Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

"És curiós que 'El rei borni' sigui la pel·li més vista als Verdi"

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Arran dels aldarulls que estan tenint lloc aquests dies a Gràcia, hem parlat amb gent de la cultura que viu o treballa al barri perquè ens expliquin com estan vivint els esdeveniments i com s'expliquen el que està passant.

LLUÍS CABRERA
(Taller de Músics), veí del barri


"Visc davant del merder, al costat de la biblioteca. He fet alguna conferència al Banc Expropiat i la gent del barri estàvem molt contents amb la feina que fan, a mig camí d'un ateneu, centre cívic, una ONG... Són gent jove amb molta empenta i han obert vies per a la reinserció laboral, han ajudat gent sense recursos, gent estrangera...

A dins hi havia persones que no eren conscients del lloguer que pagava l'Ajuntament. La seva força moral era que havien expropiat el banc i quan s'ha sabut, hi ha hagut un daltabaix. Crec que hi hauria d'haver hagut una mediació entre l'Ajuntament, el Banc Expropiat i la propietat.

Per qüestions ideològiques i emocionals em solidaritzo amb el Banc Expropiat, però sóc no violent, i no accepto la crema de cotxes, oficines de banc i contenidors.

Tinc 61 anys, i quan veig els furgons, com en baixen els Mossos, em recorden temps passats. La majoria de les persones es manifesten de manera pacífica. Per una minoria que actua de manera violenta, els antiavalots estan repartint castanya a la gent pacífica.

Vaig haver d'ensenyar el DNI als antiavalots per entrar a casa meva a les 21.30 h. I si tens cotxe o moto, no els pots entrar al pàrquing, encara que puguis demostrar-ne la titularitat. Els antiavalots estan protegint la propietat privada del banc però perjudiquen l'accés a la propietat privada dels veïns.

Els antiavalots no coneixen el territori, un no sabia ni on estava la Travessera de Gràcia. Tenen poca ànima, obeeixen ordres sense raonar, i he vist algun comportament desproporcionat, quan li van clavar un cop de porra a una veïna.

Ara amb els veïns estem discutint tot el dia [entre els que estan a favor del Banc Expropiat i els que hi estan en contra]. Hi ha qui diu: "Aquests nois abans semblaven molt pacífics". I ho són.
Com ho aturem, això, aquesta lluita de força? Estàvem en pau i ara és una guerra."

NÚRIA MARTÍNEZ-VERNIS
Poeta i responsable de l'Ateneu de Fabricació de les Corts


La seva tàctica és la violència i la nostra també. No és la manera, però què passa? Quines són les seves campanyes electorals? De quina manera es tapen uns forats per uns altres? Perquè parlem d'estelades i no parlem de tots els casos de corrupció? La violència per la violència no m'agrada. Però penso que la provocació és molt gran i que la violència l'exerceixen ells primer, abans que ningú. I amb una força molt desigual.

A mi em fa il·lusió que es moguin coses i que es plantegin coses. Entenc totes les posicions, el que no entenc és la violència de la BriMo, fan molta por a gent de tota mena. La tàctica de córrer cap al ciutadà, anar enrere, tornar endavant... Aquest exercici d'estar tres hores jugant al gat i a la rata... De debò que no ho saben fer millor? No m'ho crec, això està ultrapensat. Què passa? Que hi ha eleccions pels dos cantons. A qui li interessa que això s'esbombi? Cadascú sap molt bé el paper que s'està jugant.

Crec que això continuarà. Cada vegada més els moviments llibertaris i socials van venint cap a Gràcia per protegir. Això continuarà. Podria ser un petit 15-M, o les reivindicacions laborals de França, o com els sectors dels transports que foten les seves vagues.

És curiós que Trias hagués fet un pacte que ni els okupes sabessin, pagant lloguer 5.500 euros mensuals. Això ho ha iniciat l'Ajuntament. D'altra banda el propietari del banc és propietari també d'altres sucursals que van tancar a Gràcia, amb la qual cosa interpreto que aquest senyor no deixa de ser un especulador més. Estic treballant amb temes d'economia col·laborativa, social i solidària i no paro de trencar-me les banyes de com se'ls explica a les empreses que s'ha de formar part d'això perquè els recursos són finits i perquè tots hem de contribuir al desenvolupament social. Perquè no existeix desenvolupament econòmic sense el social. Es podria negociar que si té sis o set sucursals –desconec quantes però són diverses– que en destinés una a recursos socials. Estic convençuda que els okupes podrien arribar a negociar-ho."

RUTH LLOPIS
Actriu (protagonista d''El rei borni')

"Fa dies que no puc entrar a casa meva. Està tot rebentat. La violència no és la millor manera d'arreglar les coses. I ho dic tant pels que reivindiquen com pels que peguen. No vull fer publicitat de la pel·lícula: aquest matí he fet un tuit on deia que tant de bo tot això fos ficció! Tots s'estan passant molt. A més, hi ha poca gent del barri. I sembla mentida que hi hagi aquests joves a favor de la violència... És curiós que 'El rei borni' sigui la pel·li més vista als Verdi."

Víctor Nubla
© Maria Dias

VÍCTOR NUBLA
Músic, escriptor, artista multidisciplinari


"El Banc Expropiat feia una funció que els veïns apreciaven. I per tant una bona part del veïnat tampoc està d'acord amb què s'hagi tancat. Tot això són fases i etapes que es van produint al llarg del procés en què un sistema hauria de millorar, no empitjorar. En un sistema en el qual la constitució diu que tots els ciutadans tenen dret a un habitatge, és normal que si el preu d'un pis de lloguer és superior al sou base, passin coses com aquesta. Aquests senyals expliquen una situació en la qual lamentablement la població no ho està passant bé. El sistema s'ha endurit, i no només a nivell econòmic sinó també pel que fa a les eines que utilitza. Aquestes coses passen i seguiran passant, imagino."

ELISA MUNSÓ
Il·lustradora al capdavant de la galeria El Diluvio Universal

"Està tot una mica així... Portem tres nits i és una putada, a veure què passa. Hem de tancar les persianes aviat, perquè aquest és carrer de pas, de córrer, de tot el que vulguis.

No tinc cap mena de relació ni amb el Banc Expropiat, que no era com Can Vies, no hi anava tot el barri, ni amb el grup de manifestants que provoquen aldarulls. Una cosa és que es manifestin, que cridin, i l'altra és que cremin contenidors, que facin malbé terrasses de bars per trencar vidres d'entitats bancàries, que l'endemà tornen a tenir vidres nous... Si Ada Colau demana de buscar algú per parlar-ne, no entenc per què segueixen 'liant-la'.

També estic en contra de l'helicòpter que les darreres nits ha sobrevolat el barri fins a la matinada. Tinc una amiga amb una nena petita que està acollonida, i li demana si això acabarà en guerra... Jo estic en contra dels dos bàndols.

Demà teníem inauguració i la farem diumenge (coincideix que de divendres a dissabte se celebra a Gràcia la XXIII edició dels Tallers Oberts). El cap de setmana potser no vindrà ningú, hi serem els graciencs, que ja ens coneixem tots."

JORDI LANUZA
(Inspira), bar Vinil()


"Era evident que passaria. Que l'Ajuntament pagués un lloguer que no li pertocava tenia una duració limitada. Ara ha de pagar la gent del barri després que les institucions s'hagin passat molt de temps fent els ulls grossos. Feia molt de temps que al barri se sabia que l'ajuntament estava pagant 5.500 euros pel lloguer del Banc. Estant al Vinil(), molta gent m'ho havia explicat.

El que s'ha fet al banc és fabulós, però l'estratègia política que ho permetia era molt desagradable, i ara s'utilitza la situació per criticar el nou ajuntament.

Pel que fa a les accions de la BriMo, estan sent desproporcionades, com sempre.

Als joves del Banc Expropiat se'ls estan donant opcions d'anar a un altre lloc. Haurien d'acceptar una nova ubicació, les ofertes que l'ajuntament d'Ada Colau els hi està donant. Haurien de deixar-ho córrer, no es pot seguir amb la guerra a Gràcia cada nit. Algú haurà d'arronsar.

Sap greu per la gent del barri, ningú no ho ha buscat, ni els veïns ni el Banc Expropiat."

Albert Forns
Albert Forns
© Maria Dias

ALBERT FORNS
Escriptor


“El que passa a Gràcia és un exemple més d’un govern (Generalitat i Mossos) que no entenen la vida social i els moviments alternatius que hi ha a Barcelona i a tot Europa. Es contraposen les maneres de fer d’un govern conservador, de dretes, davant les diferents maneres de sobreviure contra el turisme i el capitalisme de la ciutat i de tot el continent. A més, tenim unes forces de l’ordre descontrolades que se salten les pròpies regles de control. Són una vergonya europea. No podem ser independents amb aquestes forces de l’ordre. Primer, ens hem d’independitzar de la BriMo”.

ANA VIVERO
Col·lectiu Oslo

"Es nota molta tensió i violència per les dues parts, com una aixeta de gas. Aquest matí hem trobat trencadissa als vidres d'Oslo, i marxem a les 20 h pel que pugui passar...

No sabem a què ve tanta violència. Pel tema del Banc, nosaltres que també paguem un lloguer, creiem que si els ofereixen un espai, potser no cal cremar tota la ciutat...  Estem flipant molt. Des del 15-M que no vèiem aquestes corredisses de furgons amunt i avall. Sembla un estat d'excepció; estem una mica calents, i esgotats de sentir l'helicòpter i les sirenes del Banc.

El més bonic de tot plegat és que els veïns han sortit a fer cassolades des del primer dia. Va sorgir espontani. Mentre uns i altres es mataven, la gent va sortir a picar..."
 

Últimes notícies

    Publicitat