Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Fotografia a Barcelona: guia completa per a aficionats

Fotografia a Barcelona: guia completa per a aficionats

Jornades, tallers, exposicions i botigues de fotografia a la ciutat

Jo Faig el Carrer (Joan Colom)
©Joan Colom Jo Faig el Carrer
Advertising

Barcelona i la fotografia van de la mà. En aquesta guia, els aficionats hi trobareu les principals activitats, tallers, exposicions i jornades sobre fotografia que es fan a la ciutat, com per exemple Objectiu Bcn, que es fa a 12 centres cívics de Barcelona i que oferirà lliçons magistrals a càrrec de fotògrafs de l'Agencia Magnum Abbas (2 d'abril), Cristina García Rodero (29 i 30 de maig) i Davd Airob i Joan Guerrero (19 de junio). A més, si voleu renovar la vostra càmera o donar-li una oportunitat a la Polaroid, també us recomanem les principals botigues de fotografia de Barcelona. 

Exposicions de fotografia

‘Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques
Foto: Casa Elizalde
Art

Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques

icon-location-pin Casa Elizalde, Eixample
icon-calendar

L'exposició proposa una reflexió sobre la relació entre dones i fotografia en el context de Barcelona i l'Eixample del 1900 fins als anys 80 del segle XX. Més enllà del discurs que històricament s'ha proposat al voltant dels codis de gènere i els gèneres fotogràfics, la mostra evidencia la pluralitat i diversitat de cultura fotogràfica feta per dones: aquí disparaven elles.  

Foto del disc Maria del Mar Bonet (1970)
Foto: Fundació Toni Catany
Art

Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany

icon-location-pin Palau Robert, Dreta de l'Eixample
icon-calendar

Aquesta és la història de dos amics i d'un fecund intercanvi creatiu, i de com l'ull del fotògraf contribueix a la construcció de la imatge pública de la cantant. Parlem de Toni Catany i de Maria del Mar Bonet, protagonistes d'una exposició que subratlla el rol decisiu com a defensors de la identitat, la llengua i la mediterrània a través de la música i l'art. La mostra recull un total de 180 peces, entre discos, cartells i fotografies, repartits en diferents àmbits, des dels inicis l'any 1966, data de la primera imatge càlida i amorosa que fa Catany de Bonet, fins al 2017, quan va sortir el darrer disc de la cantant, 'Ultramar'. El fotògraf, que va morir el 2013, hi havia participat fent recerca de músiques cubanes.

Advertising
Serrat, Núria Feliu i Raimon (1976), d'Oriol Maspons
. Museu Nacional d’Art de Catalunya, donació de l’artista, 1999. © Arxiu fotogràfic Oriol Maspons
Art

Oriol Maspons, la fotografia útil

icon-location-pin Museu Nacional d'Art de Catalunya. MNAC, Sants - Montjuïc
icon-calendar

Recorregut de quatre dècades per l'obra d'Oriol Maspons, renovador del llenguatge fotogràfic a través del reportatge, el retrat, la moda i la publicitat. El 61 crearia un dels estudis més trencadors del país, de la ma de Julio Ubiña i va treballar per diferents publicacions ('La Gaceta Ilustrada', 'Paris Match', 'Elle'), i va publicar gran quantitat de llibres. Reconegut inconformista i provocador, Maspons va ser un dels artífexs de la 'gauche divine'.

The Pale Yellow Cadillac- Sadie- Portland- Maine- 2010
© Cig Harvey
Art

La bellesa de les línies. Fotografia de la col·lecció Gilman i González-Falla

icon-location-pin Foto Colectania,
icon-calendar

Selecció d’obres mestres de la història de la fotografia de la col·lecció de Sondra Gilman i Celso González-Falla. Una col·lecció amb seu a Nova York que inclou més de 1500 fotografies originals d’alguns dels millors fotògrafs del segle XX i XXI com Robert Adams, Walker Evans, Rineke Dijkstra, Man Ray, Berenice Abbott o Lee Friedlander, entre molts d’altres.

