La llista amb les últimes ressenyes que hem publicat a Time Out Barcelona Últims articles de literatura Joan Carreras a Amsterdam 'Cafè Barcelona' és la nova novel·la de l'autor de 'Carretera secundària' La crisi d'ansietat de Juanjo Sáez El dibuixant reuneix les seves vinyetes polítiques en un volum demolidor Juanjo Sáez mai no ha tingut pèls a la llengua. Però escoltar la conversa que mantinc amb ell arran de l'edició del seu nou llibre convertiria Paco Marhuenda -que ja de per sí té cara de nen- en la versió amb veu aflautada de la nena de El Exorcista. Crisis (de ansiedad ) compila les vinyetes que Sáez va publicar cada dia al diari Ara des del novembre del 2010 fins fa ben poc. I on posa el seu àcid naïf al servei de l'esquerra: les seves 320 pàgines -a part d'arma llancívola contra el sistema- funcionen com a constatació i reflexió de l'indignant barra lliure de la que gaudeix l'status quo -llegiu govern, banca, mercats- amb l'excusa de la crisi. Retallades de drets, de llibertats, de salaris, de la dignitat humana del treballador... El domini de la por, en definitiva. "Estem vivint la Tercera Guerra Mundial i és econòmica", engego. "Sí, i en alguna cosa hem avançat, perquè si no, tu i jo seríem allà a fora, amb un fusell en una trinxera. Ho patim a un altre nivell de crueltat, però és una lluita de poder on prevalen altres factors que també eren en les guerres, però més ocults", reflexiona. Sense censuraQui l'hagi seguit sabrà que Sáez ha entrat en la tradició dels n
No és un "sí, per què no?, llegiu-lo, us ho passareu bé". No estem parlant d'un mer entreteniment de dia de pluja i trajecte de metro, d'un "riureu", o "us enganxarà". Els llibres que aquí proposem són un assumpte seriós, i ho seguiran sent per més que corrin els anys.
CANADÀ
No és una de Frank Bascombe, però Richard Ford s’hi ha lluït com mai. Us podríem dir que té la màgia fosca de 'La nit del caçador' de Laughton, que hi surt el cotxe on Bonnie i Clyde van morir cosits a trets i que tot va d’un nen d’actitud molt estoica que les passa magres. Però cap glossa no li faria justícia. L’únic que podem fer perquè en quedeu convençuts és posar-lo en primera posició. Així sigui.
LIMÓNOV
La història d'un home que va viure mil vides, d'un poeta dels pobles soviètics que es va declarar enemic de Joseph Brodsky, que va anar a Nova York a tenir experiències sexuals extremes entre els matolls de Central Park, que va lluitar a Bòsnia i va fundar un partit filofeixista a la Rússia de Putin. És l'últim llibre d'Emmanuel Carrère, escriptor audaç, l'autor de 'L'adversari' i el periodista afinat que tots els del gremi voldríem ser. Jo, com a mínim.
EN LA ORILLA
Una novel·la en què cada lletra fa olor de fang, en què tot té un tel empudegat i ple de podridura. Fa venir calfreds, com els retaules barrocs, els poemes de Lucreci i les pintures de Bacon. A grans trets, ens parla de la perifèria urbana en temps de crisi, d'una zona pantanosa, impregnada pel llot, que sobreviu amb penes i treballs. Però qualsevol que conegui la literatura del seu autor, Rafael Chirbes, que hagi llegit 'Crematorio' o 'Los viejos amigos', o els seus assajos, ja sap com les gasta aquest home.
EL TRAMVIA GROC
És un homenatge als records de Claude Simon, que en el seu dia també va publicar un llibre de memòries amb el nom d''El tramvia', però també és una experiència directa amb el paisatge de la infància de Joan Francesc Mira. Setmanes enrere ens explicava que en una ocasió va caminar entre les potes d'un ramat d'elefants salvatges, i que volia que els seus lectors tinguessin una impressió tan forta com la que ell va patir aquell dia. Ho ha aconseguit.
TOT ALLÒ QUE UNA TARDA MORÍ AMB LES BICICLETES
Però el de Mira no ha estat l’únic llibre de memòries, català i a sobre bo d’aquest 2013. Fa uns dies vam atorgar a Llucia Ramis el Premi Time Out al millor creador per aquesta novel·la. Aixòjausdónaalgunapistade per què tanca el nostre rànquing