Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Fotos analògiques/EEEEEEEEEE Disposable Cameras
MJFotos analògiques/EEEEEEEEEE Disposable Cameras

Tot el que cal saber sobre la fotografia analògica a Barcelona

Càmeres clàssiques, lomo i automàtiques, on trobar pel·lícula, on revelar, on imprimir, on fan tallers...

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Semblava que el píxel acabaria amb tot però per sort no ha estat així. La fotografia analògica no és una disciplina de museu. Al contrari: cada dia més joves treuen la pols a les Cànon i Nikon dels seus avis i les fan servir per capturar moments. Pel carrer veiem Polaroids, als mercats de segona mà volen les càmeres antigues. La fotografia analògica –com els vinils a la música– té molta vida per davant. Si us interessa el tema, aquí trobareu una llista de botigues noves i clàssiques i laboratoris per revelar.

Si el que necessiteu és inspiració, doneu una ullada a les exposicions de fotografia.

Botigues

 • Botigues
 • Electrònica
 • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Chandal és una 'concept store' que va obrir portes al 2008, aleshores al Raval per traslladar-se anys més tard al Born, on és actualment. Hi trobareu una pila de preciosos objectes de disseny per a totes les edats, tresors ètics i de qualitat que venen de tot el món i que costa trobar a altres llocs que no siguin aquest temple de la vida moderna, el redisseny i l'últim vintage. Però encara hi ha més: la fotografia analògica i automàtica és a l'ADN de Chandal, que és també botiga oficial de Polaroid Originals (ho trobareu tot) i únics distribuidors de la pel·lícula produïda per Impossible Project. També hi trobareu les càmeres d'un sol ús d'EEEEEEEEEE Disposable Cameras –il·lustrades amb dissenys limitats–, pel·lícules fotogràfiques de 35mm, de 120mm i de 110mm en color i b/n i les millors publicacions de fotografia del moment. 

 • Botigues
 • Gràcia

Un altre espai a tenir en compte si voleu disparar: a Nostàlgic hi trobareu càmeres analògiques clàssiques (models de Cànon, Leica, Kònica, Hasselblad...), càmares instantànies, lomo i pinhole. També tenen pel·lícules per a totes elles, accessoris i fins i tot un servei de reparació. 

Entre els serveis que ofereixen hi ha també el de lloguer de càmeres i el lloguer d'estudi per hores. 

També ofereixen servei de revelat.  

Publicitat
 • Botigues

Ja fa anys que la lomografia viu un període de boom. Les càmeres de plàstic, les Fisheye i sobretot les Diana F+ es veuen per tot arreu. Són fàcils de fer servir, no acostumen a ser gaire cares i els efectes que fan a les fotos són sempre imprevisibles i sorprenents. Si voleu fer-vos amb una d'elles o llogar-ne una per provar com dispara, aneu a Lomography. 

A banda de vendre càmeres també fan tallers cada setmana. Fins ara n'han fet de retrat i doble exposició, de revelatge en blanc i negre, d'introducció al gran format...

 

Clàssiques

Casanova Foto
 • Botigues
 • Barcelona

La història de Casanova Foto comença el 1972, quan Paco Casanova, que ja comptava amb una llarga trajectòria en el sector, va obrir la primera establiment sota el nom de Foto Casanova al carrer Pelai de Barcelona. Aquella botiga, amb només cinc empleats, es va fer aviat popular entre els fotògrafs, especialment per la compravenda d'articles de segona mà. 

Després d'anys i canvis, Casanova Foto és avui un espai de 600 metres quadrats on trobareu tot el que necessiteu: càmeres de primera i de segona mà, objectius, flaixos i altres accessoris. També tenen servei de revelatge, material per estudi i servei de lloguer.  Doneu una ullada a les seves seccions d'outlet i de segona mà. Podeu trobar-hi material molt rebaixat i que funciona perfectament. 

 • Botigues
 • Barcelona

La fotografia, per reducció, s’associa a dos àmbits: el domèstic (mòbils) i l’artístic (exposicions, fotollibres, publicitat). Termes com pel·lícula, ASA, fotòmetre, revelat, ampliadora, plaques i negatiu semblen d’una altra època però hi ha un món on l’analògic i les càmeres reflex tenen el seu espai. Foto Boada ofereix material nou i usat, un lloc on l’aficionat, el col·leccionista i l’artista comparteixen objectius.Aquesta botiga de fotografia, en la seva especificitat, és la més antiga de la ciutat. Frederic Girós, el propietari, té documents que en proven l’existència des del 1927 (fundada per Vicenç Boada). Girós té un públic fidel que segueix les tendències. “Com el retorn dels vinils, les Polaroid s’han posat de moda. Com descobrir la sopa d’all”, afirma. Els holandesos The Impossible Project l’han tornat a reviure després que va plegar la firma americana; abans d’això, la lomografia ja despertava passions i continua amb nous adeptes mentre les Leica i les Rolleiflex es cotitzen com els Rolls-Royce de la fotografia.