Advertising
Art

La ciutat dels passatges. Abans de la Via Laietana

icon-location-pin Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
icon-calendar

Exposició que mostra una selecció de les fotografies guardonades al concurs de dibuixos i fotografies que l’Ajuntament va convocar a finals de gener de 1908 amb l’objectiu de documentar tots els carrers, places i espais diversos que havien de desaparèixer amb l’obertura de la Via Laietana. La col·lecció del concurs està integrada per més de sis-centes fotografies que constitueixen l’únic registre fotogràfic massiu d’aquell territori desaparegut. Aquest fet les converteix en un dels conjunts més interessants del patrimoni fotogràfic de la ciutat de Barcelona.

Art

Jorge Ribalta. Àngels nous. Escenes de la reforma de la Plaça de la Gardunya, Barcelona (2005-2018)

icon-location-pin Virreina Centre de la Imatge, El Raval
icon-calendar

'Àngels nous' –nom que s’inspira en 'l’àngel de la història' de Walter Benjamin– presenta, per primera vegada en un context expositiu, el seguiment fotogràfic que Jorge Ribalta (Barcelona, 1963) va fer durant tretze anys, entre el 2005 i el 2018, de la plaça de la Gardunya, atenent principalment aquelles modificacions relacionades amb la seva morfologia i els seus usos públics.

Advertising
Art

Feminismes! L’avantguarda feminista dels anys setanta. Coreografies del gènere

icon-location-pin CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, El Raval
icon-calendar

Sota el paraigua 'Feminismes!' es presenten dues exposicions: 'L'Avantguarda Feminista dels anys setanta. Obres de la VERBUND COLLECTION, Viena' i 'Coreografies del gènere'. Els anys 70 marcarien un punt d'inflexió en el moviment feminista i aquella agitació i l'art trencador que desafiava les construccions de gènere segueix sent font d'inspiració per a les creadores contemporànies. La primera mostra presenta 200 obres d'artistes d'Europa, Amèrica del Nord i del Sud i Àsia que contribuirien a rescriure la història de l'art. La segona mostra posa el focus en els relats actuals, a partir d'una quinzena d'obres: el concepte feminisme s'ha ampliat en els darrers 50 anys, amb el concepte 'gènere' com a protagonista.

Art, Fotografia

Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Fotografies d’Alec Wainman

icon-location-pin Museu d'Història de Catalunya, La Barceloneta
icon-calendar

Mostra que es pot veure al vestíbul del Museu d’Història de Catalunya amb més de 150 fotografies d'Alec Wainman. L'exposició és el resultat d’una recerca de quaranta anys per recuperar 1.650 negatius perduts del període de la Guerra Civil que havien restat guardats en una maleta de pell.

Advertising
Art

Sota la mirada del fotògraf. Picasso als seus tallers

icon-location-pin Museu Picasso, Ciutat Vella
icon-calendar

Exposició que proposa una immersió en l’univers de Pablo Picasso a través de la fotografia, un mode d’expressió polisèmic per natura, ja que produeix imatges tan diverses que porten en elles totes les facetes d’un creador que és alhora autor, model, testimoni i espectador de la seva obra i de la seva vida. Aquest passeig fotogràfic de taller en taller intenta mostrar la riquesa pluridisciplinària de l’obra picassiana, on l’experimentació és la prioritat, amb independència de la tècnica i el suport utilitzats. Des de quan juga a ser reporter durant un estiu fins a la utilització de la seva imatge com a icona, passant per l’autoretrat inspirat i juganer, Picasso manté sempre una relació complexa i intensa amb la fotografia i els fotògrafs que va deixar entrar en la seva intimitat creativa.

Botigues de fotografia

Casanova
©Casanova

Casanova Foto

Especialitzats en fotografia des de 1972, Casanova Foto és una de les botigues de referència per a tots els amants de la disciplina, tant aficionats com professionals. Val la pena donar-li una ullada a la interessant oferta de productes de segona mà així com visitar la botiga de 600 metres quadrats, amb espais per a tallers i cursets.

