Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Mountain Bike
© Sergi Colome

Consells per iniciar-se en el mountain bike

Comencem a rodar amb l’ajuda de la subcampiona d’Europa, la Clàudia Galicia

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

Primer ens vam pujar a la fixie i cada setmana estàvem llestos per sortir a rodar per la ciutat amb els de Barceloneta Bikes. D’aquí, vam passar a agafar la bici de carretera i trobar-nos a l’On y va per fer un cafè i iniciar una ruta d’asfalt de 60 kilòmetres. Ara, hem posat els ulls a la muntanya: volem rodar per corriols, superar pujades i baixades i mantenir l’equilibri tot i les pedres. Hem sentit la crida del mountain bike! Vosaltres també?

La Clàudia Galicia és una referència en el món del ciclisme de muntanya. La seva vida va canviar per un sorteig que la va portar a guanyar i disputar la Titan Desert i, només quatre anys més tard, ja pot dir que és subcampiona d’Europa d’XCM, la disciplina de marató del ciclisme de muntanya. "És un esport que no pensava que m’enganxaria. Al principi em va costar molt perquè em faltava molta tècnica però, mica en mica i amb esforç, he anat millorant i ara gaudeixo molt", explica.

Si tot just comenceu el primer que necessitareu és, evidentment, una bici. Una bona opció pot ser fer-vos amb una de segona mà abans de comprar-vos la definitiva. Apareixeran llavors altres dubtes: fer-vos amb una bici rígida, semi-rígida o de doble suspensió i triar una talla per la roda. És un debat etern! "És molt personal però si és per iniciar-se de zero, recomanaria una roda de 27,5. En cas de voler fer pista amb zones molt poc tècniques, una rígida va bé... Si ja es vol fer camins més trencats i corriols, recomanaria una amb doble suspensió. Amb el temps, si es va agafant confiança i ja es té més habilitat amb la bici, una roda 29 aniria bé", explica la Clàudia.

Publicitat

Botigues, sortides i cursos de mecànica

També necessitareu, casc, mallot, culot... on podeu mirar? A Barcelona teniu botigues com Tomas Domingo, Probike, Rumble Bikes, Biking Point o Doménica –exclusiva per a dones-. Fareu bé de deixar-vos caure per qualsevol d’elles i descobrir, també, tot el que hi fan perquè podreu des de fer sortides en grup fins a aprendre mecànica bàsica o iniciar-vos amb els millors en el ciclisme de muntanya. A Doménica Bikes organitzen dues trobades mensuals i una d’elles és per les amants de la BTT. Són sortides matinals que reuneixen entre 25 i 40 dones de diferents nivells però si ho preferiu, abans d’unir-vos-hi, podeu passar per algun dels cursos d’iniciació al MTB que organitzen. També, dos cops al mes, programen a la botiga tallers de mecànica perquè sigueu autosuficients. Una filosofia semblant segueixen a Probike on és possible unir-se a alguna sortida afterwork de MTB o aprendre al màxim en els cursos de mecànica: pensats per tots els que us acabeu de comprar una bici i voleu gaudir-la amb seguretat.


La mateixa Clàudia Galicia s’ha atrevit ja amb el seu primer training camp de bicicleta de muntanya, l’MTB Polar Camp i no descarta organitzar-ne més en el futur: "Tenia moltes ganes de poder compartir la meva experiència amb noies que comencen a practicar el mountain bike. Quan vaig començar m’hagués estat molt útil trobar una oportunitat així. Va ser un cap de setmana en què vam combinar sortides, classes de tècnica, ioga i xerrades sobre motivació i alimentació".

Publicitat

3 rutes per començar a rodar

Un cop tingueu el material i nocions bàsiques de rodatge i mecànica, esteu llestos per sortir a investigar algunes rutes. La Clàudia ens en proposa tres perfectes per fer les primeres pedalades. La primera la tenim ben a prop, a Barcelona i comença i acaba a Sant Just, passant per la Plaça Mireia i pujant a punts tan emblemàtics com Sant Pere Màrtir, el Turó d’en Cors o el de Sant Cebrià. A més, també us portarà a visitar el Pantà de Vallvidrera on viuen reinetes o granotes verdes i a rodar a prop de la Font Groga o el Portell de Valldaura. "És un recorregut fàcil, amb una mica de tot, divertit i amb corriols senzills", diu Galicia.

Pugem una miqueta el nivell –només un pèl- i anem fins a la Cerdanya, per descobrir Montmalús, un poble que avui dia serveix per guardar-hi bestiar, en concret bens i que serà protagonista de la segona ruta. "És fàcil però al mateix temps exigent. La pujada és sempre per pista i la part més dura és dins el poble de Ger, després ja suavitza una mica i es pot fer sense dificultats", explica la Clàudia. És un itinerari de 30 km i 1.000 m de desnivell, que parteix des de Ger: "Un cop a dalt, a Guils Fontanera podem avituallar d’aigua a la font i agafar una pista que ens portarà a Meranges. A l’alçada del Refugi de la Feixa fem un gir brusc a l’esquerra i agafem el GR-11 que no deixem fins a Guils de Cerdanya", afegeix. Allà podreu avituallar de nou –també de menjar- i per una pista fàcil, ràpida i divertida, sempre de baixada, arribareu a Bolvir de Cerdanya, al costat de la Torre del Remei, travessareu el poble i agafareu ja el camí de Sant Jaume per arribar de nou a Ger.

Publicitat

La tercera ruta que ens recomana la biker de Torelló no li queda gaire lluny de casa: comença i acaba a Vic i ens descobreix el Pantà de Sau en un recorregut de 43 km i 780 m de desnivell. "És una sortida molt completa en el seu traçat, ja que hi ha de tot: pujades fortes sense ser tècniques, baixades perllongades per pista, senders, algun tram no ciclable on tocarà portar l’amiga a la mà...". Ens explica, també, que hi ha algun petit tram d’asfalt però que, en general, és variada i entretinguda. Vaja, és molt recomanable per aquells que comencen i no busquen tecnicismes! Si ja he fet les tres i, definitivament, heu descobert que la bici de muntanya és el vostre esport… podeu buscar alguna cursa. La Clàudia ens aconsella, per començar, fixar-nos en les de Klassmark. "Són xules i no gaire tècniques!".

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat