Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Setge a l'Heliogàbal? El comunicat de la sala

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

El 3 de gener l'Heliogàbal denunciava a les xarxes socials un assetjament per part de la Guàrdia Urbana que s'havia traduït en cinc inspeccions en vint dies, una d'elles la nit de Cap d'Any i un altre amb el resultat d'haver de tancar abans d'hora.

La seva situació és anòmala: malgrat exercir com a sala de concerts –i haver estat guardonada com a tal amb un premi Ciutat de Barcelona–, el temple gracienc té llicència de bar-cafeteria. L'equip de l'Heliogàbal confiava poder resoldre aquesta anomalia durant el 2016 –coincidint amb la celebració del 20è aniversari de la sala–, arran del bon clima amb l'administració de la nova alcaldessa Ada Colau. Però les inspeccions dels últims dies els han decidit d'una banda a buscar suport popular en forma d'adhesions de socis, i de l'altra a denunciar els fets. Aquest és el comunicat oficial:

"En tot just vint dies, l’Heliogàbal ha estat objecte de cinc inspeccions de la Guàrdia Urbana (una d’aleatòria per la campanya de Nadal i les altres de seguiment). Algunes han tingut lloc en dates tan assenyalades com la nit de Cap d’Any o, dos dies després, quan inauguràvem el cicle de concerts Ronda, que nodreix diversos espais de Gràcia de música en viu.

Tenim por que això sigui només el començament d’un assetjament que pot acabar desembocant en la molt temuda i mai desitjada clausura de l'Heliogàbal. Que la Guàrdia Urbana actuï pel seu compte en dates nadalenques o estivals no és notícia, però mai no n’havíem notat una pressió tan forta i recurrent. Ens fa l’efecte que hem d’aclarir què passa i per què passa.

1. L’Heliogàbal no té la intenció d'emprendre una creuada ni de fer soroll mediàtic contra cap cos de seguretat ni contra cap responsable polític o administratiu.

2. L’única intenció de l’Heliogàbal és trobar una fórmula per legalitzar d’una vegada per totes una programació cultural centrada en la música en viu i els recitals poètics.

3. En el moment de rebre la llicència de bar, l’any 2003, l’Heliogàbal ja havia fet mans i mànigues perquè se n’hi atorgués una que li reconegués l’activitat real, però les peticions no van ser ateses.

4. Des de llavors, l’Heliogàbal ha continuat provant d’aconseguir la regularització de la llicència d’activitat. Tots els governs municipals han manifestat la voluntat d’aconseguir aquesta legalització, però alhora han exhibit una inacció total per assolir-la.

5. En el pla participatiu per a la revisió del pla d’usos del Districte de Gràcia, les entitats veïnals i associatives del barri van mostrar un suport unànime a l’Heliogàbal i van explicitar la necessitat que se’n regularitzés la llicència d’activitat.

6. Les inspeccions de la Guàrdia Urbana sempre denuncien el mateix: excés d’aforament. És evident que habitualment el tenim excedit, perquè es va calcular l’aforament d’un bar-cafeteria quan, en realitat, l’Heliogàbal és tota una altra cosa.

7. El govern municipal hauria d’analitzar com pot ser que tinguem un premi Ciutat de Barcelona de música a la vitrina, que rebem subvencions per a les activitats culturals i que, alhora, ens veiem obligats a fer totes aquestes activitats de manera alegal i amb risc de ser sancionats.

8. Per fer palès que l’Heliogàbal no és només un bar, sinó moltes altres coses, hem demanat que tothom que ho vulgui s’associï a l’Associació Cultural Heliogàbal, que és qui va fer néixer el projecte de les activitats culturals l’any 1995. Amb dos dies justos, hem rebut el, suport de més de mil persones que veuen la necessitat que un espai com l’Heliogàbal pugui tirar endavant el seu projecte sense traves.

9. Tenim l’esperança que aquest 2016 trobarem la solució definitiva per posar fi a aquesta anomalia que ens perjudica a tots".

Últimes notícies

    Publicitat