Còpia
©Còpia

Còpia

Més de 25 anys d'experiència els avalen, i estan especialitzats en fotografia química en blanc i negre i impressió digital. Aquí copien i imprimeixen treballs professionals per a exposicions. A través de la seva web podeu enviar les fotografies per imprimir-les, escollint tant el tipus de paper com l'acabat.

Advertising
Botigues

Lomography Store Barcelona

Us agrada la fotografia i teniu ganes d’experimentar? Podeu llogar una càmera Lomo a la Lomography Store, situada al Born. Aquestes càmeres, populars a la dècada dels noranta, estan visquent una segona joventut. Són la última moda i en aquesta galeria en podeu llogar una durant tot un dia. Només heu de reservar cita per Internet i fer-vos amb un carret de pel·lícula. Qui primer la reserva, primer se l’emporta. El preu? Gratis!

Botigues, Art, artesanies i aficions

Impossible Barcelona

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Impossible Project ha recollit els testimonis dels antics treballadors de Polaroid i, des de la mateixa fàbrica austríaca, segueix produint cartutxos de pel·lícula compatibles. A més, a partir de 60 euros, hi podeu comprar la vostra Polaroid.

Advertising
Nostàlgic Barcelona Photo Store
©Maria Dias
Botigues

Nostàlgic

icon-location-pin Gràcia

Si us agrada immortalitzar instants i la fotografia té un lloc a les parets de casa vostra, prescindiu dels marcs convencionals i opteu per aquest acabat original.

Kowasa
©Kowasa
Art

Kowasa Gallery

icon-location-pin Eixample

És, gairebé per unanimitat, una de les millors botigues dedicada a la fotografia de la ciutat. Disposen d'una àmplia selecció d'obres d'artistes nacionals i internacionals, d'un catàlg de prop de 10.000 títols, així com d'un bon fons fotogràfic. Des de 1997, l'espai també compta amb una galeria per donar a conèixer fotògrafs del país i altres grans noms de la disciplina.

Advertising
Botigues

La Parada

icon-location-pin Gràcia

En aquesta parada no trobareu espàrrecs ni bacallà sinó paisatges portàtils i arquitectures de paper. Xènia Bagué i Raquel Villa fan promoció, difusió i pedagogia de la fotografia en aquesta botiga del Mercat de l’Abaceria, la mostra que no calen quatre parets perquè un espai sigui encantador. Els dijous convoquen fotògrafs professionals que parlen de la seva obra i dissabte programen l’Speaking Corner, on la gent pot donar a conèixer els seus projectes. És genial assortir-se d’aliments i cultura en una sola visita al mercat, oi?

4Photos
©Maria Dias

4photos

A l'altell de la botiga 4photos, al Born, s'exhibeixen càmeres de col·leccionista: una Lubital, ideal per als estudiants dels 80; un parell de Rolleis, autèntics tresors; inclús una Nikon compacta. En un pla mig, estan les imatges d'una Barcelona en blanc i negre.

També t'agradarà

Museus i institucions

Galeries: art gratis

ADN Joan Gaspar Trama Marlborough Joan Prats Galeria 3 Punts Toni Tàpies H2o Niu Espai Artístic Local polivalent on hi ha de tot: exposicions, activitats musicals, audiovisuals i tallers. És també una ràdio online i una agència d'artistes. Concerts i sessions de DJ de dijous a diumenge. –M.F Nogueras Blanchard

Art

Art a l'aire lliure a Barcelona

Algunes de les millors obres d'art de la ciutat es troben en plena ciutat El més vist 10 edificis d'arquitectura singular Els edificis que han marcat tendència entre els arquitectes de tot el món Barcelona és un aparador arquitectònic inacabable. Tota la ciutat, des de la cantonada més insignificant, dibuixa un mapa de 2.000 anys de problemes i solucions. La història de Barcelona es llegeix a cada rajola: des del modernisme de la burgesia opulent fins al barraquisme del Carmel, dels nínxols on s'adotzenava la classe treballadora fins a les grans infraestructures faraòniques. Perquè, contra la voracitat del totxo pel totxo i la tendència, tan catalana, de tapar els problemes amb formigó, a Barcelona sempre hi ha hagut moviments a contracorrent, com el GATCPAC, arquitectes preocupats per obrir horitzons, per repensar la ciutat i reformar-la des d'un urbanisme integrador. Hem volgut fixar-nos en petits edificis on s'hi han fet grans revolucions. I per fer-ho, hem parlat amb arquitectes joves (Carles Enrich, David Bravo i el col·lectiu MAIO) que han seleccionat deu intervencions intel·ligents que han fet de la ciutat un lloc millor. No són els edificis més famosos, ni els més sorprenents, ni estan signats per cap estrella de rock. Hi ha exemples de reutilització d'espais, d'adequació i nous usos a fàbriques centenàries. El reciclatge i la conservació de la memòria arquitectònica és tendència arreu del món, però això de preservar aquí ha provocat al·lèrgia molts anys. També desta

Advertising
Art, Galeries

L'art que has de veure

Amants de la pintura, la fotografia, l'escultura i de l'art en general: aquí teniu una tria de les millors exposicions que podeu trobar actualment als museus i galeries de Barcelona. Les exposicions més populars Dones il·lustradores De Lola Anglada fins a Mercè Llimona, passant per Lluïsa Jover, Violeta Denou i Marta Balaguer, entre d'altres. Dotze són les dones protagonistes d'aquesta exposició que dóna visibilitat a la tasca de les il·lustradores que al llarg del segle XX han tingut un paper proptagonista en el desenvolupament cultural, creadores que han participat de manera activa en la propagació del patrimoni artístic català. Hi descobrireu les seves trajectòries vitals i algunes de les criatures a les quals han donat vida en els darrers 100 anys. Colita. Perquè sí! Colita és un dels noms més destacats de la fotografia catalana contemporània. Va aprendre l'ofici al costat de Xavier Miserachs, va retratar els professionals, artistes i intel·letuals de la 'Gauche Divine' i també ha col·laborat amb les principals capçaleres del país, revistes com Interviu, Fotogramas i Destino, entre d'altres. L’exposició «Colita. Perquè sí!», comissariada per Laura Terré, presenta un ampli recorregut per la seva trajectòria gràfica i també apropa al seu univers personal, invocant la seva mirada carregada d’intenció i humor. Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010 “Jo faig el carrer. Amb les meves fotografies jo busco ser una espècie de notari d’una època”. Amb aquesta decla

Art, Fotografia

Temporada de fotografia

La ciutat viu un boom d'exposicions fotogràfiques. Us recomanem les millors Exposicions recomanades Colita. Perquè sí! Colita és un dels noms més destacats de la fotografia catalana contemporània. Va aprendre l'ofici al costat de Xavier Miserachs, va retratar els professionals, artistes i intel·letuals de la 'Gauche Divine' i també ha col·laborat amb les principals capçaleres del país, revistes com Interviu, Fotogramas i Destino, entre d'altres. L’exposició «Colita. Perquè sí!», comissariada per Laura Terré, presenta un ampli recorregut per la seva trajectòria gràfica i també apropa al seu univers personal, invocant la seva mirada carregada d’intenció i humor. Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010 “Jo faig el carrer. Amb les meves fotografies jo busco ser una espècie de notari d’una època”. Amb aquesta declaració, el nonagenari Joan Colom (Barcelona, 1921) defineix una afició intermitent per la qual passarà a la història de la creativitat catalana: el reportatge fotogràfic.El 2012 va donar el seu arxiu al MNAC, i ara aquest museu que conserva mil anys del nostre patrimoni artístic, després de processar i estudiar més de mil ítems, ens lliura una gran exposició retrospectiva que dóna a conèixer per primer cop la totalitat de la seva obra, amb nombroses imatges inèdites i interpretacions històriques i contextuals de la seva feina. The Bikeriders i Uptown: Danny Lyon Després d'exhibir l'emblemàtica sèrie 'Conversations with the Dead', la Fundació F

Advertising