On revelar

VM Foto
 • Botigues
 • Barcelona

VM és probablement el laboratori més popular entre els qui disparen en analògic. Des del 1999 revelen, escanegen i amplien tot tipus de pel·lícules. Són especialistes en encàrrecs d'ampliacions per a exposició, a partir de pel·lícula o d'arxiu digital. Per a exposicions fan descomptes de fins al 20% i també en fan per a estudiants i professionals.

Kitoli
 • Botigues
 • Barcelona

Una altra bona opció si busqueu un lloc on revelar, ampliar i imprimir. A Kitoli es dediquen a la fotografia des dels anys 80 i són ràpids, efectius i econòmics. Una aposta segura, a l'Eixample dret.

Publicitat
Laboratori Blanc i Negre Còpia
 • Botigues
 • Barcelona

No és econòmic però la qualitat de les seves impressions és difícil d'igualar. Si heu de revelar i imprimir fotografies en blanc i negre i voleu fer-ho bé, aquest és el lloc que esteu buscant.

Foto Joma
 • Botigues
 • Barcelona

Amb una trajectòria de més de 50 anys, a Foto Joma estan especialitzats en revelatge analògic. També transformen vídeos a format digital (cintes VHS, Hi8, mini DV i cine 8mm, super 8mm i 16mm) i tenen servei de compra-venta de material.

Tallers i cursos

Pati Llimona
 • Llocs d'interès

Al Centre Cívic Llimona estan especialitzats en fotografia, audiovisuals i paraula i s'hi programen un centenar de tallers trimestrals encaminats en aquestes tres especialitats. Entre la seva oferta de cursos de fotografia –per a tots els nivells i a preus molt accessibles– n'hi ha sobretot de digital, però també en fan de centrats en l'analògica i fins i tot ensenyen com es treballa al laboratori de revelat. 

El centre cívic ofereix un espai d'autoservei per revelar treballs fotogràfics i servei de revelat de positius i negatius en diferents horaris. L’autoservei ofereix material per treballar al laboratori i només us caldrà portar el paper fotogràfic i d’altres materials específics que pugueu necessitar.

Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya
 • Llocs d'interès
 • Eixample

Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) és una associació cultural que treballa per la promoció i divulgació de la fotografia en qualsevol dels seus aspectes, amb la filosofia d'entitat al servei del públic.

El centre ofereix graduats en fotografia, cursos d'especialització, programen exposicions i hi fan seminaris. A la seva programació hi trobareu també cursos de cap de setmana, plantejats de manera més lúdica que els altres que hi fan i normalment dirigits a tots els públics, també d'inciació a la fotografia analògica

Altres espais per a amants de la fotografia

 • Art
 • Fotografia

El tancament a l'edifici del carrer Diputació es va precipitar per la pandèmia, causa per la qual també s'ha endarrerit l'obertura del nou espai batejat com Centre de fotografia Kbr, en homenatge al bromur de potassi que es fa servir en el procés de revelatge. 

Aquest flamant centre de 1.400 m2 es troba als peus de la icònica Torre Mapfre, a l'Avinguda Litoral, amb dues sales expositives, un espai per a tallers, un auditori i una llibreria. Tot i que l'antiga seu era una joia senyorial de l'Eixample, la nova seu suma versatilitat, modernitat i visibilitat. Sense perdre de vista que es perd la centralitat de la Casa Garriga Nogués, el centre Kbr es troba a tocar del que en els últims anys s'ha autoerigit com el districte creatiu de Barcelona, el Poblenou Urban District.

Foto Colectania
 • Art
 • Fotografia

La Fundació Foto Colectania és una entitat privada sense ànim de lucre que es va inaugurar a Barcelona l'any 2002 amb la finalitat de difondre la fotografia i el col·leccionisme a través d'exposicions, activitats (col·loquis, seminaris, viatges) i l'edició de catàlegs. Foto Colectania compta a més amb una col·lecció de fotografia que reuneix més de 2.500 obres d'autors espanyols i portuguesos des de 1950 fins a l'actualitat. A més, disposa d'una biblioteca de consulta lliure i d'una cambra de conservació on es guarda el fons fotogràfic, l'arxiu de Paco Gómez (donat per la seva família en 2001) i el dipòsit d'una part de la col·lecció de Juan Redón.

Publicitat
Valid Foto
 • Art

Oberta el 2009, Valid Foto és una galeria d'art especialitzada en fotografia moderna i contemporània. Presenta i promou artistes en el mateix espai de la galeria i també fora, amb presència a fires i esdeveniments nacionals i internacionals. 

Recomanat
  També t'agradarà
   Publicitat