són els edificis més famosos, ni els més sorprenents, ni estan signats per cap estrella de rock. Hi ha exemples de reutilització d'espais, d'adequació i nous usos a fàbriques centenàries. El reciclatge i la conservació de la memòria arquitectònica és tendència arreu del món, però això de preservar aquí ha provocat al·lèrgia molts anys. També desta

Advertising

L'art que has de veure

Art Galeries

Amants de la pintura, la fotografia, l'escultura i de l'art en general: aquí teniu una tria de les millors exposicions que podeu trobar actualment als museus i galeries de Barcelona. Les exposicions més populars Dones il·lustradores De Lola Anglada fins a Mercè Llimona, passant per Lluïsa Jover, Violeta Denou i Marta Balaguer, entre d'altres. Dotze són les dones protagonistes d'aquesta exposició que dóna visibilitat a la tasca de les il·lustradores que al llarg del segle XX han tingut un paper proptagonista en el desenvolupament cultural, creadores que han participat de manera activa en la propagació del patrimoni artístic català. Hi descobrireu les seves trajectòries vitals i algunes de les criatures a les quals han donat vida en els darrers 100 anys. Colita. Perquè sí! Colita és un dels noms més destacats de la fotografia catalana contemporània. Va aprendre l'ofici al costat de Xavier Miserachs, va retratar els professionals, artistes i intel·letuals de la 'Gauche Divine' i també ha col·laborat amb les principals capçaleres del país, revistes com Interviu, Fotogramas i Destino, entre d'altres. L’exposició «Colita. Perquè sí!», comissariada per Laura Terré, presenta un ampli recorregut per la seva trajectòria gràfica i també apropa al seu univers personal, invocant la seva mirada carregada d’intenció i humor. Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010 “Jo faig el carrer. Amb les meves fotografies jo busco ser una espècie de notari d’una època”. Amb aquesta decla

Temporada de fotografia

Art Fotografia

La ciutat viu un boom d'exposicions fotogràfiques. Us recomanem les millors Exposicions recomanades Colita. Perquè sí! Colita és un dels noms més destacats de la fotografia catalana contemporània. Va aprendre l'ofici al costat de Xavier Miserachs, va retratar els professionals, artistes i intel·letuals de la 'Gauche Divine' i també ha col·laborat amb les principals capçaleres del país, revistes com Interviu, Fotogramas i Destino, entre d'altres. L’exposició «Colita. Perquè sí!», comissariada per Laura Terré, presenta un ampli recorregut per la seva trajectòria gràfica i també apropa al seu univers personal, invocant la seva mirada carregada d’intenció i humor. Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010 “Jo faig el carrer. Amb les meves fotografies jo busco ser una espècie de notari d’una època”. Amb aquesta declaració, el nonagenari Joan Colom (Barcelona, 1921) defineix una afició intermitent per la qual passarà a la història de la creativitat catalana: el reportatge fotogràfic.El 2012 va donar el seu arxiu al MNAC, i ara aquest museu que conserva mil anys del nostre patrimoni artístic, després de processar i estudiar més de mil ítems, ens lliura una gran exposició retrospectiva que dóna a conèixer per primer cop la totalitat de la seva obra, amb nombroses imatges inèdites i interpretacions històriques i contextuals de la seva feina. The Bikeriders i Uptown: Danny Lyon Després d'exhibir l'emblemàtica sèrie 'Conversations with the Dead', la Fundació F

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising