[title]
Hi ha moltes maneres de valorar quin és el barri que més tirada té entre els barcelonins, però potser la dada més fiable la trobem quan anem a buscar el lloc on els barcelonins volen viure. I ara que el barri està de festa major, podem dir que la Vila de Gràcia és el barri més cobejat. Segons dades de l'INCASÒL, en el primer trimestre de l'any es van fer 553 contractes de lloguer a la Vila de Gràcia, molt per sobre del Raval, amb 460, i la Nova Esquerra de l'Eixample, amb 402. El preu del lloguer al districte de Gràcia es troba en 12,19 euros/m2/mes, una mica per sobre de la mitjana de la ciutat, que és de 11,57 euros/m2/mes.
L'activitat al barri no para. Hi conviuen restaurants de primera línia com la Panxa del Bisbe i establiments de tota la vida com Can Codina. Hi neixen nous epicentres culturals com els Cinemes Texas alhora que els clàssics com el Teatre Lliure –enguany celebra 40 anys!– i els Verdi no perden pistonada. L'activisme social és alt i hi ha molta gent entregada al barri, des dels veïns que vesteixen els carrers per festa major fins als que lluiten contra la gentifricació del barri i el turisme descontrolat. També n'hi ha que donen vida als mites del barri i a la Gràcia màgica.
Tot això vol dir que d'aquí a poc Gràcia deixarà ser un barri on es pugui viure? No ho sabem. El cert és que els preus dels pisos de lloguer a Barcelona s'han disparat a xifres del 2008 i que les rendes dels ciutadans no han crescut. Gràcia, per exemple, es troba en la mitjana de la ciutat, que és d'uns 20.000 euros anuals. En canvi, ja hem vist que el preu del metre quadrat està per sobre del de la mitjana de Barcelona. Tanmateix, segons dades de l'Ajuntament de Barcelona, la renda per càpita mitjana de Gràcia ha pujat del 2007 al 2014. Si fa nou anys, superava en tres la mitjana, ara es troba vuit punts per sobre. Això vol dir que al barri hi ha ara gent que té més diners que abans de l'inici de la crisi.